Preporuka za planinarski vikend: Visokom površi do markantnog vrha Visočice

Vrh Baturak nalazi se na 1.769 metara nadmorske visine, a trenutno je, duboko u planini, svugdje veličanstvena bjelina.

Pogled sa vrha Baturka na planine oko Maglića (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Stanovnici Sarajeva, prije svih, ali i drugi građani Bosne i Hercegovine, imaju sreću da se u njihovoj blizini nalazi veliki broj planina, koje su izuzetno pogodne za svaku vrstu rekreacije. U sva godišnja doba, na planinama oko Sarajeva može se planinariti, skijati, otići na ručak u neki od mnogobrojnih restorana sa ukusnom hranom.

Ovdje bih posebno izdvojio područje Zabjelašnice: visoku površ, koja je oivičena sa tri planine: Bjelašnicom, Treskavicom i Visočicom. Područje je dobro uvezano asfaltnim cestama, pa je vrlo lako dostupno. Za nepun sat lagane vožnje iz centra Sarajeva ste u carstvu visokih planina, neporecive ljepote i uzbudljivosti.

Upravo u ovom smjeru se nalazi i moj planinarski prijedlog za vikend koji predstoji. To je tura koja počinje u selu Sinanovići, gdje parkirate vozilo, uzmete ruksak i lagano uđete u avanturu.

Moćni vjetrovi su izvajali različite figura od leda i snijega (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Po planinama se zimi najlakše kretati skijama, zatim krpljama i na, koncu, bez upotrebe dodatnih sredstava, kao i ljeti.

Krpljama do vrha

Za turu koju od sela Sinanovići predlažem krplje, koje su jednostavne za upotrebu. Ukoliko ih ne posjedujete, možete ih unajmiti (vrlo jeftino) u planinarskom domu Vrela, koji se nalazi upravo na ulazu u selu Sinanovićim, na lokaciji poznatoj pod imenom Tušila. Krplje će olakšati kretanje, na način da nećete propadati u snijeg koliko biste inače da ih nemate na nogama.

Na lokaciji Tušila nalazi se Planinarski dom „Vrela“ do kojeg se stiže asfaltnim putem preko Babinog dola na Bjelašnici, sela Šabići i Pervizi. Moguć je i pristup iz pravca Konjica, preko Boračkog jezera, Glavatičeva i Bjelimića.

Planinarski dom „Vrela“ posjeduje struju, vodu, telefon, etažno grijanje, WiFi, TV, moderno opremljenu kuhinju, salu, sanitarni čvor sa tuš-kabinom, biblioteku sa planinarskom literaturom, kao i sve drugo što zajedno čini ljepši i ugodniji boravak na planini.

Puzim u sjaju zalazećeg sunca

Smještajni kapacitet doma je 30 mjesta u dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim sobama. Dom je otvoren 365 dana u godini, a dostupni su hrana i piće. O domu brine Planinarsko društvo „Treskavica“, Sarajevo.

Tura: Sinanovići – Puzimsko groblje – Oštra bara – Baturak

PRISTUP

Asfaltnim putem, iz Sarajeva, preko Babinog dola na Bjelašnici, vozimo se do Sinanovića, gdje parkiramo. Da nije zima, mogli bismo nastaviti panoramskom cestom koja ide prema Bjelimićima i Boračkom jezeru. Sada je ovaj put zatvoren zbog visokog snijega. Tako će biti sve do aprila, kada komunalna služba uspijeva da očisti visoki snijeg sa ove zanimljive ceste.

OPIS

Markiranom stazom iz Sinanovića zapravo se krećemo cestom na kojoj je sada snijeg. Sa lijeve strane sve vrijeme će nas pratiti sjena veličanstvenog Puzima, čije se sjeverne stijene strmo obrušavaju prema dolinama Jelenjače i Prapratnog dola. Nakon 2,5 kilometra, doći ćemo do Puzimskog groblja, sa kojeg će nam se ukazati markatni vrhovi Crveni kuk, Baturak i Visočica.

Ovdje je i stub Via Dinarice sa putokazima na kojim se možemo informirati o mogućnostima pješačenja u ovom dijelu Visočice.

I u nastavku se krećemo po cesti, sve do Oštre bare, Ovdje ćemo napustiti cestu, okrećući se lijevo prema jugu. Orijentaciju će nam olakšati putokaz, koji se nalazi upravo na mjestu napuštanja ceste. Istina, jedva viri iz snijega, ali ipak dovoljno da nam posluži za orijentaciju.

Putokazi Via Dinarice na Puzimskom groblju

Vrh Baturak, na 1.769 metara nadmorske visine, naš cilj je upravo ispred nas. Ovdje smo već oko 1.500 metara visoko, duboko u planini, svuda okolo je veličanstvena bjelina. Moćni vjetrovi su izvajali različite figura od leda i snijega. Po ko zna koji put, uvjerit ćemo se da je priroda najbolji vajar.

Put nas vodi ispod Baturka, sa njegove lijeve strane, sve do Mekog dola (ovdje se nalazi mezar), gdje se markacija razdvaja. Put pravo nastavlja na Kom, najjužniji visoki vrh Visočice, desni put vodi na Glatko (1.791 metara), a mi ćemo oštro desno, okrenuvši se prema sjeverozapadu. Preko kratkog stjenovitog grebena popnemo se na sam vrh.

Sam izlazak na vrh je strm, pa se odmjerenim korakom uputite u taj završni uspon. A sa vrha je razgled veličanstven. Osim ostatka Visočice, vidimo Treskavicu, Bjelašnicu, Velež, Crvanj, Prenj, Zelengoru, Lebršnik, Volujak, Bioč, Maglić, Durmitor, Ljubišnju…

Sa jednog od vrhova Visočice pogled je veličanstven

Ovu turu možete dodatno obogatiti na način da se popnete i na susjedne vrhove Kom i Glatko, što što će vam trebati oko dva sata umjerenog hodanja.

***

visina ishodišta: 1.300 metara, visina vrha baturak: 1.769 metara, visinska razlika: 469 metara

vrijeme: Sinanovići – Oštra bara 2,5 sata, Oštra bara – Baturak sat, povratak – tri sata

težina: 2-3

Tura je pogodna za hodanje, turno skijanje, krpljarenje.

Izvor: Al Jazeera