Heroji u crvenom

Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1934. kao centar svih dešavanja.

Vranički vatrogasci 1973. su spasili Skenderiju (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Poslije 10 minuta vidio sam četiri ukrštena mlaza u centru požara, a to je bila garancija da će se požar vrlo brzo lokalizovati, uz posebne  napore i hlađenje komore za amonijak, koji je mogao eksplodirati“, riječi su glavnokomandujućeg u borbi protiv požara na Skenderiji Hamdije Sijerčića, navedene u monografiji iz maja 1974. DVD (Dobrovoljno vatrogasno društvo) Mustafa Dovadžija Vratnik – Sarajevo… Crni 14. na 15. decembar 1973. kad je gorila Skenderija.

Pozvan od najviših instanci Grada i Republike BiH, jer njegova stručnost, znanje i strateški čvrste odluke, hrabrost, odanost prema svom pozivu, uz dobrovoljce s Vratnika, garancija je uspjeha. Skenderija je spašena skoro u cjelosti. To je samo jedan u nizu slučaja, koji je ovom čovjeku donio najviša odlikovanja…, i u Kraljevini Jugoslaviji i u Socijalističkoj Jugoslaviji, jer profesionalnost je, bar u ovom djelovanju, van svih drugih vremenskih tokova – spasiti materijalna dobra, živote ljudi, posebno svojih drugova vatrogasaca.

Ovim redovima želim se odužiti Hamdiji Sijerčiću, višem vatrogasnom oficiru I klase za  generacije nas mladih s Vratnika koje je obučavao, profesionalno, ali i odgojno, vaspitno usmjeravao na prave ljudske vrijednosti.

Osnivanje vatrogasnog društva na Vratniku

Vratnik, grad u gradu, nekada ograđen bedemima, sa tri izlazne kapije i glavnom Višegradskom. I svi izlazi su imali stara hrastova vrata sa polugama. U sistem odbrane ugrađene i tri tabije: Bijela, Žuta i Strošička, na kojima su bili postavljeni topovi. Evo i ovih dana sa Žute tabije se oglašava vrijeme prekida posta u mjesecu ramazanu.

Pedesetak ulica, većina njih, zadržala je stari naziv kao i Vratnik mejdan, trg samog Vratnika. Bile su tu radnje, bakali, majstori, čak i manja fabrika čarapa, pa i svile (jer tkalje, uglavnom Albanke, bavile su se svilenom bubom). Jedna svilena ešarpa tkana mojoj mami, maksuzija, eto, složena je u mom ormaru.

Pekara je bilo četiri-pet, krojača, abadžija, kundurdžija (obućari), berbera, kafana…, nisi treb'o ići u čaršiju. I u tom okruženju drveta, vatrogasci su morali biti pripravni.

Zvanično, Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1934. kao centar svih dešavanja. Generacije su odgajane uz veliku brigu za podmladak. Vježbe sa brentačama, cijevima, odvijale su se svake nedjelje u krugu Čete i Mejdana. Poslije Drugog svjetskog rata dobilo je naziv po vatrogascu i našem heroju Mustafi Dovadžiji.

A, Dovadžijama me mama slala u „cvjećaru“, u veliku bašću teti Šidi, svojoj drugarici, po cvijeće. Ahmedaga, njen otac, imao je rasadnik, gdje smo kupovali svečane bukete.

Još iz starog Egipta, Ktesibije Aleksandrijski (poznat po svome vodenom satu), preteča je  dvostapnih vatrogasnih pumpi.

Peti maj je Svjetski dan vatrogastva. Dan svetog Florijana. Slavit će i Njemačka i Austrija i Švajcarska, gdje je vatrogastvo, kao dobrovoljno pregalaštvo sa oko 90 posto dobrovoljaca.

Na Zapadu, slavi se i Sveti Nepomuk. Regate se organiziraju i uz Neretvu i našu obalu. Posebno me dojmi regata za vatrogasce Kvarnera poginule 2008.

