Ko su u vrijeme rata najpopularniji Ukrajinci

U uslovima ruske agresije i krvavog rata, dvije trećine ispitanika potvrdilo je stav, prenošen s koljena na koljeno, da je za njih najvažniji Ukrajinac svih vremena pjesnik i slikar Taras Ševčenko.

Taras Ševčenko ne samo da je postavio temelj savremene literature i uticao na usmjerenje varijante ukrajinskog jezika, on je bio i ostao simbol Ukrajine i njenog naroda (EPA)

Ukrajinci su pesnička nacija, to je potvrdilo i istraživanje ugledne ukrajinske Sociološke grupe Rejting. Istraživanje o 100 najpopularnijih Ukrajinaca sprovodi se svakih nekoliko godina i uglavnom je refleksija ličnosti iz školskog programa, kao i znamenitih lica koji se godinama vrte na „malim ekranima“.

U uslovima ruske agresije i krvavog rata, dve trećine ispitanika potvrdilo je stav, prenošen s kolena na koleno, da je za njih najvažniji Ukrajinac svih vremena pesnik i slikar Taras Ševčenko. Ševčenko ne samo da je postavio temelj savremene literature i uticao na usmerenje varijante ukrajinskog jezika, on je bio i ostao simbol Ukrajine i njenog naroda. Rođen kao rob, oslobođen zahvaljujući solidarnoj podršci revolucionara XIX veka, proganjan zbog slobodoumlja, zabranjivan i fizički uništavan od strane imperijalne Rusije. Od tada, pa sve do danas ništa se nije promenilo.

U ratu se ne vidi matrijarhat

Sasvim je razumljivo da na drugom mestu popularnosti u ratu bude vrhovni komandant i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Za tako nešto se opredelila čak trećina ispitanika, što znači da je glumac uspeo da se iz filmske fikcije pretvori u pravog heroja i lidera nacije, cenjenog i kod svojih zapadnih saveznika. Zelenski je takođe preuzeo ulogu epskog lika, zaštitnika Evrope i njenih demokratskih vrednosti. On je aktivan u državi, emotivno ulaže celog sebe na prvim linijama fronta, nastupa pred svetskim parlamentima, pred studentima i građanima gradova i država koje podržavaju Ukrajinu. Zelenski nije napustio Kijev kada je većina to očekivala, stičući time harizmu sa kojom se danas identifikuju branitelji i građani Ukrajine.

Među prvih 10 Ukrajinaca je drugi čovek države u ratu i glavna noćna mora Vladimira Putina – general Valeri Zalužni. Lice s nedavne naslovnice časopisa Time. Odbrana Ukrajine je glavnokomandujućem oružanim snagama donela slavu u narodu, a proterivanje ruske vojske status legende.

Na Balkanu se malo zna o ukrajinskoj kulturi, istorijskim državnicima i poznatim ličnostima. Ne samo „srpski svet“, već su u Srbiji u zabludi i oni sa veoma liberalnim stavovima, koji ponavljaju narativ Moskve i tvrde da su Ukrajinci provincijska nacija, bez visoke kulture. Među prvih 10 ličnosti iz sveta umetnosti, pored Tarasa Ševčenka, tu su pesnikinja i tradicionalna feministkinja Lesija Ukrajinka (pseudonim za Larisu Kosač) i pisac, erudita i političar – Ivan Franko. Sveže nacrtan u Beogradu mural Lesiji Ukrajinki sa njenim stihovima nedavno je od tih istih šovinista uništen bojom.

Za Ukrajinu važi stereotip da ima matrijarhalno društvo, mada je to u uslovima rata na ovom rejtingu nevidljivo. U prvih 10 imena, od žena jedino je zastupljena Lesija Ukrajinka, a u 30 još jedna pesnikinja i disidentkinja Lina Kostenko. Iako ima nizak politički rejting, bivša premijerka Julija Timošenko je zauzela mesto u kolektivnoj svesti zajednice i dobro se drži među 40 momaka koji su u spisku ispred nje. U drugoj polovini liste od 100 prezimena je glumica Ada Rogovceva, “prva dama” Olena Zelenska, pa prva literarna modernistkinja Olga Kobiljanska i naivna slikarka Marija Primačenko.

Putin se Banderi najviše raduje

Od istorijskih ličnosti tu su srednjevekovni krstitelj Kijevske Rusi Volodimir Veliki te knez i utemeljivač prvog zakonika Jaroslav Mudri, kao i njegova ćerka Ana Jaroslavna Rusinka, kneginja Kijevske Rusi i kraljica Francuske u periodu od 1051. do 1060. godine.

Ukrajinski predsedici su inače veoma popularni, čak i oni kojih je sam narod svrgavao u revolucijama poput Leonida Kučme, pa i „izdajnik“ Viktor Janukovič, odbegao u Rusiju, koji je na 66. mestu.

Za vreme rata kod Ukrajinaca vidno dominira vojna istorija, od kozačkih getmana Bogdana Hmeljnickog i Ivana Mazepe, pa sve do lidera Organizacije ukrajinskih revolucionarnih nacionalista Stepana Bandere i komandira Ukrajinske ustaničke armije (UPA) Romana Šuheviča.

Iako je jedno vreme bio diskretno manje pominjan u medijima, što zbog mogućih unutrašnjih podela, a najviše zbog međunarodne političke korektnosti, rejting Stepana Bandere je najbrže rastući od svih: 2012. godine bio je na četiri odsto, tri godine kasnije na osam odsto, a 2022. godine – na 13 odsto. U Drugom svetskom ratu kolaboracionista i za ukrajinske važne saveznike Poljsku i Izrael potpuno neprihvatljiv, Bandera je na visokom petom mestu rejtinga, a posle objavljivanja rezultata istraživanja ukrajinski mediji su krenuli u njegovo revizionističko ulepšavanje. Putin ponovo trlja ruke…

Nepopularni oligarsi

Oligarsi nisu nešto popularni, ali je (pre rata) najbogatiji čovek Ukrajine Rinat Ahmetov na 78. mestu rejtinga.

Od savremenih muzičara tu je Svjatoslav Vakarčuk, frontmen najpopularnije ukrajinske pop-rock grupe Okean Eljzi u kojoj su od pet članova dvojica iz Novog Sada – klavijaturista i aranžer Miloš Jelić i gitarista Vladimir Opsenica. Nema u rejtingu ukrajinskih pobednica Evrovizije, Ruslane i Džamale. Zato ispitanici pamte ukrajinskog novinara gruzijskog porekla Georgija Gongadzea, čije je ubistvo pokrenulo „narandžastu revoluciju“.

Među 100 Ukrajinaca su i svetski poznati sportisti poput fudbalera Andrija Ševčenka, boksera braće Kličko, od kojih je Vitali gradonačelnik Kijeva, slavnog fudbalskog trenera Valerija Lobanovskog i čuvenog skakača s motkom Sergija Bubke.

Nadrealno, gotovo na sredini rejtinga je i sovjetski lider Leonid Brežnjev. Zabrinjavajuće je da u rejtingu nema svetski prevođenog pisca Jurija Andruhoviča, koji je u uslovima rata kritikovan zbog ranijih stavova o samoopredeljenju Donbasa i Krima.

U istraživanju ispitanici su sami navodili imena koga smatraju važnim, pa su negde rezultati ispali krajnje komični. Prozna ličnost Taras Buljba među prvih je 30 imena i popularniji je od svog literarnog oca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja koji je na 37. mestu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera