Preporuka za planinarski vikend: Veliki Malovan, planina sa koje se daleko vidi

Odlazak na Veliki Malovan, planinu ponosnog kupastog oblika koja svojom moćnom konturom mami, preporuka je za sve one koji vole planine i uživaju u njihovim blagodetima.

Pogled sa Velikog Malovana je zaista impresivan prije svega zbog činjenice da vidite veliki broj planina (Zehrudin Isaković)

Veliki Malovan, iako dominantna i vidljiva sa svih strana, je planina koja se rijetko obilazi. Nalazi se iznad Kupresa, a na njenom boku je i skijalište. Prostor je vjetrovit, pa uvijek možete očekivati strujanja zraka koji će vas u ljetnim mjesecima ugodno rashlađivati.

Preporučujem da u nedjelju odete na ovu planinu ponosnog kupastog oblika, koja svojom moćnom konturom mami sve one koji vole planine i uživaju u njihovim blagodetima.

***

Tura: selo Donji Malovan – vrh Veliki Malovan (1.826 metara)

PRISTUP

Do polazne tačke stiže se magistralnim putem Kupres – Livno.  Ukoliko idete iz pravca Kupresa odmah nakon table Donji Malovan, na desnu stranu, pažljivo uočite osamljenu kuću sa prostorom za parking tik pored ceste. Ovdje parkirajte, a naš cilj je vidljiv već sada.

OPIS

Od mjesta gdje smo parkirali krećemo se položenim i širokim livadama ravno prema podnožju planine koja je ravno ispred nas.

Startna pozicija – desno je sam vrh Velikog Malovana (Zehrudin Isaković)

Kada se približimo početku strmijeg uspona, usmjerimo se poludesno i umjerenom strminom krećemo sve do sedla između Malog i Velikog Malovana.

Uspon je nadalje, rubom šume, vrlo strm, pa, dok povremeno odmarate, možete uživati u pogledu na impresivno Kupreško polje koje se, svakim metrom uspona, sve više otvara. Budite pažljivi pri kretanju, jer raslinje kroz koje se krećete može stvoriti krivi dojam o realnom čvrstom tlu, pa možete izgubiti ravnotežu i pasti.

Ucrtani smjer uspona

Birajte put blago desno prema neizrazitom grebenu, stalno strmo uzbrdo, sve dok se teren ne položi, nakon čega ste, nakon nekoliko stotina metara visinske razlike, na samom vrhu.

Gore nema nikakve oznake, pa se jednostavno popnite do tačke gdje više iznad nema ničega, osim neba.

Vrh Velikog Malovana obilježava mala kamena kupa; u pozadini je planina CIncar

Pogled sa vrha Velikog Malovana je zaista impresivan prije svega zbog činjenice da vidite veliki broj planina, od unutrašnjosti Bosne, preko Hercegovine, sve do hrvatskog primorja.

Cincar je odmah ispred, pa Veliki Malovan mnogi smatraju njegovim integralnim dijelom. No dolina koja dijeli ove dvije planine je dovoljno duboka da se sasvim komotno ove dvije planine mogu zasebnim entitetima, tj. dvije posebne planine.

***

visina ishodišta: 1.150 metara

visina vrha: 1.826 metara

visinska razlika: 676 metara

vrijeme: tri sata

tura pogodna za: pješačenje, krpljarenje, turno skijanje

težina: 2 – 3 (na skali od 1 do 5).

Izvor: Al Jazeera