Glas potrošača treba da nadjača prevare

Glas potrošača treba da nadjača prevare, svijest o pravima i potrebama potrošača treba biti mnogo veća. Osvještavati sebe i druge nam treba biti misija.

Samo osnaženi potrošač može biti vizualizator i kreator budućih promjena, piše autorica (Al Jazeera)

Koliko puta vam se dešavalo da vas kao potrošača prevare, nebitno kad i gdje? Koliko puta ste prećutali, ljutito gunđali, a niste odreagovali, pa poslije uvidjeli da se sitne pravare lančano ponavljaju i nakon kratkotrajne pauze? Možda ste zbog pokvarenosti nekog artikla kojeg ste u brzini konzumirali i stomačne muke u kasnim satima zatražili pomoć u Hitnoj?

Svi kad-tad prođemo kroz slično iskustvo. Ali, prećutkivanje ne pomaže, rješenje je u pobuni protiv društvenih nepravdi i tržišnih zloupotreba. Glas potrošača treba da nadjača prevare, svijest o pravima i potrebama potrošača treba biti mnogo veća. Osvještavati sebe i druge nam treba biti misija.

Prava potrošača ne trebamo se sjetiti simbolično, samo 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača, već svakog dana, i u narednim godinama. Obilježavanja povodom ovog dana bit će zemalja širom svijeta i aktivnosti koje će ga obilježiti, javnih sastanaka, šetnji ili marševa, kampanja na društvenim mrežama, objavljivanja razultata testova, anketa i mišljenja. Ali, koliko će biti zdravlja na našem stolu?

Kako je došlo do pokretanja potrošačkog pokreta?

Danas se mnogi potrošači i dalje suočavaju sa stvarnim izazovima u svom svakodnevnom životu, uključujući nedostatak pristupa ili nesigurne robe ili usluge, te nepoštene prakse. Predsjednik Kenedy se također suočavao sa izazovima svog vremena, još prije više od pedeset godina. On je bio taj koji je stimulirao Svjetski dan prava potrošača, jer je 15. marta 1962. predao poruku Kongresu Sjedinjenih Država. U toj  poruci formalno je komunicirao pitanje prava potrošača.

Moralo je proći još godina do pokretanja potrošačkog pokreta (15. marta 1983.), da bi prava potrošača dobila globalno priznanje 9. aprila 1985. godine, kada su UN odobrile opšte smjernice za zaštitu potrošača. Zahvaljujući jednom predsjedniku SAD-a, Svjetski dan prava potrošača postao je godišnji globalni događaj. Sa aktuelnošću problema, bavi se ponajviše na ovaj dan iznova svake godine. Teme su uvijek drugačije, u 2021. borili su se protiv zagađenja plastikom, dok je tema Svjetskog dana potrošača 2022. godine bila Poštene digitalne finansije, a ove 2023. godine treba osnažiti potrošače prelaskom na čistu energiju.

Ne treba se samo društvo transformisati, već i energetski sistem na globalnom nivou, ako hoće da se spasi od najgorih posljedica klimatskih promjena. Sve transformacije će itekako imati duboke implikacije na ljude, društva i ekonomije. Potrošači se sad suočavaju s najgorom energetskom krizom u jednog generaciji. A, globalna istraživanja pokazuju da se preko 80 posto grupa potrošača snalaze kako umiju sa svojim budžetima kako bi platili račune za energiju. A vrtoglavo rastu cijene hrane i goriva, nestašice se osjete zbog rata i u Ukrajini. Čak su i tržišta u usponu i zemlje u razvoju – pogođene.

Ljude proganja nevjerovatno zadnjih decenija porast cijena osnovnih životnih namjernica. Indeks koji je objavila Organizacija  UN-a za hranu i poljoprivredu, a koja prati cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje ostao je na povjesno visokom nivou još u novembru 2022. godine, nakon što je dostigao najviši nivo u historiji u martu 2022. (159, 3 poena). Proganja ih pored porasta cijena, neizvjesnost od poplava, zemljotresa. Problemi, zajednički izazovi zahtjevaju ne bijeg, već sektorsku saradnju kako bi se potrošačima pomoglo da prebrode krizu cijena. Zato se potrošači trebaju odlučnije podržati u preduzimanju akcije, jer to će biti vjetar u leđa i dodatna zaštita potrošačima.

Važnost osnaživanja potrošača

Svjedoci smo kako se tržišta brzo razvijaju, ali pitanje koje se iznova nameće je kako da osiguramo ranjive potrošače od zaostajanja?

Osnaživanje potrošača BiH može donijeti koristi svima. Komisija za zaštitu potrošača, kontrola cijena, inspekcija treba da rade za standarde i kvalitet, a u službi interesa naroda. Potrebna je odlučnija akcija dizajnera sistema i potrošačkih organizacija zbog osiguranja iskustva potrošača. Potrošač ne bi trebao nikada u praksi biti uskraćen pravima koja su mu i data Zakonom o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, niti da zaboravi na osnovna prava potrošača kao što su: pravo pristupa osnovnoj robi i uslugama, pravo na sigurnost i zaštitu života i zdravlja, pravo da bude saslušan i zastupan, pravo na naknadu štete i kompenzacije… A, prodavač itekako treba da bude odgovoran za nedostatke na robi. Online trgovci treba da kupcu daju sve potrebne informacije na razumljiv način i da mu vrate novac ako je nezadovoljan kupljenom robom.

Svi smo mi izloženi prevarama, koliko i klimatskim promjenama, ali i podložni obrascima potrošnje. A glas potrošača, akcija jesu ključni pokretači tranzicije. Samo osnaženi potrošač može biti kreator budućih promjena.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera