Podcast – nova forma za nova vremena

Digitalno učešće postaje naša nova stvarnost, a podcast ne samo da okuplja novinare, publiku i marketinške stručnjake, već pruža i mogućnosti za stvaranje novca.

Spotify je sada najpopularnija aplikacija za podcast na svijetu, iza nje odmah slijedi Apple podcast, pa Google (Reuters)

Budimo iskreni, većina neće uopće pročitati čitav članak. Čak neće ni pokušati. Ali da je u formi podcasta, sigurno biste bar razmislili da mi date priliku da kažem što sam htjela reći.

Danas živimo u eri slušanja i gledanja, radije nego čitanja. I koliko je to strašno, toliko nosi i svoje prednosti. Barem za podcast.

„Sljedeća najbolja stvar je podcast“, tako su govorili u Sjedinjenim Američkim Državama prije nekoliko godina. I ispostavilo se, barem što se tiče SAD-a, da zaista jeste tako. I ostatak svijeta je uhvatio sličan ritam. Mi, u Bosni i Hercegovini, ne toliko. Ne još.

Kao što rekoh, većina vas neće nastaviti čitati. Ali šta ako vam se čita naglas dok se vozite na posao, vježbate u teretani ili obavljate kućne poslove? Šta ako vam je tematika, koju želite da izučavate, da se više informišete ili koja vas bas zanima, dostupna na svakom koraku, u svakom vremenskom periodu, jednim klikom.

To je podcast i jednostavno je fantastičan.

Nije li to počelo prije godinu, dvije?

Podcast se pojavio ‘80-tih godina, kao neka vrsta audioblogginga. No, Ben Hammersley je skovao riječ ‘podcasting’ u The Guardianu tek 2004. godine. Od 2005. godine kreirano je više od 700.000 podcasta, s najmanje 30 miliona epizoda sadržaja, od kojih je većina besplatna.

Podcast kao forma je strahovito porasla od posljednjeg lockdowna. Za razliku od radija i emisija koje smo navikli slušati, TV-a i rasporeda emitovanja, podcast je bio nadomak ruke i služio je kao način da budemo u toku s najnovijim vijestima iz svijeta informacija, kao i da nađemo odgovarajuću zabavu te tematiku koja vas drži budnima i zainteresiranima.

Podcasti, za razliku od pisanih ili vizualnih informacija, savršeni su za slušanje dok vježbate, dok usisavate, ležite na kauču ili radite u vrtu. Oni su također lakše dostupni nego bilo koja druga forma, jer su tu kad ih želite, kad osjetite potrebu da ih slušate. Samo otvorite platformu gdje ih slušate i to je to.

Kako digitalno učešće postaje naša nova stvarnost, podcast ne samo da okuplja novinare, publiku i marketinške stručnjake, već pruža i mogućnosti za stvaranje novca, jer platforme mogu naplaćivati slušaocima pristup, kao i širenje marketinških poruka, koje su u današnje vrijeme od velikog značaja za biznise, pogotovo u doba lockdowna.

Kakva je budućnost?

Budućnost podcastinga je puna fantastičnih priča i inovacija, da je gotovo teško pretpostaviti ono što slijedi. Podcasting se toliko proširio da oko 197 miliona Amerikanaca prati barem jedan podcast. Trenutno, oko 120 miliona Amerikanaca redovno sluša podcaste, po istraživanjima Forbesa. Očekuje se da će tokom ove godine taj broj porasti na 140 miliona, a naredne na 164 miliona.

Godina lockdowna, donijela je mnogo dobroga za ovu novinarsku formu. Naredna, 2021., bila je godina kojom se podcast posebno može pohvaliti. Te je godine, po procjenama, preko 55 posto stanovništva SAD-a slušalo podcast. Tamo je podcast doživio svoj vrhunac u vremenu potpunog lockdowna, gdje je preko 24 posto američke populacije slušalo više podcasta sedmično.

Slušatelji podcasta u prosjeku konzumiraju sedam različitih emisija sedmično, kažu istraživanja, a trenutno je na raspolaganju je preko 700.000 aktivnih podcasta i 30 miliona epizoda.

Najpopularnija starosna grupa za slušaoce podcasta je 25-44 godine, a Spotify je sada najpopularnija aplikacija za podcast na svijetu, iza nje odmah slijedi Apple podcast, pa Google.

