Preporuka za planinarski vikend: Markantne stijene koje spajaju Bosnu i Hercegovinu

Bitovnja je planina koja na sebi svojstven način spaja Bosnu i Hercegovinu, jer se njen sjeverni dio spušta prema Kreševu, dok je na jugu Konjic udaljen tek desetak kilometara.

Preporučena tura je pogodna za hodanje, trčanje, turno skijanje, krpljarenje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Koznik je markantni stjenoviti špic koji možemo vidjeti sa magistralnog puta Sarajevo – Mostar, a nalazi se iznad mjesta Podorašac. U širem smislu dio je pobočja Lisina i planine Bitovnje. Ovaj prekrasni vrh, ima dominantni položaj nad regionom Konjica i Jablaničkog jezera.

Bitovnja je planina koja na sebi svojstven način spaja Bosnu i Hercegovinu. Njen sjeverni dio spušta se prema Kreševu, dok je na jugu Konjic udaljen tek desetak kilometara.

Nalazi se u neposrednoj planini Ivan i poznatog tunela na Ivan Sedlu, kroz koji vodi i magistralni put Sarajevo – Mostar.

(Zehrudin Isaković)

Bitovnja je blaga planina, prostrana i zaravnjenih vrhova, sa dalekim pogledima i otvorenom maštom. Njen najviši vrh Lisin ponešto je izdvojen od glavnog masiva, gdje su drugi po visini vrh Čador (1.700 metara nadmorske visine), Cmiljeva kosa (1.689) i Debelo brdo (1.652).

Rijeke sa Bitovnje odlaze u dva različita sliva: Jadranski i Crnomorski. Na njoj su izvori rijeka Željeznice i Crne rijeke koje pripadaju slivu Bosne (Crnomorski sliv) te Trešanice i Kraljuščica, pritoka Neretve, tj. akumulacijskog Jablaničkog jezera (Jadranski sliv).

Mnogobrojni izvori pitke vode

Planina je doista bogata vodom i mnogobrojnim izvorima. Do visine od 1.500 metara ima mješovite i crnogorične šume, a vršni dijelovi su pašnjaci.

Na vrhu Lisin, upravo zbog njegova izvanrednog položaja, nalazi se više telekomunikacijskih antena i odašiljač BH Telekoma na kojemu dežuraju radnici. U slučaju žurne potrebe (nevrijeme i sl.) jedan pomoćni objekt namijenjen je kao sklonište planinarima.

Upravo sa Lisina vodi zanimljiv i lijep greben do samog Koznika.

Ovaj vrh možemo obilaziti u svim godišnjim dobima. U proljeće će nas pratiti radoznale glavice proljetnog cvijeća, od visibaba do šafrana, dok su šume bogate gljivama. Ljeti na padinama Koznika možemo potražiti ugodan i osvježavajući planinski vjetar.

Jesen je posebno lijepa kada su šume ovoga područja išarana sa paletom boja, čija će nas raznolikost oduševiti i relaksirati.

Ovih dana na Kozniku caruje zima. S obzorom da je snijeg na visokim planinama još uvijek vrlo nestabilan i lavinozan, ovo je područje sa 1.244 metra nadmorske visine idealan izbor.

Pogled na ledeni Prenj sa vrha Koznika će vam oduzeti dah i još jednom vas podsjetiti u koliko lijepo  okruženju živite.

Galjevo – Koznik, ugodna tura sa adrenalinskim završetkom

PRISTUP

Sa magistralnog puta Sarajevo – Mostar, ukoliko idete iz pravca Sarajeva, skrenuti desno preko mosta za Galjevo, nekoliko kilometara prije Konjica. Treba pripaziti u selu, jer prostora za parking nema mnogo. Možete zamoliti nekog od domaćina da parkirate u dvorištu.

OPIS

Iz Galjeva dobro markiranim putem krenuti ispočetka strmim putem preko livade, pa potom kroz manje ili više gustu šumu. Staza se nakon 15-ak minuta položi, pa se krećemo lakše. Uz prigodan hlad, i pogled koji nam se sve više otvara, planinarenje uskoro postaje pravi užitak.

Markacija nas uskoro iz šume izvodi na makadamski put, kojim se krećemo nekoliko stotina metara, da bi se opet odvojili, kroz nisko raslinje, livade i šumu. Jedno vrijeme pratimo neizraziti greben, da bi potom ušli u sjenovita pobočja. I tako nekoliko puta, sve do dugačke livade, sa koje se vidi vrh Koznik.

Posljednjih 50-ak metara penjemo se stijenom; izlaz na sam vrh je eksponiran, pa treba biti pažljiv, posebno ako je teren vlažan i sklizak.

Na vrhu vas čeka zaslužen pogled na veličanstvenu okolinu: Lisin, Bjelašnicu, a ponajviše na Prenj i Čvrsnicu koja se uzdiže ravno iznad Jablaničkog jezera.

Napravite sebi kafu ili čaj i uživajte u trenucima kojima ste se počastili.

***

visina ishodišta: 500 metara, visina vrha: 1.244 metra; visinska razlika: 744 metra

vrijeme: Galjevo – Koznik dva sata, Koznik – Galjevo sat i 30 minuta, ukupno: tri sata i 30 minuta

tura pogodna za: hodanje, trčanje, turno skijanje, krpljarenje

težina: 2-3 (na listi do pet).

Izvor: Al Jazeera