Preporuka za planinarski vikend: Kružni put nad kanjonom Rakitnice

Veličanstveni kanjon Rakitnice pruža predivan pogled, a iza njega se opružila nezaboravna Visočica i dobro vidljiv masiv Prenja.

Predivni pogledi i udobna staza učinit će vaše planinarenje ugodnim, a sve će se pretvoriti u nezaboravan doživljaj, koji ćete poželjeti ponoviti (Zehrudin Isaković)

Pristup

Iz Sarajeva idemo, preko skijaškog centra u Babinom dolu i Šabića, asfaltnim putem do Umoljana (49 kilometara).

Opis

Iz sela Umoljani popeti se na Gradinu, gdje obično osjetite pojačan vjetar, koji može biti ugodan ili neugodan, ovisno o godišnjem dobu i temperaturi. Ovdje se otvara pogled na Obalj, čiji polukružni bedem očarava na kraju travnate doline. Nastavimo narednih 300-400 metara putem desno, da bi se potom odvojili lijevo i počeli strmo penjati.

Pogled na Obalj

Staza dalje vodi razvedenim travnato-kamenim područjem, u više predjele, sve do ruba stijena. U nastavku, tendencijom lijevo, širokim travnatim livadama krećemo se prema optički vidljivom vrhu Oblja. U proljeće će vas ovdje pratiti mnoštvo insekata, a oči uveseljavati raznobojno cvijeće i drugo planinsko bilje.

Adrenalinski pogled sa visokih stijena

Izlazak na vrh donosi veliku radost. Pod nama je veličanstveni kanjon Rakitnice, preko koje se opružila nezaboravna Visočica. Na kraju kanjona je dobro vidljiv masiv Prenja.

Na vrhu Oblja se osjećate baš kao na vrhu.

Ali, šteta je vratiti se istim putem. Sa vrha se spustite u selo Lukomir, koje se posljednjih godina razvilo u mali turistički centar.

Ovdje ćete ljeti, posebno vikendom, sresti grupe hodača iz različitih krajeva svijeta.

Mogu se probati lokalni specijaliteti, pomilovati ovčarski psi (bosanski tornjaci) i, ako želite, pomusti krava ili ovca.

Tradicionalna gradnja se još uvijek zadržala u Lukomiru

Put od Lukomira do Umoljana sve vrijeme vodi nad kanjonom Rakitnice, sa pogledom na atraktivni greben Visočice. Predivni pogledi i udobna staza učinit će vaše planinarenje ugodnim, a sve će se pretvoriti u nezaboravan doživljaj, koji ćete poželjeti ponoviti.

*** 

visina ishodišta: 1350 m

visina najviše tačke: 1896 m

visinska razlika: 546 m

vrijeme: Umoljani – Obalj tri sata, Obalj – Lukomir 30 minuta, Lukomir – Umoljani 2,5 sata (ukupno: do šest sati)

Izvor: Al Jazeera