Upisivanje lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone: I šta ćemo sad?

Kao kolateralna šteta zakulisnih ‘dealova’ u zdravstvu, našla se jedna od najranjivijih grupa – i to naočigled svih nadležnih i odgovornih.

Kako ostati ravnodušan na činjenicu da se cijeli slučaj nije odigrao u nekoj opskurnoj, privatnoj ordinaciji, već u jednom Domu zdravlja, pita autorica (Al Jazeera)

“Psihijatar Aleksandar Mijatović upisivao lažne dijagnoze pacijentima zbog kliničkih ispitivanja”, “Brojni pacijenti doktora Mijatovića (Dom zdravlja Palilula) bili su nemalo iznenađeni kada su saznali da im je u elektronski karton upisivao na desetine dijagnoza teških neuroloških i psihijatrijskih bolesti od kojih nisu bolovali. U vreme dopisivanja dijagnoza, dr Mijatović je kretao u kliničko ispitivanje leka koji se koristi kod ljudi sa oštećenjem mozga.”

Da, da, dobro ste pročitali. I sama sam se s nevericom iznova i iznova vraćala naslovu i podnaslovu članka kojeg je pre nekoliko dana objavia Balkanska istraživačka mreža Srbije, pitajući se imam li dovoljno snage da pročitam ostatak teksta – samo tih nekoliko početnih redova bilo je dovoljno da se osetim zgroženo.

Nastavak, od kojih vam prenosim samo uvodni deo, bio je podjednako užasavajući.

“Ljutit i uznemiren mladić ušao je početkom januara 2021. godine u Dom zdravlja ’Dr Milutin Ivković’ na Paliluli i povišenim tonom tražio je hitan razgovor sa rukovodiocima te ustanove i psihijatrom Aleksandrom Miljatovićem. Mladić, čije je ime poznato redakciji i koga ćemo zbog zaštite privatnosti u daljem tekstu zvati Saša, bio je pacijent Službe za zaštitu mentalnog zdravlja i kod psihijatra je ranije dolazio zbog uobičajenih nedaća – problemi u porodici, na poslu […]

Nekoliko dana ranije u DZ Palilula dobio je zdravstveno uverenje koje mu je bilo potrebno za dobijanje visokorizičnog posla. Ono što Saša tada nije znao jeste da je u uverenju stajao čitav spisak teških neuroloških i duševnih poremećaja od kojih on nije bolovao, a koje je u njegov elektronski zdravstveni karton upisao psihijatar dr Aleksandar Miljatović. Dijagnoze su bile upisane pod šiframa, pored kojih nije stajalo objašnjenje šta one označavaju.

Saša posao nije dobio. Nadležni u firmi nisu mogli da veruju da gledaju u osobu koja je, bar prema dokumentaciji, toliko bolesna. Nesuđeni poslodavci čak su mu preporučili da zatraži državnu pomoć, s obzirom na njegovo teško neurološko i duševno stanje.”

Kako ostati ravnodušan?

I sad, recite vi meni – kako ostati ravnodušan na činjenicu da se ceo slučaj nije odigrao u nekoj opskurnoj, privatnoj ordinaciji, već u jednom Domu zdravlja? Kako se ne zapitati zašto je od Sašine pritužbe, za kojom je usledio i niz pritužbi drugih pacijenata (pojedine je dr Mijatović “okitio” i sa 30 dijagnoza, od teške mentalne retardacije, epilepsije, do Alchajmerove bolesti), moralo da prođe pet meseci pre nego što je pokrenut disciplinski postupak? Iako su procedure za obavljanje kliničkih ispitivanja kristalno jasne i što je saglasnost pacijenata uslov nad uslovima? I što se ne mogu sprovoditi u domovima zdravlja?

I nije li poražavajuće saznanje da je pomenuti doktor uredno primao pacijente, sve do sporazumnog (?!) prekida ugovora o radu? I što je neometano nastavio sa praksom u jednoj privatnoj beogradskoj ordinaciji?

A ono što me, priznajem, najviše boli u celoj toj priči jeste što ne bih bila iznenađena da se cela afera, poput mnogih drugih u Srbiji, svede na – pojeo vuk magarca. Jer to što je, nakon pisanja BIRN-a, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo istragu ne znači nužno da će ova afera imati i sudski epilog. Afera u kojoj se, kao kolateralna šteta zakulisnih dealova u zdravstvu, našla jedna od najranjivijih grupa. I to naočigled svih nadležnih i odgovornih.

Postoji li ’dijagnoza’ za sistem?

A nije mala ta grupa. Rezultati nacionalnog istraživanja Cov2Soul, kojeg je prošle godine sproveo Medicinski fakultet u Beogradu, u saradnji  sa Odeljenjima za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, pokazala su da 15,2 odsto odraslog stanovništva (18-65 godina), odnosno oko 700 hiljada građana Srbije, ispunjava kriterijume za neki od poremećaja mentalnog zdravlja.

Najučestaliji poremećaji, navodi se u istraživanju, jesu oni uzrokovani upotrebom alkohola (7,6 odsto), potom depresivni (2,2 odsto) i generalizovani anksiozni poremećaj (1,9 odsto). Istraživanja su pokazala i da gotovo polovina građana koji se nose sa teškoćama mentalnog zdravlja (35 odsto ispitanika) nikada nije potražila pomoć. Da ponovim – nikada.

Nisu to uradili što zbog nedovoljne dostupnosti i vidljivosti usluga, hroničnog nedostatka kvalifikovanih kadrova (o svemu tome se govori i u nacionalnom Programu o zaštiti mentalnog zdravlja za period 2019-2026), što zbog opravdanog straha da bi zbog ukorenjenih predrasuda i negativnih stereotipa o osobama sa mentalnim poteškoćama, vrlo lako mogli postati žrtve stigmatizacije i diskriminacije.

I šta ćemo sad, što bi rekla Konstrakta? Kako se to umiruje savest kada se tako olako i bez većih posledica izdaje poverenje pacijenata i to od strane onih koji bi trebalo da ih zaštite, osnaže, iscele? Koja li je “dijagnoza” tog i takvog sistema?

Izvor: Al Jazeera