Ostao je korak do rekorda: Mikaela Shiffrin je već u sazviježđu Ingemara Stenmarka

Ingemar Stenmark je bio daleka nedohvatljiva planeta u drugom sazvježđu i za velikane formata Girardellia, Tombe, Hermanna Maiera, Bode Millera, Kjusa, Svindala, Marcela Hirchera…

Stenmark nikada nije vozio spust i super g, što je hendikep (EPA)

Kada je Mikaela Shiffrin 11. marta 2011. godine u Špindlerůvom Mlýnu prvi put nastupila u jednoj trci za Svjetski kup teško da je iko u 16-godišnjem curetku vidio buduću mega zvijezdu svjetskog skijanja, a još manje lovca na rekorde Annemarie Moser-Pröll, Janice Kostelić, Vreni Schneider, Lindsey Vonn.

Ingemar Stenmark je bio daleka nedohvatljiva planeta u drugom sazviježđu i za velikane formata Girardellija, Tombe, Hermanna Maiera, Bode Millera, Kjusa, Svindala, Marcela Hirchera…

Mikaela Shiffrin je na taj veleslalom došla sa pedigreom najbolje mlade skijašice svijeta. Sticajem okolnosti, ali i sreće, bio sam svjedok njenih pobjeda na trofeju Topolino (u novije vrijeme Pinochio), skupu najboljih mladih skijaša svijeta. Takmičenja su se održavala u italijanskoj provinciji Trentinu, na Monte Bondoneu Folgaridi (Janica Kostelić je upravo tu počela svoju blistavu karijeru), nedaleko od Madonne Di Campiglio, Panarota… Mikaela je tada pobijedila i u slalomu i veleslalomu, a 14-godišnjakinja je bila dominantna. Ipak, svi znaju, kao i u tenisu (Orange Ball), da to nije garancija uzleta u svjetsku skijašku elitu. Toliko se toga moralo uklopiti.

Dakle, na tom mlinu žrvanj je mljeo i najbolje, a samljeo je u prvoj vožnji i Mikaelu – nije se uspjela plasirati u drugu, zaostatak od 4,64 sekunde zaustavio je na 43. mjestu.

Počinje uzlet

Tadašnja galerija zvijezda – Victoria Regensburg, Dennis Carbon, Lindsey Vonn, Tina Maze, Federica Brignione, Marlies Schilds izgledale su kao nedodirljiva fantazma. No, samo nama i samo do austrijskog Lienza 29. decembra 2011. I opet sam imao sreće biti i na toj trci radeći za BBC World Service. Mikaela je startala kao 40. izgubivši zaštitu na lijevoj ruci – do cilja je doskijala kao 12.

U drugoj vožnji je skočila na svoje prvo postolje od ukupno 134. Tada je postalo jasno da smo možda, samo možda, dobili nasljednicu Lindsey Vonn, ali ni u snu se niko nije usudio prognozirati ovo čemu svjedočimo ovih dana.

Mikaela Shiffrin (EPA)

U decembru 2012. bljesnula je na noćnom slalomu u švedskom Areu i čudesnom drugom vožnjom doskijala do prve pobjede. I onda kao na traci: Sljeme, Flachau, pa u Lenzerheide na završnici Svjetskog kupa za tu sezonu. Zabetonirala je prvo mjesto u ukupnom poretku u slalomu i uz sve to uspjela je završiti srednju školu.

Naredne tri sezone Mikaela Shiffrin pravi rezultate kakve nismo prije vidjeli, pobjeđuje u nizu 15-16 pobjeda po sezoni i polako sustiže Vreni Schneider, Annemarie Moser-Pröll, Janicu Kostelić, Anju Person, Tinu Maze…

Počinje lov na Vonn i Stenmarka

Kada je 2. decembra 2019. autobahnom staze u Lake Louisu projurila do prve pobjede u superveleslalomu, postala je jedina osoba na skijama  u obje konkurencije koja je pobijedila u svih šest disciplina – dakle, u spustu, super-g,veleslalomu, slalom kombinaciji i najnovijoj uvedenoj disciplini paralel slalom. Uz to je, uz Lindsey Vonn, Tinu Maze, Janicu Kostelić, Anju Person, Pernilu Wiberg i Petru Kroneberg, postala sedma skijašica koja je pobjeđivala u pet klasičnih disciplina.

U toj sezoni Mikaela je pobijedila u sva tri super g u kojima je nastupila. Dakle Lake Louis, St. Moritz i Cortina D’Ampezo.

I kada me hoće lopta, opet sam tamo na licu mjesta više zbog Ilke Štuhec koja je je u decembru pobijedila u obje trke u Val Gardeni (skijašice su prvi put vozile brze discipline na ekskluzivno muškoj stazi, nadoknada za otkazane trke u Val D’ Iseru). Mikaela Shiffrin je iznenadila sve osim sebe. Dobio sam 10 minuta vremena za razgovor nakon trke, naravno za Al Jazeeru Balkans.

