Shiffrin i Odermatt ispisali potpuno novo poglavlje svjetskog skijanja

Mikaela Shiffrin (SAD) i Marco Odermatt (Švicarska) su pobjedama otvorili i zatvorili dugu skijačku sezonu. U povijesti svjetskog kupa takav scenario nismo vidjeli.

Odermatt i Shiffrin su imali sezonu za pamćenje (EPA)

Mikaela Shiffrin, fenomen sportski, medijski, sociološki, teško je objasniti. U ovakvim situacijama obično u pomoć pozivamo statistiku. Brojke ne ostavljaju puno prostora i ne daju nam izbor osim da je proglasimo za naj naj svih vremena.

Današnjom 14. pobjedom u veleslalomu na finalu sezone u Andori Mikaela je samo potvrdila ono što smo znali već 15 dana, samo je bilo pitanje stila kojim će podvući crtu pod sezonu. Već u prvoj vožnji ostavila je ostatak ženskog skijaškog svijeta na distanci koja obeshrabruje, kao uostalom i većim djelom 2023. Na proljetnim kristalima druge staze klizala se onoliko koliko joj je bilo potrebno. Poneki put, ali rijetko, taktičko skijanje joj se znalo “obiti o glavu” ali danas je taktička varijanta bila strogo i dobro kontrolirana.

Na drugoj stazi čekale su je zasjede na nekoliko mjesta zbog vlažnog snijega koji je pokrivao ledene ploče. Njene najveće rivalke, Talijanke Marta Bassino i Švicarkinja Lara Gut Behrami nisu našle pravi recept iako su skijale bolje nego na prvoj stazi. Ali prava prijetnja je bila Norvežanka Thea Luise Tjernesund, no 71 stotinka iz prve vožnje bio je kredit koji Mikaela ne može prokockati.

Još jednom je pokazala savršenu sintezu tehnike, taktike i osjećaja i za vrijeme i prostor, papučicu za gas je pritiskala tačno onoliko koliko treba. Nema sumnje da je vrlo važnu ulogu odigrao i materijal i tvrdoća skija. Atomikovi “inženjeri “su opet izabrali najbolje. Kao uostalom u najvećem dijelu sezone.

I pored toga što se upravo pred rekordnu pobjedu sredinom februaru ‘rastala “od trenera Mikea Daya, Mikaela Shifrin je ostala koncentrirana isključivo na ono što je čeka na stazi. Od tada je šefica njenog trenerskog tima Kanađanka Karin Harjo. Titula ukupne pobjednice i pobjednice u slalomu i veleslalomu, te 12. mjesto u spustu i 7. u superveleslalomu donijelo joj 2. 016 bodova (rekord Tine Maze iz 2013. od 2.414 bodova je preživio i dugo će trajati).

Shiffrin je bila prejaka za konkurenciju ove sezone
Shiffrin je bila prejaka za konkurenciju (EPA)

Dakle, rekord Ingemara Stenmarka je srušen, no o tome se već puno govorilo. Međutim, definitivno je teško uspoređivati epohe u kojima su Mikaela i Ingemar skijali u konkurenciji  koju su imali. Naravno i broj trka i broj disciplina.

Samo da se ne zaboravi Mikaela je imala ipak širi teren, pobjeđivala je u svih šest i njen konačni bilans na kraju sezone je peta titula ukupne pobjednice, 14 medalja od kojih je sedam zlatnih sa svjetskih prvenstava i dva zlata sa Olimpijskih igara. Ovako izgleda opus Mikaele Shiffrin.

Do kada će vladati skijaškim stazama odlučit će njih dvoje. Mikaela Shiffrin i Aleksanar Kilde Aamodt, čija je romansa, koja traje dvije godine, i jedno i drugo insprirala (ukupno 20 pobjeda a Kildeu i globus pobjednika u spustu).

Ne kriju da im je želja da skijaški svijet ugleda novi šampion. Kada će se to dogoditi, neće kriti.

