Zna li robot napraviti ‘produženi espresso’?

Mnoge epizode iz filmova o budućnosti već uveliko gledamo u stvarnosti, pa će tako, svidjelo se to nama ili ne, roboti sve više da rade mnoge poslove umjesto čovjeka.

U jednom poznatom restoranu, koji pripada lancu ugostiteljskih objekata familije Sun, odnedavno robot Suzi-ran služi goste (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nije bilo mnogo mesta za sedenje u tom malom restoranu, možda dvadesetak. Stolovi su bili blizu jedan drugog, uglavnom za četiri osobe. Kada nije bilo gužve, gazda Salvatore bi uvek sedeo za istim stolom. Njegova žena, sin i ćerka radili su u kuhinji ili bi služili goste.

Iako je bio star i teže se kretao, pa je verovatno zbog toga i uvek tu sedeo, Salvatore bi rado pričao sa svojim gostima. Jednom prilikom mi je objasnio zašto se buratta, vrsta sira, najbolje pravi u njegovom selu, na jugu Italije u regiji Pulja. Rekao mi je i da maslinovo ulje koje se služi u njegovom restoranu i piceriji Piccolo Borgo, lično pravi i to od maslina koje uzgaja.

QR kod i digitalni meni za naručivanje hrane

Jedne večeri prošle godine požalio se kako posao loše ide, da su neki gosti odustali i da ne dolaze više jer se boje korone, kao i da razmišlja o tome da zatvori.

Salvatore mi se tada takođe izvinio što u njegovom restoranu više nema klasičnog menija za narudžbine, te se požalio na to što su ga naterali da zalepi za svaki sto QR kod uz pomoć kojeg gosti mogu da naruče šta žele. Rekao je kako on to ništa ne razume i da to “nema veze sa zdravim mozgom”.

Pričao je isključivo na dijalektu kraja iz kojeg dolazi, teško je bilo razumeti ga, a verujem i njemu još teže da razume svu tu novu tehnologiju. U periodima strogih pandemijskih mera kakve je Italija imala, jedno od pravila je bilo da se u restoranima meniji više ne koriste, jer putem njih eventualno može da se prenese i korona virus.

Sigurniju opciju, zapravo korišćenje QR koda tj. digitalnog menija za naručivanje hrane, i posle ukidanja strogih mera, zadržali su vlasnici mnogih restorana u Italiji. Nisam sigurna da li je razlog nova tehnologija ili ne, posle 30 godina postojanja Piccolo Borgo više ne radi.

Barmen Toni napravi 240 koktela za sat vremena

Osim prilagođavanja na nove uslove rada, kada je reč o naručivanju i posluživanju hrane i pića, uz QR kodove na stolovima, u nekim lokalima vas može poslužiti robot. Kao na primer barmen Toni, koji odnedavno pravi koktele u poznatom baru smeštenom na terasi luksuznog hotela Square Milano Duomo, nadomak čuvene milanske katedrale.

Toni nije humanoidni robot, tj. nema telo čoveka i ne priča kao recimo barmen Arthur, protagonista naučno-fantastičnog filma Passengers iz 2016. godine. Ovog androida interpretira glumac Michael Sheen dok služi piće retkim gostima tokom putovanja svemirskim brodom i selidbe čovečanstva sa planete Zemlje na koloniju Homestead II.

Dok Arthur u ovom filmu razgovara sa svojim klijentima koji su se sticajem okolnosti probudili tokom putovanja dugog 120 godina, barmen Toni ne razgovara ni sa kim.

Međutim, sa svoje dve ruke koje izlaze iz jedne kocke, za sat vremena može da napravi 240 koktela. On je precizan i skoro nikad ne greši. Iako nije toliko inteligentan da može da uživa u pogledu na velelepnu građevinu, katedralu iz 14. veka, Toni u slobodnim momentima kada ne radi, pokreće se u ritmu muzike, tako da izgleda kao da pleše.

Iako svaki koktel Toni napravi sam, ipak za sada ne može bez svog vlasnika Diega, argentinskog inženjera koji radi za italijansku kompaniju Marc Shark koja je tog robota i napravila.