Na pitanje (između ostalih) koliko je trenirala brze discipline i koliko joj je trebalo da se prilagodi dugim skijama i drugačijim uslovima na stazi, kazala je: “Nisam trenirala niti jedan jedini dan, osim hang treninga (upoznavanje sa terenom). Jdnostavno sam uskočila u skije za super g, dan prije trke, osjetila veliko samopouzdanje vođena instinktom, iskoristila postavku staze koja kao da je bila skrojena za mene i pobijedih.”

I naravno da sam odmah ispalio: “63. pobjeda, je li ovo sada znak da počinje lov na nasljedstvo Lindsey Vonn (82) i Ingemara Stenmarka (86)?” (Stenmark nikada nije vozio spust i super g, što je naravno hendikep.)

“Ah, zaista toliko daleko ne razmišljam, ali ako sve bude normalno sve je moguće. Zašto ne”, kazala je.

Da, sve je bilo normalno, jer žetva medalja na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama se nastavlja paralelno sa Svjetskim kupom.

Gubitak oca i Covid

Sve je bilo normalno do pandemije i staršnog udarca 2. februara 2020. kada je njen otac Jeff, koji joj je značio sve i u životu i skijanju, izgubio život nesretnim slučajem. Niko, ni sama Mikaela nije mogla predvidjeti kako će dalje teći njena skijaška karijera, ali i život. Gubitak je bio strašan. Niko se u njenom timu nije usuđivao pitati kako dalje.

Da bi u skijanju napravili to što je Mikaela napravila morate biti ludo zaljubljeni u minuse, u buđenje i ustajanje prije Sunca, u tijesne pancerice koje su na niskim temperaturama kao španska čizma, sedam mjeseci na točkovima ili u zraku i da u svemu tome nalazite zadovoljstvo i ljubav. A veliki dio svega toga bio je njen otac Jeff i sad njega nema u ciljnom prostoru da je dočeka raširenih ruku.

Mikaela je nestala sa skijaške scene gotovo dva mjeseca, mnogi su pomislili da je povratak nemoguć. Ali tu je bila majka Eileen koja je hrabro ušla na klizav teren i snašla se. Uspjele su. Obje.

Mikaela se vratila u martu na završnicu u Areu gdje je desetljeće ranije ostvarila i prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Od tog trenutka, pa nadalje miješale su se suze tuge i suze radosnice, nakon svake pobjede.

Nasljednica Lindsey Vonn

I tako, na korak do 86. Moglo ih je biti još i više da nije bilo tog prekida i velikog gubitka. Fascinantna je njena sposobnost da ocijeni i procijeni gotovo u svakom trenutku njenu poziciju na stazi. Savršeno zna balansirati između agresivnosti i respekta prema stazi, posebno u slalomu kad je iznimno važno kako pregledati stazu i memorizirati sve zamke posebno sakrivenih vrata iza prelomnica. U pravilu, na takvim terenima naprosto deklasira protivnice, a njena završnica trka postaje već sinonim. Rijetko, vrlo rijetko joj se događaju pogreške kao, na primjer, u Cortini prošlog vikenda na sajmu brzih disciplina. U sve tri trke je praktički u sredini staze otvorila vrata konkurenciji. Ali vrlo brzo se “resetirala” i već na Kronplatzu je bila “ona“ Mikaela. Kompjuterski je vodila skije najkraćom i najbržom putanjom zelenim valom, do cilja.

I Špindlerůvu je vodu okrenula na svoj mlin. Uzalud huk i buk navijača Petre Vlhove iz ciljnog prostora.

“Čula sam ih naravno, ali sam ih okrenula u svoju korist“, uz smojeh kaže Mikaela nakon prolaska ciljem.

Da, sudbina je htjela da se sve dogodi tamo gdje je i počelo – u Špindleruvu Mlinu.

Ingemar Stenmark i Lindsey Vonn (Reuters)

Mikaela i Aleksandar

Život oduzima, ali i daje. Nakon što je smrt Mikaeli oduzela jednog muškarca, život joj donio drugog. Od prije godinu i pol dana svijet je dobio možda najljepši i najuspješniji sportski par – Mikaela Shiffrin i norveški pilot skijaške formule 1, Aleksandar Amodt Kilde zajedno žive skijaške i životne snove.

Da je ljubav konstruktivna pokazuju rezultati. Ko je kome inspiracija teško je reći, ali otkako su zajedno nanizali su 25 pobjeda. Mikaela Shiffrin se opet počela smijati. Mikela Shiffrin ponovo neizmjerno uživa u atmosferi napetosti, neizvjesnosti u čemu je više-manje sve izvjesno. Ona pobjeđuje posebno i kada su u pitanju slalom i veleslalom.

Vjerovatno će Mikaela Shiffrin preteći Ingemara Stenmarka po broju pobjeda, ali jedan rekord Stenmarka će vjerovatno ostati vječan – 13 uzastopnih pobjeda u veleslalomu.

Pisac ovog teksta od 1976. prati skijanje. Vidio sam sve generacije, komentarisao trke Svjetskog kupa, svjetskih prvenstava, olimpijskih igara, vidio uživo od Klamera, Annemarie Moser-Pröll, pa Križaja, Strela, Mateje Svet, Janice i Ivice do Tine Maze, Marcela Hirchera i bio uvjeren da je 86 Stenmarkovih pobjeda nedostižno. Nikad ne reci nikad.

Izvor: Al Jazeera