Knjiga – najljepši dar od srca

Nećete pogriješiti ako posegnete za nekom knjigom Semezdina Mehmedinovića ili Miljenka Jergovića, pisaca koji s toliko vanserijskog umijeća opisuju složene puteve bosanskih srca.

Razloga za odabir knjige kao 'savršenog' poklona je mnogo, a možda najvažniji svakako je da je riječ o predmetu koji ima produženu duhovnu vrijednost (EPA)

Novogodišnji praznici vrijeme su darivanja. Potrošačka groznica, koja zavlada društvom, poticana je kompleksnim marketinškim strategijama i „običnom“ čovjeku često bude izuzetno teško napraviti pravi izbor. Donijeti odluku šta kupiti za poklon nekome do koga vam je stalo pretvori se nerijetko u zbunjujuću frustraciju.

U današnje vrijeme izbor je ogroman, nepregledan i beskrajan, jer u svijetu masovne proizvodnje i potrošnje većina stvari su dostupne za kupovinu. Sitni luksuz, poput satova, naliv pera ili predmeta rađenih od prirodne kože, nisu više basnoslovni, pa je i odluka šta kupiti nekome za novogodišnji poklon postala mnogo teža za donijeti.

U tom okeanu različitih predmeta, koji se nude našoj potrošačkoj potrebi, jedna stvar se i dalje izdvaja kao vrijedan i jedinstven poklon. Riječ je, naravno, o knjizi. Zašto kupiti knjigu kao poklon, nameće se kao logično pitanje, ako znamo da za gotovo istu količinu novca možemo kupiti neki drugi, manje zahtjevan, a mnogo blještaviji predmet.

Savršen poklon

Razloga za odabir knjige kao „savršenog“ poklona je mnogo, a možda najvažniji svakako je da je riječ o predmetu koji ima produženu duhovnu vrijednost. Ako lijepo izgleda, ako je štampana u luksuznom izdanju, sama knjiga, kao predmet, može posjedovati novčanu vrijednost, ali ono što nju čini jedinstvenim poklonom je njena „duhovna dimenzija“.

Knjiga je od pamtivijeka nešto više od „običnog predmeta“, ona je zavjerenička stvar, jer se njome prenose znanje i iskustvo. Knjiga čuva tajne da bi ih poslije otkrivala, a u vrijeme nakon otkrića Gutenbergove štamparske prese postaje manje obredno posvećenička stvar, a više predmet masovne upotrebe.

Veličinom i sadržajem knjiga postaje „zgodan“ predmet za poklanjanje, a sadržaj poklonjenog štiva otkriva mnogo o onome ko knjigu daje i onome ko je dobija. Jer, odabrati „pravi“ sadržaj za „pravu“ osobu nije jednostavna stvar. Često se mora razmišljati o stvarima koje nadilaze prazničko raspoloženje, jer ako onaj koji poklanja knjigu „promaši“ sa njenim sadržajem, primalac poklona može pogrešno shvatiti „poruku“.

Odabrati pravu knjigu za poklon čini se samo naizgled jednostavno najviše iz razloga što onaj koji je poklanja odabirom želi nešto poručiti. Najsigurnije je uvijek bilo pratiti trendove i poklanjati knjige koje su trenutni bestseler, ali oni koji poklanjanje knjiga shvataju „ozbiljnije“ u pravilu se nastoje više potruditi i pronaći neku koja će zadiviti onoga koji je prima. Takav pristup zahtjeva detaljnije upoznavanje sa osobom kojoj se knjiga poklanja, podrazumijeva da poznajete njene čitalačke navike i da želite da je svojim poklonom očarate.

Datirane posvete

Ako odaberete pokloniti neki beletristički klasik jasno je da želite poručiti kako ste ozbiljna osoba koja drži do književnosti; ako je vaš izbor neka bogato ilustrovana enciklopedija onda nastojite poručiti kako na tu osobu „ne žalite potrošiti novac“.

Dijapazon knjiga koje mogu doći u obzir kao prigodan poklon je ogroman, jer faktički svaki ikada objavljen naslov dolazi u obzir. Komične knjige luckastog sadržaja najčešće poklanjaju tinejdžeri; skupa izdanja leksikonskog tipa čest je službeni poklon u preduzeću.

Na knjige koje se poklanjaju u pravilu se pišu datirane posvete, a nerijetko je ono što se zapiše dio zajedničke intime i namijenjeno je čitanju samo osobi koja knjigu dobiva kao poklon. Nema ništa tužnije i melankoličnije nego kada u nekoj antikvarnici naiđete na knjigu sa intimnom posvetom, jer tada znate da je onoga koji je knjigu dobio, vjerovatno, u životu, zadesila neka nesreća – od stvari kakve su potpisane knjige ljudi se teško odvajaju.

Mehmedinović i Jergović

Ima neka magična povezanost između onog koji poklanja knjigu i onoga koji je prima, ima nešto neizgovoreno ali podrazumijevano, nešto što ih čini saučesnicima u jednoj prelijepoj duhovnoj igri. Darivati knjigu znači darivati jedan dio vlastite intime, znači pokazati sebe u jednom često nevidljivom svjetlu.

Kakvu knjigu pokloniti u ovo praznično vrijeme, možda je pitanje koje ne bi trebalo postaviti, jer svako će, vođen nekim vlastitim unutrašnjim glasom odabrati vrijedan „dar od srca“.

Ali, nećete pogriješiti ako posegnete za nekom knjigom Semezdina Mehmedinovića ili Miljenka Jergovića, pisaca koji s toliko vanserijskog umijeća opisuje složene puteve naših bosanskih srca. Ili, nekog od naših klasika: Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Nedžada Ibrišimovića; sve redom velikane lijepe riječi.

Šta god da bude odabir nećete pogriješiti, jer knjiga nije običan poklon, ona je čovjekov saputnik u teškim životnim vremenima i dobu satkanom od iskušenja, poniženja i izazova.

Izvor: Al Jazeera