Preporuka za planinarski vikend: Volujak, planina koja spaja BiH i Crnu Goru

Uzbrkane vizure planina, složene na neponovljiv način, sigurno će vam biti dodatna motivacija da se u ove krajeve zaputite više puta

Pogled sa Velike Vlasulje na masiv Bioča (Ustupljeno Al Jazeeri)

Volujak je, oduvijek, granična planina. Po njegovom grebenu nekada je vodila granica između Austro-Ugarske monarhije i Turskog carstva. Danas je to granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kao ostatak starih vremena i danas se mogu naći granični tornjevi, koji su manje-više očuvani duž cijelog volujačkog grebena, koji je gotovo cijelom dužinom preko 2.000 metara.

Volujak se atraktivno obara u kanjon Pive, gdje se kod Mratinja nalazi i danas najviša brana na Balkanu.

Gacko je najveći gradić koji gravitira području planine Volujak. U posljednje vrijeme pokušava se razviti turizam gdje je jedan od ključnih resursa upravo planina Volujak. U blizini je i Klinje – jedna od prvih brana na Balkanu. Dobro očuvana sa svojom kamenom arkadom, pravi je građevinski dragulj, koja i danas zadivljuje posjetioce.

Jagodno jezero ispod stijene Kuka (Ustupljeno Al Jazeeri)

Volujak spada u grupu planina, sa Maglićem i Biočem, koje zajedno čine jedinstven planinski vijenac izdašne i jedinstvene ljepote.

Sa bosanske strane, u planinu se ulazi sa prevoja Čemerno, preko visokih pašnjaka, paralelno sa planinom Lebršnik. To je područje jedinstvene ljepote i autentične dinarske plastike.

Sa brojnih Volujačkih vrhova preko 2.000 metara, najljepši je pogled na Trnovačko jezero.

Dio Volujka pripada Nacionalnom parku Sutjeska, dok se, odmah iza međudržavne granice, logično nastavlja Park prirode Piva.

Tura: Papin do – Velika Vlasulja.

Pristup

Sa Čemernog, odvojiti se makadamskim putem, srednjeg kvaliteta prema Papinom dolu. U vožnji povremeno treba biti pažljiv, kako ne biste oštetili automobil.

Sve vrijeme, sa desne strane, pažnju nam privlači planina Lebršnik, čiji vodoravno složeni stjenoviti slojevi zadivljuju izgledom i originalnom kompozicijom. Zbog toga će vam ovih desetak kilometara vožnje proći relativno brzo.

Opis

Put od planinarskog doma Papin do, vodi dolinom ravno prema markantnoj stijeni koja se zove Kuk. Ovaj dio staze (desetak minuta) zajednički je sa putem za Lebršnik. Na raskrsnici se odvajamo lijevo, nakon čega planinarimo narednih tri sata, markiranim planinarskim usponom sve do vrha. Isprva preko položenih livada, zatim na visoke pašnjake, da bismo širokim pobočjem izašli na sam najviši vrh Volujka – Veliku Vlasulju. Na vrhu je djelimično očuvana kamena piramida, ostala još iz vremena Austro-Ugarske monarhije.

Kamena austrougarska piramida, graničnik na vrhu Velike Vlasulje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dok se penjete, gotovo cijelo vrijeme imate prekrasan pogled na atraktivni Kuk i dugački Lebršnik.

Vrh Volujka je mjesto sa kojeg na miru možete razabrati sve vrhove planina Maglića i Bioča i odlučiti se za jedan od narednih uspona. Uzbrkane vizure planina, složene na neponovljiv način, sigurno će vam biti dodatna motivacija da se u ove krajeve zaputite više puta.

Visina ishodišta je 1.450, vrha 2.336, a visinska razlika 886 metara.

Vrijeme potrebno od Papinog dola do Velike Vlasulje je tri, a povratak traje dva i po sata.

Ukupno treba pet i po sati.

Izvor: Al Jazeera