Makedonci dočekali hladniju, ali i siromašniju Novu godinu

Ne postoji objašnjenje zašto su radijatori mlaki na temperaturama blizu ili ispod nule, osim izjava da je to ‘optimizovan režim grijanja’ radi suočavanja sa energetskom krizom.

Pred Makedoncima su dani u kojima će smišljati planove kako da se ne smrznu u svojim domovima u ovim danima sa temperaturama ispod nule (Reuters - Ilustracija)

Umesto želja za srećnu i uspešnu Novu godinu, građani Makedonije, prilikom dočeka 2022. godine, dobili su garanciju o rastu cene električne struje, isključenih ili mlakih radijatora, te “paprenijih” cena prehrambenih proizvoda.

Prema pisanju portala Samo prašaj, “podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju uočljivu razliku u cenama sa početka 2020. godine do kraja septembra 2021. godine. Najveći cenovni skok od 29 denara (47 eurocenta) je kod prehrambenog ulja, pa kod jabuka za 18 denara (29 eurocenta), krompira 12 denara (19 eurocenta), svinjski vrat 10 denara (16 eurocenta). Više cene imaju i hleb, jaja, so, šećer, pileće meso, pirinač…”

Ako svemu ovome dodamo i drastični skok novozaraženih od COVID-a 19 na početku ove godine, tada je jasno da će i ova zima biti teška za makedonske građane.

Hoće li građani ostati bez grijanja?

Cenovni šok i energetska kriza među glavnim su prioritetima nove vlade na čijem je čelu Dimitar Kovačevski. Ovo je uistinu vatreno krštenje za novu garnituru na vlasti. Vlada decidno kaže da neće dozvoliti da građani ostanu bez grejanja. U međuvremenu, usred temperatura koji su blizu ili ispod nule, na hiljade građana su se žalili da je umanjena jačina grejanja njihovih radijatora. Ne postoji objašnjenje zašto je to tako, bar ne postoji validno objašnjenje, osim izjava da je to “optimizovan režim grejanja” radi suočavanja sa energetskom krizom.

Vlada razmatra opcije za privremeno preuzimanje rada kompanija sa licencama za obezbeđivanje toplotne energije, među kojima i “Balkan Energy Group” (BEG), koja obezbeđuje toplotnu energiju za najveći deo Skoplja. Vlada je najavila i da će BEG, ukoliko ne uspe da isporuči dovoljne količine toplotne energije u glavnom gradu, izgubiti licencu.

Kao i obično, dok su građani svedoci ove igre rečima i pritom su ispod jorgana i prekrivača, nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge. Vlada kaže da je Grad Skoplje nadležan za infrastrukturu za parno grejanje. Sa druge strane, gradonačelnica Skoplja, Danela Arsovska kaže da je nadležnost u domenu vlade. Čini se da nova lica u gradu i u vladi još uvek plešu kao i svoji prethodnici, bar u ovom pogledu.

Severna Makedonija će tek osetiti posledice energetske krize, upozoravaju eksperti za energetiku. Profesor Konstantin Dimitrov kaže da veliku krivicu za to što se dešava ima država, koja nije pripremila analizu i plan sa blagovremenim merama za ublažavanje cenovnog šoka.

Kao što tvrdi Dimitrov, država nije uspela da ostvari energetsku ravnotežu sa jasnim definiranjem potrebnih količina uglja, gasa, drva za grejanje i električne energije, što je deo svake stabilne energetske politike.

’Monty Python’ scenario

I još gore, iz BEG-a kažu da nemaju novca za nabavku gasa i traže da država privremeno preuzme proizvodnju. Ako se obistine njihove reči, stanovnici Skoplja će ostati bez parnog grejanja počevši od vikenda.

“Kao društveno odgovorna kompanija informišemo da više nemamo resurse kako bi osigurali finansiranje grejne sezone bez državne pomoći za kompenzaciju tarife za proizvodnju toplotne energije, tako da nećemo moći i dalje da proizvodimo toplotnu energiju”, naveli su u izjavi.

Apsolutno neodgovorno ponašanje, čak i komično, slažu se analitičari, da budu najavljivane takve stvari usred grejne sezone, u situaciji sa strašnom krizom koja je upropastila životni standard građana.

Društveno-odgovorna kompanija bi najavila ovakav eventualni scenario mesecima unapred, te bi stvarala planove za rešenje problema. Uradila bi sve što je moguće kako bi bila izbegnuta katastrofa koju danima nonšalantno najavljuju pre nego što postane stvarnost. Tako se ponaša najveći snabdevač toplotnom energijom u zemlji.

Vlada još uvek treba da kaže da li će preuzeti privremeno rad BEG-a ili će preuzeti neke druge mere. Postoji velika verovatnoća da BEG-u bude oduzeta licenca ukoliko stvarno prekine snabdevanje toplotnom energijom. U međuvremenu, svi će smišljati planove kako da se ne smrznu u svojim domovima u ovim danima sa temperaturama ispod nule.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera