Planinarski vikend: Tradicionalni novogodišnji uspon na Trebević

Novogodišnji uspon povjeren je Stanici planinarskih vodiča Sarajevo čiji će vodiči pomoći da na siguran i zabavan način ishodate do samog vrha planine.

Otkako postoji planinarska organizacija, planinari se organizirano penju na Trebević (Ustupljeno Al Jazeeri)

Stanovnici Sarajeva, posebno planinari, oduvijek su zaljubljeni u Trebević. Ta veza je vjekovna, baš kao što je Trebević ovdje – iznad grada-  od njegovog postanka do danas.

Trebević je za Sarajlije više od planine. On je mjesto stanovanja, mjesto za sport i rekreaciju, mjesto za ljubavne izlete i upoznavanja, inspiracija za umjetnike, a i gurmane…

Trebević je opjevan mnogo puta. Neke od najljepših bosanskih pjesama upravo su posvećene ovoj harizmatičnoj planini.

Zbog toga nije čudo da je i prvi planinarski dom u našoj zemlji, izgrađen upravo pod vrhom Trebevića. Ova planina je i kolijevka bosanskohercegovačkod planinarstva, koje su u BiH donijeli Austrijanci davne 1892 godine.

Dakle, otkako postoji planinarska organizacija, od tada se planinari organizirano penju na ovu planinu. Brojni su razlozi zbog kojih je to tako.

Pogled na Sarajevo je najljepši upravo sa Trebevića (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ponajprije, zbog toga što je Trebević naprosto tu – stamen i visok, kao neizbježna činjenica.

Drugo, što njegove šume imaju čarobnu moć da privuku posjetitelje. Njihova sjena ljeti hladi, zimi grije, u njoj nalazimo jestive gljive, u njoj se družimo sa vjevericama i lisicama.

Treće, pogled sa Trebevića je jedan od najljepših u ovom dijelu Evrope.  Kad se popnete na Sofe – najviši vrh ove sarajevske planine – možete vidjeti sve planine srednje Bosne, istočne Bosne, planinski jug, istok, sjever i zapad. Romanija, Jahorina, Treskavica su kao na dlanu; dok dah Bjelašnice i Igmana možemo osjetiti na licu.

Četvrto, pogled na Sarajevo, na taj moćni, tradicionalni, grad sa mnoštvo kulturnih identiteta koji se sretno nadopunjuju, je najljepši upravo sa Trebevića. Naročito noću, kada vam hiljade šarenih svjetlaca titra pred očima. Niotkud se ne mogu bolje doživjeti sarajevske mahale, nego kad ih gledate sa padina Trebevića.

Kroz šumu do dobrih voda, pa na sofe

Dakle, sarajevski planinari iznad svega vole Trebević. Kao izraz te ljubavi nastao je i tradicionalni novogodišnji uspon na ovu jedinstvenu planinu, a koji su organizirala planinarska društva iz Sarajeva.

Prvi je izveden davne 1950. godine.

Od tada počinje tradicija koja je prekinuta samo tokom rata 1992. – 1995.

Nakon rata, tradicija se obnavlja, pa je – zahvaljujući entuzijazmu sarajevskih planinara – prvi polijeratni uspon organiziran 1997. godine.

Inače, novogodišnja tura na Trebević starta kod današnjeg hotela Pino, gdje je na širokom parkingu okupljanje sudionika pohoda.

Na vrhu je stub sa utisnutom raširenom šakom, gdje i vi možete staviti svoju šaku i tako se pozdraviti sa ovom planinom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Slijedeći planinarsku markaciju, povremeno prelazeći asfaltni put, uspinjemo se ugodnom šumskom hladovinom do Dobrih voda (jedan sat). Za nama je najstrmiji dio uspona, pa ovdje možeme uzeti mali predah, dopuniti rezerve vode, te makadamskim putem, koji je izgrađen još u vrijeme Austro–Ugarske, nastaviti sve do vrha.

Petnaestak minuta pod vrhom proći ćemo pored ruševina nekadašnjeg planinarskog doma Vaso Miskin Crni, koji, na žalost, nije obnovljen.

A desetak minuta prije vrha, u ugodnoj zavjetrini, nalaze se info table, gdje možete saznati o detaljima puta koji ste upravo prešli.

Na vrhu je stub, sa utisnutom raširenom šakom, gdje i vi možete staviti svoju šaku i tako se pozdraviti sa ovom planinom.

Uz smijeh i veselje uđimo u 2023. godinu

Podsjetimo, novogodišnji uspon povjeren je Stanici planinarskih vodiča Sarajevo. Njihovi vodiči će vam pomoći da na siguran i zabavan način ishodate do samog vrha planine.

Mjesto okupljanja su Ravne, kao i prethodne, i ove godine na parkingu kod hotela Pino, od 10 do 10.30, kada počinje uspon.

Prethodni tradicionalni uspon na Trebević okupio je oko 150 planinara. Kako kažu, uspon je prožet veselom planinarskom atmosferom, uz smijeh i šale, sve do samog vrha. Unatoč brojnosti, uspon je prošao bez ijednog incidenta.

Ove godine se očekuje i veći broj, stoga je potrebna disciplina, poštivanje planinarskog kodeksa i kolegijalnost svakog od učesnika.

I naravno, nemojte zaboraviti da sa sobom ponesete dobru volju! To je najbolji način da počnete svoju novu sezonu planinarenja.

Sretna nam planinarska 2023. godina.

Izvor: Al Jazeera