Preporuka za planinarski vikend: Predivne šume i otvoreni pogledi na sarajevsku kotlinu

Ako je za vikend najavljena kiša, za one koji bi ipak htjeli vrijeme provesti u prirodi, preporučujemo turu Nahorevo – Skakavac koja je djelimično zaklonjena šumom i nema problema ni sa orijentacijom.

U prednjem planu vrh Bukovika; u pozadini planine oko Sarajeva - Jahorina, Trebević, Treskavica, Visočica, Bjelašnica i Igman (Ustupljeni Al Jazeeri)

Sarajevo je sa sjeverne strane zatvoreno planinskim zidom, koji doseže 1.534 metra nadmorske visine, koliko je visok vrh Bukovika. Druga značajna kota je vrh Crepoljskog (1.524 metra), i, zapravo, ova dva masiva i čine jedinstveno područje sarajevskog Ozrena. Zapadno od Bukovika je Motka (1.254 metra), dominantna planinska površ i vrh iznad Vogošće.

Ozren je početak prostrane planinske visoravni (800 – 1.000 metara), čiji istaknuti vrhovi sežu daleko u centralnu Bosnu: Tajan (1.278 metara), Tvrtkovac (1.304 metra), Lipnica (1.459 metara), Karahasovina (1.472 metra), Zvijezda (1.349 metra), a kulminiraju, upravo, iznad Sarajeva, sa najvišim vrhovima ove regije Crepoljskim i Bukovikom.

Cijelo područje karakteriziraju ogromna šumska prostranstva, kao i mirisne livade, dok su vrhovi blagi, sa zaobljenim lako prohodnim pobočjima.

Prirodna cjelina sarajevskog Ozrena je jedinstvene ljepote. Uže područje vodopada Skakavac službeno je proglašeno spomenikom prirode.

Čuveni ‘sarajevski duh’

Blizina Sarajeva, samog gradskog jezgra, a pogotovo padinskih dijelova koji se penju visoko do 1.000 metara nadmorske visine, učinilo je ovaj kraj vrlo živim. Sarajlije su odvajkada voljele boraviti i rekreirati se po padinama ili vršnim dijelovima Bukovika i Crepoljskog. Ovdje posluje čitav niz malih ugostiteljskih objekata, uglavnom jednostavnih po ponudi, ali sa dušom i iskrenom srdačnošću, koja je dio čuvenog “sarajevskog duha”, o kojem su čak pisane filozofske studije, pokušavajući dosegnuti njegove tajne.

Sarajevo i površ Bukovika viđeni iz pravca Trebevića

Na području Bukovika i Crepoljskog je i nekoliko klasičnih planinarskih domova, gdje ćete, nerijetko, uz ljubazne domaćine, upoznati i, za sat vremena, steći nove prijatelje, koji će vam to ostati možda i do kraja života.

Budući da su orijentirani južno, ovi krajevi naročito su zahvalni zimi, u proljeće i kasnu jesen, kada želite uloviti svaku zraku sunca.

Za ovaj vikend je najavljeno kiša, pa za one koji bi ipak htjeli vrijeme provesti u prirodi, preporučujemo turu Nahorevo – Skakavac koja je djelimično zaklonjena šumom, a nema problema ni sa orijentacijom.

Tura Nahorevo – Skakavac: Zanimljiva šetnja za sve vremenske prilike

PRISTUP

Automobilom ili gradskim javnim prevozom dođemo do Nahoreva (5-6 kilometara od centra), kod autobusnog stajališta u centru. (Opciono, možete nastaviti automobilom sve do table kod koje je ulaz u zaštićeno područje Skakavac.)

OPIS

Krećemo se asfaltnim putem kroz selo, pa kombinovano makadamskim i asfaltnim putem u zavojima strmo iznad sela, sve do raskršća puteva (jedan sat). Desno se ide prema vrhu Bukovika, srednji put makadamskim putem nastavlja prema Skakavcu, a lijevo put obara blago nizbrdo, također prema vodopadu Skakavac. Predlažemo vam kružnu turu na način da se prvo usmjerite lijevo, ugodnim šumskim putem sve do vodopada.

U hladnim zimama vodopad se zaledi i tada je izazov je za alpiniste

Ukoliko je dan vruć, ovaj dio puta će vas osvježiti, jer ste sve vrijeme u hladu guste šume. Vodopad je visok stotinjak metara; padajući se rasipa, pa će vas njegove kapljice osvježiti, dok ga fotografirate.

Lijepo uređenim serpentinama, put dalje vodi prema vidikovcu sa kojeg se vodopad vidi iz ptičije perspektive. Pogled na okolicu je, također, fascinantan. Nakon vidikovca uskoro izlazimo iz guste šume na makadamski put, pored kojeg se nalazi lijepo uređeno odmorište i izvori vode. Nakon zasluženog odmora, lijevo možemo nastaviti prema Bukoviku, a desno se vraćamo na ishodište, sam ulaz u zaštićeno područje, pa produžimo prema Nahorevu.

***

Visina ishodišta: 500 metara; visina vrha: 1.534 metra; visinska razlika: 1.034 metra.

Vrijeme: Nahorevo – ulaz u zaštićeno područje Skakavac: sat i 30 minuta; ulaz u zaštićeno područje – vodopad sat i 30 minuta do dva sata; vodopad – ulaz u zaštićeno područje – Nahorevo: tri sata i 15 minuta; ukupno šest sati i 15 minuta do šest sati i 45 minuta

Tura pogodna za pješačenje, biciklizam, krpljanje, turno skijanje; težina 2-3 (na skali do pet).

Izvor: Al Jazeera