Preporuka za planinarski vikend: Čvrsnica – planina divlje romantike

Ukoliko želite da u isto vrijeme osjetite pravu divljinu, ali i iskonsku romantiku, otiđite na Čvrsnicu – tamo ćete ih sigurno naći!

Planina Čvrsnica ima više svojih lica, ovisno sa koje strane se penjete uz njena pobočja [Zehrudin Isaković]

Da biste podrobnije upoznali Čvrsnicu, potrebno je neko vrijeme. Više odlazaka u različita godišnja doba i različitim uvjetima. Također, ova planina ima više svojih lica, ovisno o tome sa koje strane se penjete uz njena pobočja.

Čvrsnica i danas ima nedovoljno istraženih i zabačenih područja. Zbog njenih elegantnih stijena, ogromnih polja klekovine, zadivljujućih pogleda na duboke doline i mogućnosti iznenadnog susreta sa divokozama, Čvrsnicu smatraju planinom divlje romantike.

I to je, doista, tako. Ukoliko želite da u isto vrijeme osjetite pravu divljinu, ali i iskonsku romantiku, otiđite na Čvrsnicu – tamo ćete ih sigurno naći!

PRISTUP

Iz Jablanice idemo asfaltiranim putem do Parka prirode Blidinje. Nakon što smo prošli ulazni portal, slijedi oštra krivina udesno, pa ravnom dionicom vozimo sve dok na putu ne dođemo do odvojišta lijevo. Nastavimo makadamskim putem do Vitlenice (3,5 km), gdje je improvizirani parking.

Na putu sa Vitlenice za Veliki Vilinac [Zehrudin Isaković]

OPIS

Put isprva vodi ravno kroz vrlo ugodnu sjenovitu šumu, da bismo nakon sat vremena izišli na otvorenije livade. Narednih dva sata krećemo se talasastom planinskom stazom, ponegdje i nizbrdo, sa otvorenim pogledom na Vilinac. Usput se možete osvježiti sočnim malinama, kojih ima u izobilju. Na putu je i jedan izvor, na kojem vodu treba pažljivo točiti kako ne biste zamutili izvor.

Jezero Crvenak i Veliki Vilinac u pozadini [Zehrudin Isaković]

Za nužni smještaj, u slučaju nevremena, dobro će poslužiti sklonište na Zaglavlju, koje je napravljeno na temeljima stočarskog katuna.

Nakon dva i pol sata umjerenog hoda, orijentisanim stalno sjever – jug, dolazimo do ključnog raskršća. Lijevo je put za jezero Crvenak i Hajdučka vrata (45 minuta). Desno se ide na Pregon, pa otvorenim širokim grebenom do samog vrha Velikog Vilinca (2118 m), gdje ćete se uspeti za sat vremena hoda.

Veliki Vilanac je u vrijeme Jugoslavije praktično funkcionirao kao glavni čvrsnički vrh, jer je na vrhu Pločnog (2228m), bio vojni objekat, pa je, kao takav, planinarima bio zabranjen za posjet.

Veliki Vilinac [Zehrudin Isaković]
Veliki Vilinac za zapada [Zehrudin Isaković]

Sam Veliki Vilinac ima centralni položaj u ukupnom masivu Čvrsnice. Pogled sa vrha je jedinstven. Zasigurno je da će vam se pri vedrom danu u trajno pamćenje urezati fantastične vizure Pesti brda, neponovljivi Jelinak, uredno složeno Pločno, prekoputni Vran, Prenj, Velež…

Prenj viđen sa Čvrsnice [Zehrudin Isaković]

Sve ovo ima poseban ugođaj pod svjetlima izlazećeg sunca – zbog toga preporučujemo noćenje u planinarskom domu Vlinac, pa ranojutarnji uspon na Veliki Vilinac. Ako ovo uradite, siguran sam da ćete me se sjetiti. Sretno!

Pločno (2228m), najviši je vrh Čvrsnice, lijevo, i Veliki Vilinca, desno [Zehrudin Isaković]

 

VISINA ISHODIŠTA

1450 m

VISINA VRHA

2118 m

VISINSKA RAZLIKA

668 m

VRIJEME:

Vitlenica – Veliki Vilinac  3, 5 – 4  sata

Povratak – 3 sata

UKUPNO:  6,5 – 7 sati

Napomena: Za prestojeći vikend je u hercegovačkoj regiji najavljen snažan vjetar. Zbog toga ponesite goretex vjetrovku, a imajte u ruksaku i presvlaku, za slučaj da iznenada pokisnete.

PLANINARSKI DOM “VILINAC”

Kapacitet objekta je 50 osoba, bez kreveta. Radi udobnijeg smještaja preporučuje se vreća za spavanje i podmetač. Planinarski dom “Vilinac” održava PSD Vilinac iz Jablanice. Website: http://www.vilinac.com; email: vilinac@gmail.com

Izvor: Al Jazeera