Želiš čistiti? Najprije da vidimo kako stojiš s teorijskom fizikom

Za dobiti posao u javnoj službi u Hrvatskoj obično se traži samo jedan papir, ako njega imate, vladate svim potrebnim znanjima da budete ne samo čistačica, nego i glavom i bradom – rektor.

prijavljeni/e prije usmenog ispitivanja morali ispuniti i test s pitanjima (Reuters)

Dok se svjetski poznata sveučilišta poput Harvarda, Stanforda, Cambridgea i Oxforda međusobno takmiče tko će uspjeti privući bolje profesore i tako dodatno povećati kvalitetu nastave pa onda i mjesto na tzv. šangajskoj listi na kojoj se međusobno kompariraju, Sveučilište u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, odlučilo je ići obrnutim putem.

U Slavoniji ne gledaju visoko samo prema nastavnom kadru, nego i prema kadrovima općenito. U cjelini, reklo bi se. Evo, na primjer, nedavno su raspisali natječaj za zapošljavanje tri spremača/spremačice na rok od tri godine. Uz rutinske zahtjeve koji su se stavili pred tridesetak kandidatkinja i kandidata, koji su se prijavili za posao čišćenja iza studenata, trebalo je i ovo: priložiti životopis, svjedodžbu, kopiju osobne karte, dokaz o državljanstvu, radnu knjižicu i rukom potpisanu stanovitu Privolu koju su morali pronaći na internetskim stranicama Sveučilišta.

Potom je uslijedio tzv. motivacijski razgovor i to u dva kruga. „Mislim, što reći o motivaciji za radno mjesto čistačice?“, kazala je jedna od prijavljenih za lokalni portal SBplus, očito nenavikla na primjenu korporacijskih modela odjela za ljudske resurse za najobičniji posao spremanja za koji te u pravilu motivira isključivo prazan džep pa posljedično i želudac.

Ime šefa i funkcija

Ni to, međutim, nije bilo dosta, nego su prijavljeni/e prije usmenog ispitivanja morali ispuniti i test s pitanjima koja kao da su pisana za profesore s onih spomenutih prestižnih koledža. Evo nekoliko primjera provjere znanja osnovnih, ali za posao potpuno nepotrebnih informacija o ovoj mladoj visokoobrazovanoj instituciji: „Navedite datum (dan i godinu) kada je Sveučilište u Slavonskom Brodu počelo obavljati djelatnost“ – vrijedi dva boda.

Za posao je, naravno, potrebno znati ime šefa i njegovu točnu funkciju, valjda da ne bude zabune čija se kancelarija čisti prva i da, daleko bilo, ne bude prigovora oko ostataka kulena koji su zamastili pola stola: „Navedite tko je čelnik Sveučilišta u Slavonskom Brodu (naziv položaja/ radnog mjesta)“ – dva boda.

Da znanje bude potencijalno korisno na lošem kvizu u nekoj brodskoj birtiji prijavljeni su morali znati i ovo: „Navedite naziv sastavnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu“ – pet bodova, odnosno „Sveučilište u Slavonskom Brodu obavlja svoju djelatnost na više lokacija i to na: manje od 4 lokacije; od 5 do 7 lokacija; na više od 7 lokacija“ – 2 boda, a sastavljači su se potrudili postaviti i tzv. trik pitanja da se vidi osposobljenost vladanja logičkim operacijama: „Sveučilište u Slavonskom Brodu osnovano je Zakonom o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) kojeg je Hrvatski sabor donio. Navedite tko je donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) i kada (datum)“ – dva boda.

Ili također zahtjevno: „Šifru alarmnog sustava u zgradi Rektorata Sveučilišta trebaju imati: spremačica, domar, rektor, spremačica i domar ili svi gore navedeni?“ – dva boda, a bilo je i onih koji kao da su zalutali iz udžbenika fizike i to u ekstremnim vremenskim uvjetima i za hrvatske željeznice nemogućim brzinama: „Električni vlak kreće se na jug brzinom od 200 kilometara na sat. Vjetar puše na sjever brzinom od 150 kilometara na sat. U kojem smjeru se kreće dim iz lokomotive? Na sjever; na zapad; ni u jednom smjeru; na jug?“ – tri boda, kao i nekoliko uobičajenih slikovnih pitanja koja se obično postavljaju na testovima inteligencije te – posebno zanimljivo – ispitivanje spremnosti tete čistačice da (ne) naganja studente koji ne nose papuče.

Jedan papir

Sve u svemu, za motivaciju koja vas je nagnala da se javite na natječaj za ovo prestižno radno mjesto maksimalno se moglo dobiti 20 bodova, dok su odgovori na 20 pitanja iz provjere znanja nosili 50 bodova.

„Prema mojim informacijama, bilo je više od 30 prijavljenih. Intervju je uistinu bio sulud. Između ostalog, oni koji su prošli prvi krug, morali su i u drugi krug testiranja. Je li to bio psihotest ili test percepcije, procjene međuodnosa različitih stvari, teško mi je reći. Ipak smo mi samo čistačice, a oni su očigledno za taj posao trebali nekog s diplomom, da sve bude u skladu s visokoobrazovnom ustanovom“, ispričala je jedna od prijavljenih koja se pokazala neperspektivnom za ovako zahtjevnu ulogu pa će životne izazove morati ispuniti na drugom mjestu. Možda na nekom od irskih ili njemačkih sveučilišta, kamo Slavonke i Slavonci sve više odlaze, gdje se za posao čišćenja ne traži, kako je rekao jedan stanovnik Broda, „poznavanje tematike nuklearne fizike“.

Uostalom, za dobiti posao u javnoj službi u Hrvatskoj obično se traži samo jedan papir. Onaj o članstvu u vladajućoj stranci. Ako njega imate, vladate svim potrebnim znanjima da budete ne samo čistačica, nego i glavom i bradom – rektor.

Izvor: Al Jazeera