Preporuka za planinarski vikend: Vlašić, dominantna planina Bosne

Na Vlašiću su česte smjene vremenskih prilika, a poznat je i kao vjetrovita planina, što u zimskim okolnostima zna biti vrlo neugodno.

Na Vlašiću istovremeno možete osjetiti svu pitomost i okrutnost planine (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Planina Vlašić je sinonim za ovčarstvo, ovčiji sir i velike ovčarske pse tornjake, koji požrtvovano čuvaju svoja stada. Na Vlašiću je nadaleko poznati zimski sportski centar Babanovac, mjesto dobre zabave i rekreacije.

Glavninu planine čine prostrana travnata područja, velike nadmorske visine. Najviši vrhovi su Paljenik (1.943 metara) i Vlaška gromila (1.919 metara), a posebna atrakcija su Paklarske stijene koje kao moćni bedem stražare iznad Travnika.

Za preporučenu turu potrebno je pet do 5,5 sati

Na Vlašiću istovremeno možete osjetiti svu pitomost i okrutnost planine. Ovdje su česte smjene vremenskih prilika, a Vlašić je poznat i kao vjetrovita planina, što u zimskim okolnostima zna biti vrlo neugodno.

Tura: Galica – Devečani – Vlaška gromila (1.919 metara)

Rub Devećanskih stijena uvijek je iznad magle

Pristup

Iz Travnika visokom panoramskom cestom prema prevoju Galica (u nastavku put vodi do skijaškog centra Babanovac). Nekoliko stotina metara ispod prevoja je odvojak makadamske ceste prema najvišem vrhu Vlašića Paljeniku, gdje je televizijski toranj. Ovdje parkiramo i tu je početak ture.

Opis

Markiranim putem uzbrdo sa blagom tendencijom udesno prema rubu Devećanskih stijena. Krećući se širokim, umjereno strmim pašnjačkim livadama, nakon sat vremena dolazimo do planinarskog doma „Jusuf Pečenković“ na Devećanima (1.768 metara). Od doma se krećemo makadamskim putem oko jedan kilometar da bi se odvojili desno, preko širokih livada, markiranim putem u pravcu Vlaške gromile.

Devećanske stijene

Ostatak puta vodi preko talasastih planinskih pašnjaka, sve do vrha, na koji pristupimo penjući se uz završnu strminu. Na vrhu je malo sklonište, koje dobro služi za slučaj jakog vjetra, koji je ovdje vrlo česta pojava.

Planinarski dom na Devećanima

Visina ishodišta je 1.460 metara, visina vrha 1.919 metara, visinska razlika 459 metara.

Vrijeme od Galice do Vlaške gromile 2,5-3 sata, povratak – 2,5 sata, ukupno 5-5,5 sati.

Izvor: Al Jazeera