A ja, i ljuta sam i tužna i zbog naših živućih, njih 1.400, koliko ih je učestvovalo u odbrani BiH. Nisu uvršteni kao branioci zemlje – “ ne pika im se ratni staž“.

Najsistematičniji vatrogasci SAD-a

Čitam nedavno na profilu Ambasade SAD-a u BiH na Facebooku tekst o vatrogascima ženama i njihovo važnoj ulozi… Njihovi vatrogasci imaju poštovanje i materijalnu podršku društva. Američko vatrogastvo ima najsistematičniji pristup djelovanju, gdje se po potrebi i slučaju obnavlja tradicionalna procedura za svaki evenutalni slučaj. Samo je 23 posto  profesionalnih vatrogasaca, a svi ostali su dobrovoljci.

A nama, prošlim genereacijama dobrovoljaca u našoj zemlji, svaka podrška bila je potsticaj. Mi u BiH slavimo Dan vatrogastva u oktobru, kada smo i godinama imali Skupštinu Društva.

I Turska će ozvaničiti ovaj dan, iako zbog sjećanje na „Tulumbaće“ njihov je 25. oktobar, kasnije septembar još od davne 1714. Vatrogasci nosači pumpi na leđima, koji su jurišali na požar, zvali su se tulumbaći. Nedjelja vatrogastva održava se još od 1923. sa prekidima.

Orkestar podmlatka u defileu u Visokom 1973. godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Abdurrahman Kılıc (rođen 1951. u Malatyi), turski akademik i naučnik, jedan od najpoznatijih rukovodilaca vatrogasne službe, usavršavao se i u Japanu. Obuku je i sam držao i u  Njemačkoj i Engleskoj.

Kılıc je pokrenuo i saradnju sa međunarodnim organizacijama i razvijenim zemljama. Obnovio je Muzej vatrogasne brigade, te pomogao da se ponovo slavi Nedjelja vatrogastva.

U novije doba i veliki pokret pošumljavanja goleti i zidanja bazena za vodu usred pošumljene površine, za eventualne helikoptere.

Japanske leteće ljestve od bambusa

Japanci su zabilježili fenomen „požarna oluja“, jer ujedinjeni požari u gradskom jezgru stvaraju  plamen koji suklja u sferu pri čijem uzgonu se troši kisik.

Nakon velike smrtnosti te 1924. u Tokiju, Japanci su ustanovili razlog, te se strategija prenijela na razbijanje tih manjih požara. To iskustvo je spasilo Sarajevo.

Nažalost, u Drugom svjetskom ratu, samo Dresden je izgubio oko 5.000 vatrogasaca. Ponegdje se koriste iskustva iz srednjeg vijeka. Akcije rastavljanja kuće ili kuća ugroženih plamenom. Blokada vatrenoj stihiji. Nakon smirivanja stihije, kuće se ponovno sklapaju, sačuvane od požara.

Za novogodišnje slavlje (ošogatsu), atrakcija su visoke ljestve od bambusa. Polugama sa strana podupiru vatrogasci, a najspretniji se penju do samog vrha ljestvi i izvode vratolomije, kakve ih čekaju i u slučaju tih teških požara.U tradicionalnoj svečanosti znaju učestvovati 133 vozila, pet helikoptera i osam brodova, a i sve prenosi državna televizija.

Poznato je da Rusija, kao i zemlje pod njenim uticajem, nemaju dobrovoljnih vatrogasaca. Sve je okviru vojne formacije. Tako je i carska Rusija u Tabrizu 1842. godine, nakon vojne  intervencije, osnovala vatrogasnu službe, a načelnik Kasem Han Vali izgradio je Vatrogasni toranj Jangin visok 23 metra.

Englezi 1908. godine u  Ahvazu i Abadanu otvaraju prvu naftnu bušotinu i osnivaju profesionalnu vatrogasnu brigadu.

Teheran je 1924. godine sa četiri profesionalna vatrogasna vozila već računao na sistemsku zaštitu od požara…

Izvor: Al Jazeera