Kako uokviriti jedno ubistvo

Protesti zbog ubistva građana zapravo su pokazatelj dubljeg problema u kojem se nalazi američka demokratija, piše autorica.

Okvir antirasističkih protesta u američkim medijima je upravo takav - antirasistički, piše autorica (EPA)

U nedjelju popodne, policajka iz Minneapolisa Kim Potter pucala je u 20-godišnjeg Dantea Wrighta.

Wright, Afroamerikanac, zaustavljen je u saobraćaju, i prema izvještajima, zadnji poziv uputio je svojoj majci. Rekao je da ga je policija zaustavila jer je imao mirisni borić na retrovizoru.

Minnesota, država gdje je Wright zaustavljen, zabranjuje bilo kakav objekat na retrovizoru uključujući i mirisne boriće. Taj dan, prilikom zaustavljanja, Potter, policajka sa 26 godina radnog staža, mislila je da u rukama ima mini elektrošok.

Razne teorije sada kruže, od toga kako je moguće da iskusna policajka pomiješa pistolj i šoker. Instrukcije policije su jasne – mini šoker se drži u lijevoj ruci, pištolj u desnoj.

Teorije o rasizmu su još jače – da li bi se dogodilo da policija zaustavi bijelog Amerikanca koji ima borić na retrovizoru? Mnogi vjeruju kako ubistvo Wrighta, oca dvogodišnjeg djeteta, nije bilo greška, kako policija tvrdi. A onda su nastupili protesti.

Za godinu ubijena 1.004 Afroamerikanca

Minneapolis bi trebalo da nas uvijek podsjeća na Georga Floyda, ubijenog prije skoro godinu. Za 12 mjeseci, policijski sistem ovog grada istražuje (i sudi) za dva ubistva Afroamerikanaca. Prošlogodišnji protesti pokreta Black Lives Matter prelili su se na cijelu zemlju, potom i na ostatak svijeta.

I zaista, ako pogledate listu najvećih američkih protesta po veličini u 21. vijeku vidjet ćete da je protest za ubistvo Georga Floyda na prvom mjestu. Ostali protesti su također veliki, ali prate Floyda: 2017. i 2018. Women’s march, kvalifikovan kao feminizam, i March of Our Lives iz 2018., označen kao demonstracije za uvođenje kontrole oružja. Ako krenemo dalje i pogledamo listu najvećih američkih protesta, vidjet ćemo da je drugi po broju antirasistički marš u Americi nazvan Million Man March bio u Washingtonu 1995.

Protesti, čak i oni najveći i najznačajniji u historiji, žive za trenutak u medijima, a onda se povezuju sa bitnim događajima i sličnim vijestima. George Floyd je povezao Breonnu Taylor, Afroamerikanku ubijenu par mjeseci prije Floyda u Kentuckyju. Prema analizi Washington Posta, samo u 2019. godini lokalna policija u Americi ubila je 1.004 Afroamerikanca, starosti između 18 i 44 godine.

U istraživanju medija postoji teorija o framingu ili uokviravanju informacija. Vrlo je jednostavno shvatiti kako framing „ističe određene dijelove realnosti, drugima umanjuje važnost ili ih ignoriše“ (Kunczik, Zipfel, 2006). Entman (1993) pojašnjava kako uokviravanje u suštini uključuje selekciju i isticanje – uokviriti znači odabrati neke aspekte stvarnosti i istaknuti ih na način da se promoviše određeni problem, uzročna interpretacija, moralna evaluacija ili preporuka za rješavanje.

Nezadovoljstvo stanjem demokratije

Okvir antirasističkih protesta u američkim medijima je upravo takav – antirasistički. I taj dio nije problem. Ipak, usudila bih se reći da su protesti zbog ubistva gradjana zapravo pokazatelj dubljeg problema u kojem se nalazi američka demokratija. Lilian Bobea, američka profesorica koja istražuje proteste u Latinskoj Americi, piše kako su demonstracije u Latinskoj Americi, za razliku od SAD-a, obično na državnom nivou i usmjerne ka promjeni vlasti.

Iako na prvi pogled izgleda kao da dva kontinenta nemaju sličnosti u načinu i misiji protesta, veza je ipak dublja. U Latinskoj Americi policija se koristi kao oružje za suzbijanje neistomišljenika – u Brazilu je, recimo, u 2019. godini ubijeno 1.800 muškaraca tamnije puti.

Studija Dana Fisher sa Univerziteta u Marylandu pokazuje kako je većina demonstranata na prošlogodišnjim protestima zbog ubistva Georga Floyda izuzetno nezadovoljna stanjem demokratije u zemlji. Zato bi bilo interesatno, preporučljivo, usuđujem se reći blagotvorno, raširiti medijski okvir jer izgleda kako milioni Amerikanaca izlaze na ulice iz istog razloga kao i milioni u Latinskoj Americi.

 

Izvor: Al Jazeera