Preporuka za planinarski vikend: Maglić, najviša planina Bosne i Hercegovine

Divan je osjećaj stajati na najvišem vrhu Bosne i Hercegovine, jer je pogled otvoren na sve strane svijeta.

Maglić se uzdiže vrlo strmo i smjelo - nebu pod oblake (Zehrudin Isaković)

Maglić je sa svojih 2.386 metara najviša planina u Bosni i Hercegovini. Vrh je na granici sa Crnom Gorom, u masivu sa Biočem i Volujkom, te Zelengorom, koja se nalazi sa druge strane rijeke Sutjeske.

Podnožje Maglića zauzima prašuma Perućica. Zbog svoje jedinstvenosti i diverziteta ovo područje je proglašeno nacionalnim parkom.

Maglić je oivičen rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku, te planinom Bioč na jugoistoku.

Usponi su strmi i povremeno opasni.

Maglić sa Dernečišta u sjaju izlazećeg sunca (Zehrudin Isaković)

Predviđeno stabilno vrijeme omogućava nam da se odvažimo na dugu kružnu turu preko vrha Maglića do Trnovačkog jezera u Crnoj Gori, pa nazad na ishodišnu tačku.

Tura: Prijevor – Maglić (2.386 m) – Trnovačko jezero – Prijevor

PRISTUP

Iz Tjentišta idemo makadamskim putem do Prijevora, nekih 13 kilometara.

OPIS

Uspon na Maglić sa Prijevora je vrlo strm, sa povremenom opasnošću od padajućeg kamenja ili poskliznuća. Staza je u gornjem dijelu osigurana sajlom, kao dobra pomoć pri penjanju i osiguranju. Preporučuje se kaciga, a u proljetno vrijeme cepin, te osiguranje užetom. Zimi je ovo lakši alpinistički smjer.

Pogled na Trnovačko jezero sa vrha Maglića

Start ture je kod izvora na Prijevoru, odakle se markiranim putem uputimo prema samom vrhu. Maglić se iznad nas uzdiže vrlo strmo i smjelo – nebu pod oblake. Čini vam se da nikada nećete stići gore. Ipak, mic po mic, ispočetka uz sipar, potom preko stijene povremeno osigurane sajlom.

U samom završnom dijelu uspona, kada izađete iz stijene, očekuje vas razvedeni položeni greben, kojim se uspnete na sam vrh.

Divan je osjećaj stajati na najvišem vrhu Bosne i Hercegovine. Pogled je otvoren na sve strane svijeta. Fascinirat će vas duboka dolina Sutjeske, pogled na uzbudljivu Zelengoru, nepregledno prostranstvo prašume Perućice, kao i na Volujak, Trnovačko jezero i Bioč sa svojim visokim vrhovima, koji se nalaze u susjednoj Crnoj Gori.

Pogled na Maglić zimi

U nastavku ture prelazimo u Crnu Goru, preko vrha koji se jednostavno zove Crnogorski Maglić (2.388 metara), pa kvalitetno markiranim putem, do ruba maglićkog platoa, odakle je najljepši pogled na Trnovačko jezero (1.519 metara) i često mjesto za  fotografiranje. Do jezera je još sat vremena, gdje je pravo vrijeme za duži odmor i osvježenje. Tokom ljetnjih mjeseci ovdje je pogranični čuvar, koji, ujedno, nudi razna pića i jednostavniju hranu.

Nakon što smo se odmorili, slijedi psihološki najteži dio puta, jer se moramo popeti 250 metara visinske razlike iz Suhe Jezerine do Prijevora. Budući da vas u ovom dijelu ture obično prati popodnevno sunce, možemo pretpostaviti da će vam povratak do ishodišta biti novo rođenje.

U to ime osvježite se zdravom izvorskom vodom na Prijevoru. I proslavite – napravili ste turu koju ćete pamtiti čitav život.

***

visina ishodišta: 1.658 metara

najniža točka: 1.358 metara

visina vrha: 2.386 metara

visinska razlika: 1.030 metara

vrijeme: Prijevor – vrh Maglić; 2,5 – tri sata; vrh Maglić – Trnovačko jezero: dva sata; Trnovačko jezero – Prijevor: dva sata (ukupno: 6,5 – sedam sati).

Izvor: Al Jazeera