Diego mu je tehnička podrška i asistent, u slučaju kvara bilo kakve vrste. Osim u Milanu, ovaj robot pravi koktele takođe u jednom lokalu u Torinu, kao i u Londonu i Los Angelesu.

Tonija sam upoznala prošlog leta prilikom jedne zabave. Međutim, interakcija sa njim je zapravo bila bez ikakve interakcije, osim što sam ga posmatrala kako radi ili recimo dok pleše. Sećam se da je koktel koji mi je napravio bio izuzetno dobar, ali ništa bolji od bilo kog drugog koji sam ranije probala.

Svakako znam da Toni nije tu da bi poboljšao kvalitet koktelima, već kako bi zamenio barmene koji su u ovom lokalu, nekada bili na njegovom mestu.

Iako je spora, Suzi-ran priča sa gostima

U Milanu postoji kineska četvrt u kojoj osim kineskih restorana, ima i japanskih u kojima su često kuvari i konobari Kinezi. Oni su efikasni ugostitelji, brzi i ne pričaju previše sa gostima. Italijani za njih kažu da su kao pravi mali roboti.

Čula sam da u jednom poznatom restoranu koji pripada lancu japanskih restorana familije Sun odnedavno robot Suzi-ran služi goste.

Linija kojom se kreće ovaj humanoidni robot ne prolazi kroz ceo restoran, već jednim njegovim delom. Moj sto je bio na sredini, a Suzi-ran je posle manje od pet minuta već donela prvo jelo koje sam naručila.

Osim što posluže klijente restorana, roboti su programirani i da očiste sto za njima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Alge wakami sa susamom bile su na njenom poslužavniku. Rekla mi je da ih uzmem i posle toga da joj dodirnem ruku kako bi mogla da nastavi da radi. Zatim je ponovo došla, ponovila sve ono isto što je već rekla, a kada sam je ovog puta dodirnula za ruku i bolje pogledala, njene oči su zasvetlele. Primetila sam i da ima oko vrata zavezanu šarenu maramu.

Pitala sam jednu od konobarica po kom principu radi njena “koleginica”. Objasnila mi je da je, pre nego što joj stave tanjir na poslužavnik, putem aplikacije upute ka stolu koji treba da posluži.

Na leđima ima mali ekran sa numerisanim stolovima i kada stigne do određenog stola, ekran zasvetli u drugoj boji. Kada isporuči jednu, odlazi po drugu narudžbinu, zatim se vraća i tako u krug, pravolinijski.

Nedostatak osoblja, jeftinija radna snaga

Za sada postoji nekoliko ovakvih restorana u Italiji i oni su svi japanski i pripadaju lancu čiji je vlasnik Massimo Sun. U jednom intervjuu rekao je da je njegova porodica otvorila prvi restoran u Rimu 1990. godine i da su se u svom poslovanju uvek vodili potrebama Italijana koji imaju poseban odnos prema hrani.

Japan je i pre pandemije imao problem sa nedostatkom osoblja u sektoru ugostiteljstva, a vladini podaci pokazuju da je broj radnika u ovom sektoru pao sa 4,05 miliona u 2020. na 3,82 miliona u 2021. godini. Jedan drugi poznati lanac japanskih restorana – Skylark, pronašao je rešenje tako što je pošle godine uposlio 2.000 robota, poznatijih kao BellaBots koji izgledaju kao mačke.

Osim što posluže klijente restorana, roboti su programirani i da očiste sto za njima. Nije jasno zbog čega liče na mačke, ali je sigurno da je japanska industrija robotike procvetala tokom pandemije, garantujući svojim klijentima u ugostiteljskom sektoru sigurnost gostiju i što manji kontakt sa njima.

Dok mi je Suzi-ran donosila kafu, produženi espresso, pitala sam se kako bi se snašla da sam joj rekla da kafa nije dovoljno produžena, da želim da je vrati i donese drugu. Pretpostavljam nikako, jer znam da ovaj robot nema sposobnost kritičkog mišljenja.

Svesna sam da Suzi-ran nije kao barmen Arthur iz filma naučne fantastike. Međutim, mnoge epizode iz filmova o budućnosti već uveliko gledamo u stvarnosti, pa će tako, svidelo se to nama ili ne, roboti sve više da rade one poslove u kojima mogu da zamene čoveka.

Izvor: Al Jazeera