Preporuka za planinarski vikend: Vranica, najljepša planina centralne Bosne

Vranicu odlikuju široka pasišta, brojni izvori vode, velika područja pod borovnicama i blage padine koje su pogodne za turno skijanje i ljetne ture bez tehničkih poteškoća.

Zbog respektabilne visine, sa Ločike se vide i brojne planine šireg područja, kao što su Prenj, Čvrsnica, Raduša, Vlašić… (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Vranica je najviša i najljepša planina srednje Bosne. Ima više vrhova koji prelaze nadmorsku visinu od 2.000 metara: Ločika, Krstac, Bijela gromilica, Devetaci, Kota 2028, Rosinj, Treskavica i  najviši – Nadkrstac (2.112 metara).

Vodeno srce planine je Prokoško jezero, do kojeg iz Fojnice vodi makadamski put srednjeg kvaliteta.

Vranicu odlikuju široka pasišta, brojni izvori vode, velika područja pod borovnicama i blage padine koje su pogodne za turno skijanje i ljetne ture bez tehničkih poteškoća.

Stado ovaca na Prokoškom jezeru (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

U podnožju Vranice je Fojnica, mjesto sa mnogo turističkih atrakcija i poznatim lječilištem za različite bolesti.

Tura: Prokoško jezero – Ločika (2.107 metara)

PRISTUP

Iz Fojnice, isprva asfaltiranim, pa potom makadamskim putem dovesti se do Prokoškog jezera (22 kilometra).

OPIS

Početak ture je na Prokoškom jezeru. Krenemo udobnim markiranim putem, preko blagih livada, povremeno prelazeći potok, čiju vodu možemo piti. Postepeno se penjemo prema pristupnom platou Ločike, koja je ravno ispred nas. Vrh je, osim prvih pet minuta, sve vrijeme optički vidljiv – tako da sa orijentacijom nemamo problema.

Ločika je vrh visok 2.107 metara

Zadnji dio uspona je i najstrmiji. Zimi i u rano proljeće, ovisno o uvjetima, moguće je da bude potrebna pomoć cepina i dereza. U ostala godišnja doba, radi se o usponu bez tehničkih teškoća. Unatoč strmini posljednjih stotinjak metara, uspon svladavamo rutinski i bez problema. Sam vrh je prostran, a pogled na srednju Bosnu veličanstven. Zbog respektabilne visine, sa Ločike se vide i brojne planine šireg područja, kao što su Prenj, Čvrsnica, Raduša, Vlašić…

Naravno, ponajbolje se vide susjedni vranički visoki vrhovi: Krstac, Nadkrstac, Rosinj, te Devetaci, Treskavica, pa sve do moćnog Matorca.

Preporučujem da ponesete plinsko kuhalo, pa sebi u zavjetrini vrha, pripremite kafu ili čaj. Ukoliko je lijepo vrijeme, šteta je da ovdje ne provedete barem sahatak vremena, uživajući u veličanstvenom okruženju u čijem se središtu nalazite.

Prokoško jezero – biser Vranice

Biser Vranice je Prokoško jezero. Stanište je endemičnog tritona. Posjetiteljima pruža divne trenutke dok u rano jutro sunce obasjava okolne vrhove koji se ogledaju na njegovoj površini.

Prokoško jezero je biser planine Vranice

Interesantno je da se na obalama Prokoškog jezera nalazi i mala drvena džamija, koja je kao takva na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi.

Prokoško jezero je glečerskog porijekla. Odvajkada naseljeno, ovo jezero je i središte društvenih zbivanja.

Ovdje možete pojesti ukusnu pitu, popiti svježe pomuženo kravlje ili ovčije mlijeko I kušati tek spravljeni sir.

***

visina ishodišta: 1.636 metara

visina vrha: 2.107 metara

visinska razlika: 471 metar

vrijeme: Prokoško jezero – Ločika: sat i 30 minuta; povratak: jedan sat; ukupno: dva sata 30 minuta

zahtjevnost: 2-3 (na skali od 1 do 5).

Izvor: Al Jazeera