Da bismo zaista razumjeli koliko podcast kao forma nastavlja rasti, pokazuje informacija da je na Googleu registrirano dva miliona podcasta. A nove ideje, novi podcasteri tek dolaze.

Različite vrste

Žanrova podcasta ima različitih, ali to nikako ne trebamo miješati pod različite forme, koje obogaćuju današnje audio i video nebo.

Non-fiction narativni podcast, kao najpopularnija forma, je najteži za produciranje. Tu se ističu odlični novinari, koji do pronicljivih informacija i detalja prepričaju istinite priče, prenesu događaje, izvijeste, osvijeste. Ova vrsta podcasta najsličnija je dokumentarnim video emisijama, ali umjesto čula vida, čitava priča vam se priča kroz čulo sluha. I ako je podcast dobar, zaista imate osjećaj kao da ste vidjeli scene ispričane riječima. Jedan od najboljih podcasta je Serial, koji će slušaoce zaintrigirati pričom, ali i oduševiti produkcijom.

Podcast forma koja je veoma popularna kod nas jest interview odnosno dijaloški podcast. Kod nas su popularniji, za sad, video podcasti, koji se razlikuju samo u elementu videa, ali bi trebali biti slušljivi i razumljivi ljubiteljima podcasta i u samoj audio formi. Video element može biti jednostavan ili složen koliko god želite, ali se često sastoji od jedne statične slike ili video snimka domaćina i gostiju podcasta.

Ovaj format podcasta pruža slušaocima različita gledišta i obično je popularan format s političkim ili nekim ozbiljnijim tematskim podcastima. No, nije to samo razgovor voditelja i sagovornika, već dobro isplanirana shema riječi, pitanja i atmosfere. U Bosni i Hercegovini imamo odlične podcaste tog tipa, koji dotiču bitne teme današnjice. Za sada su to video podcasti, dok su audio podcasti u BiH još uvijek manje i producirani, ali i poznati.

Hibridni podcast je česta vrsta podcasta kod manjih medijskih kuća ili individualnih podcast producenata, koji su “razbacani” na više različitih strana. Takav podcast obično ima određenog domaćina, ali često i druge goste domaćine ili govornike koji doprinose emisiji. Obično počinje komentarom ili monologom domaćina, a zatim prelazi na panel diskusiju, intervju ili prilog iz drugog izvora. Ovaj podcast je najlakši ako prenosite nečije vijesti i informacije ili ste unutar firme koja se bavi različitih sferama.

I fiction podcast u kojem je fikcija glavni adut, kao oblik audio drame, uz glasovne glumce i odličan dizajn zvuka da bi slušalac mogao da se totalno ubaci u narativ, je još jedna forma podcasta. Odlični podcasti ove vrste najčešće su bajke i priče za laku noć ili neka vrsta audio sinhroniziranih priča, sa zvukovima kad ih slušate, kao da ih možete vidjeti. I naravno, priče su izmišljene.

A kako je to u BiH?

Podcast u Bosni i Hercegovini uzeo je određeni zalet proteklih godina, a tek u 2021. je napravio veći iskorak. Dobrih podcasta ima, ali ih je teško naći. No, podcasteri postoje. I vjerujem, nakon ovih dijaloških, očekuju nas očekuju i ostale forme, za koje imamo i više nego nam treba materijala i ideja. Jer, podcast je priča, kreativnost, dobra produkcija i nudi smisao za zabavljanje publike. Bosna i Hercegovina baš ima toga na pretek.

Nedavno je u Banjoj Luci održana trodnevna konferencija “Podcasting: osnaživanje individualnih glasova” na kojoj su učestvovali i prvi podcasteri u Bosni i Hercegovini, ali i oni koji to žele biti.

Ovo bi mogao biti tek početak odličnog projekta rasta ove novinarske forme, ali i osvještavanja da je podcast nešto što nam svima treba u životu. Umjesto muzike u automobilu, mogli bismo poslušali neku interesantnu edukativnu temu; dok pravimo ručak, imam mogućnost poslušati nešto što će nas osvijestiti, informirati ili prosvijetliti. Ili možda imate nešto ispričati, prenijeti, zabilježiti… Opcije su velike.

Slušamo se onda na nekom od vaših podcasta. Naravno, obećavam da hoću, ako ste došli do kraja ovog članka i pročitali sve ovo.

Izvor: Al Jazeera