Preporuka za vikend: Planina s najljepšim pogledom na Bjelašnicu

Na Ormanju možete planinariti, penjati, uživati na feratama, kao i u drugim adrenalinskim izazovima koje nudi vožnja zip-lineom ili kretanje po užetu.

Odlike Ormanja su šume, elegantne stijene pod vrhom i livade, kojima se slobodno možemo šetati uživajući u krajoliku (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kao što je poznato, sarajevska regija je vrlo brdovita. To je planinarsko područje, u kojem se nalaze čak i planine više od 2.000 metara. Praktično, u tom području, šest mjeseci vladaju zimski uvjeti. Snijeg može pasti vrlo rano, još u novembru ili decembru, a zadržava se čak do maja ili juna. U ovim okrutnim uvjetima, nije ni čudo da nam ponekad dosade zima i snijeg, pa su prvi znaci proljeća vrlo dobrodošli.

U sunčane dane, poput guštera, uživamo upijajući svaku zraku još uvijek nejakog sunca.

Srećom, oko Sarajeva se nalazi veliki broj lokacija, čije južne padine, upravo nude obilato uživanje u proljeću, suncu i vjesnicima proljeća.

Jedna od tih je planina Ormanj, koja se nalazi iznad Pazarića, upravo nasuprot Bjelašnice, sa njene sjeverne strane.

Savršeni uvjeti za planinarsku edukaciju i uživanje

Ormanj u odnosu na konkurenciju nije visok (1.144 metra). Površinski također nije ogroman. Spada u manje planine. Njegove odlike su šume, elegantne stijene pod vrhom i livade, kojima se slobodno možemo šetati uživajući u krajoliku. Ovo je područje za širu planinarsku javnost do prije desetak godina bila praktično nepoznato. Ako biste pitali nekog planinara iz Konjica, Tuzle, Zenice ili Banje Luke za Ormanj – teško da biste dobili neki sadržajan odgovor.

Međutim, posljednjih godina, zahvaljujući Planinarskom društvu „Fasto“ (sa Fakulteta za tjelesni odgoj), Ormanj je postao poznat i široj planinarskoj zajednici.

Južna panorama Ormanja

U samim njedrima planina, na njenim južnim padinama koje gledaju na Bjelašnicu, volonteri PD Fasta izgradili su adrenalinski park, dvije ferate, više sportsko-alpinističkih smjerova. Uz dostupnu logistiku, stvoreni su savršeni uvjeti za planinarsku edukaciju i uživanje.

Tako je ovo mjesto od relativno nepoznate lokacije, steklo status vrlo sadržajnog edukativnog centra gdje možete planinariti, penjati, uživati na feratama, kao i u drugim adrenalinskim izazovima koje nudi vožnja zip-lineom ili kretanje po užetu.

Zbog toga, za ovaj vikend preporučujem posjet planini Ormanj i turi koja od planinarskog doma, opuštenom stazom, vodi na stjenovitu glavicu do samog vrha. Uz put možete brati cvijeće i, uz ugodno sunce, gledati na alpske vizure Bjelašnice, koja je odmah tu ispred vas – takoreći nadohvat ruke. Riječ je o usponu sa najljepšim pogledom na Bjelašnicu.

Tura: Planinarski dom „Fasto“ – Ormanj

PRISTUP

Ukoliko dolazite iz pravca Sarajeva, po dolasku u Pazarić se ne ulazi u samo mjesto, nego sa magistralnog puta treba skrenuti desno asfaltnom cestom prema selu Doljani i naprijed, malo manje od dva kilometra, do planinarskog doma „Fasto“ .

OPIS

Od planinarskog doma „Fasto“ krećemo se markiranim šumskim putem do podnožja stijene, odakle do vrha možemo lijevo ispod stijena, pa desno na sam vrh ili desno na greben, pa rubom stijena sve do vrha, što je zahtjevnija varijanta. Sa vrha je prelijep pogled na pazarićki plato, kao i na Bjelašnicu, posebno njen vrh Hranisavu, koji se, poput nijemog stražara, nadvio nad dolinom.

***

visina ishodišta: 800 metara, visina vrha: 1.144 metra, visinska razlika: 344 metra

vrijeme: Planinarski dom Fasto – Ormanj 45 minuta, povratak: 30 minuta, ukupno: sat i 15 minuta

Planinarski dom ‘Fasto’

Dom se nalazi na prelijepoj otvorenoj livadi sa odličnim pogledom na Bjelašnicu. Prostor je, također, pogodan za društvene aktivnosti. Kapacitet je 25 ležaja, a o domu brine PD “Fasto” iz Sarajeva. U stijeni ispod vrha Ormanja je uređeno sportsko penjalište, dvije ferate, a ispred doma zip-line i umjetna stijena. Za korištenje doma potrebna je prethodna najava.

Izvor: Al Jazeera