Sjajna karijera Odermatta

Marco Odermatt je definitivno na tragu ne samo švicarskih velikana Zurbrigena i Van Gruningena, nego i Hirschera, pa možda i Stenmarka kada je u pitanju veleslalom. Da, bit će teško, gotovo nemoguće dostići Stenmarkovih 46 pobjeda u veleslalomu, a posebno 13 uzastopnih trijumfa u ovoj disciplini.

Marco Odermatt je odskijao sjajnu sezonu (EPA) (EPA)

Odermatt je otvorio sezonu pobjedom u Super G-u, pobjedio je i u spustu, i to je bio samo znak da će mu bilo ko, prije svega Norvežani, stati na put prema osvajanju velikog kristalnog globusa i ukupnog pobjednika i pobjednika u supeveleslalomu. Iznimno brzo je “učio” kako voziti 130 /140 km/h, prerastao je u spustaša koga svi ubrajaju u favorita prije svake trke. Veliki respekt uživa kod Aleksandera Kildea, pobjednika u spustu, koji je još prošle godine rekao da je pitanje dana kada će Marco pobjeđivati i u spustu. I dogodilo se.

U veleslalomu je premoćan figurom, pa čak i pokretima podsjeća na Ingemara Stenmarka. Lagan, vitak,  “glatkih” pokreta, jasno drugačije tehnike u upotrebi drugačijih materijala. Od pet posljednih veleslaloma, dobio je četiri. Titulu svjetskog prvaka izgubio je za treptaj oka, ali u Merbil i Corchevel na Svjetsko prvenstvo došao je povrijeđen, briljirao je u Kranjskoj Gori dvostrukom pobjedom i “razvaljivanjem” konkurencije. U Andori na posljednjem veleslalomu, Kristoffersena je ostavio 2.11 sekundi na drugom mjestu. Da bi ušao u krug skijaških besmrtnika Girardellia, Madera, Zurbrigena, Wenzela, morao bi pobijediti i u jednom slalomu.

Neće mu biti lako jer je upravo tu filter najgušći, najveći rivali su mu bili norveški Vikinzi, Kilde koji predvodi eskadron na čelu sa Lucasom Braathenom koji osvojio slalomski kristalni globus, a tu su još Olsen Solveag, Haugan, Mcgrath, trenutno timski daleko najjača skijaška nacija.

Ilke Štuhec druga skijaška mladost, Leona Popović i Zrinka Ljutić u svjetskoj eliti

Regija je opet iznjedrila skijašice svjetskog formata. Ilke Štuhec je nakon dvije godine nestanka sa scene ponovo skočila na vrh pobjedničkog postolja, i to  dva puta. Pomijenila logistiku, trenera, materijal i sve je to “kliknulo”. Rijetko se događa da skijašica u svojim 30-tim godinama uspije naći liniju za povratak u spustu, posebno gdje dominira Sofia Goggia. I ne samo to, nego je i pobijediti dva puta i osvojiti mali kristalni globus za drugo mjesto u spustu, sa ukupno 11 pobjeda u karijeri.

Žan Kranjec i Filip Zubčić sigurno nisu zadovoljni sezonom. Žan Kranjec je propustio mnogo prilika u drugim vožnjama, a amplitude u formi Filipa Zubčića su veće nego prethodnih godina. Dakle ovu ćemo sezonu pamtiti prije svega po dostignućima i postignućima Mikaele Shiffrin koja je otvorila potpuno novo poglavlje svjetskog skijanja.

Kako će izgledati kalendar naredne sezone, to još niko ne zna, jer novi predsjednik FIS-a Johan Eliash ima neke ideje (kao indoor skijanje u Emiratima) s kojima se mnogi skijaši ne slažu. U svakom slučaju čeka nas zanimljivo skijaško proljeće kada se definitivno formira kalendar.

Izvor: Al Jazeera