Milan Bandić, od fizičkog radnika do vladara Zagreba

Bio je prepoznatljiv po dobroj komunikaciji sa svojim sugrađanima i neposrednom razgovoru.

Šta je i kako radio, i što je Bandić ostavio iza sebe, tek će se saznati (Al Jazeera)

Iako se znalo kako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (66) bolestan, sa više dijagnoza i operacija iza sebe, ipak je njegova smrt sve iznenadila.

Milan Bandić je bio čovjek kojega se, iz raznih razloga, moglo voljeti ili ne voljeti ali je on svakako bio čovjek i političar kojega se moralo poštovati. Da je to tako, pokazao je i s 20 godina provedenih na mjestu gradonačelnika Zagreba.

U isto vrijeme, Bandić je na neki način i slika Hrvatske danas. Njegova priča se može opisati od „dotepenca“ do jednoga od najmoćnijih i najpoznatijih političara uopće u Hrvatskoj.

Čovjek je to koji je iz rodne BiH došao u Zagreb. U svojim izjavama govorio je kako je nakon mature dobio stipendiju od općine Grude te potom u smeđi kofer od skaja spakirao nešto odjeće i donjeg rublja i zaputio se u Zagreb na fakultet gdje je 1974. godine upisao fakultet Općenarodne obrane i društvene samozaštite.

Kadio u hladnjači i kao moler

Nije stanovao u studentskom domu, a tijekom studiranja radio je u hladnjači kako bi preživio, kao moler, preprodavao stvari…

Od fizičkog radnika Bandić je napredovao do toga da je 2000. godine po prvi put izabran kao gradonačelnik Zagreba. I umro je kao gradonačelnik Zagreba. Tijekom ta dva desetljeća Bandić je postao apsolutni vladar Zagreba. Poznata je njegova fotografija kako u skupim cipelama hoda kroz blato jednoga od zagrebačkih prigradskih kvartova. Bio je prepoznatljiv po dobroj komunikaciji sa svojim sugrađanima i neposrednom razgovoru.

Mnogi se sjećaju i kako je prilikom polaganja vijenca poginulim pripadnicima HVO-a u Brčkom pao te je na koljenima puzao kako bi položio vijenac. Poznato je i kako je 2002. godine skrivio prometnu nesreću i to pod utjecajem alkohola. Pokušao je tada podmititi policajca pa je bio primoran podnijeti ostavku ali se tri godine kasnije vratio u fotelju gradonačelnika.

Bio je član SDP-a iz kojega je izbačen 2009. godine kada se kandidirao za predsjednika Hrvatske. Osnovao je i svoju političku stranku Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti s kojom ušao i u Hrvatski sabor. Bio je trn u oku mnogima ali mu nisu ništa mogli. Prije četiri godine mnogi su već govorili kako će izgubiti izbore ali ih je ponovno dobio. I za svibanjske lokalne izbore se već naveliko govorilo kako će ih izgubiti ali se u to nitko nije mogao kladiti. Svi su znali tko je Milan Bandić. Mnogi ga nisu voljeli ali su ipak bili prinuđeni da surađuju s njim.

Uz sve to, Bandić je bio poznat i kao apsolutni vladar Zagreba koji je u Hrvatskoj postao „država u državi“. Gradilo se na sve strane, obnavljalo, uređivao, a Grad Zagreb je pomagao širom Hrvatske. Bandić je bio rado viđen gost u nizu općina i gradova jer nikada nije dolazio praznih ruku.

Afere, hapšenja, ali ne i presuda

Dovodio se u vezu s brojnim aferama pa je čak 2014. godine bio i uhićen. Fiktivno se rastao od supruge Vesne kako bi ona po povoljnijim uvjetima mogla otkupiti stan od 138 kvadrata u Zagrebu. Dovodio se u vezu i s raznim poslovnim ljudima gdje su mnogi tvrdili kako im na razne načine pogoduje. Postao je glavni junak filma Daria Juričana gdje su pobrojane brojne njegove afere ali i to kakav skupocjeni namještaj ima u stanu, kolika je cijena garniture za sjedenje, kuhinje, pokrivača za psa…

Tijekom tih 20 godina na čelu Zagreba protiv njega je podignuto oko 250 kaznenih prijava i po tome je vjerojatno apsolutni hrvatski rekorder. Međutim, Bandić nikada nije i osuđen. Prepoznatljiv je bio po svojoj neiscrpnoj radnoj energiji i uzrečici „dok drugi pričaju ja delam“. To mu je bio i jedan od glavnih aduta u svakoj izbornoj kampanji tako da su ga novinari često pratili od ranih jutarnjih sati, kada je trčao, pa do kasne večeri kada je završavao s radnim danom.

Kako god, Zagreb poslije smrti Milana Bandića sigurno više neće biti isti grad. Već sada se sa sigurnošću može reći kako hrvatska metropola više nikada neće imati gradonačelnika koji je 20 godina na vlasti. Vrlo vjerojatno i kako Zagreb više nikada neće imati gradonačelnika o kojem će se toliko pričati i za kojega će se toliko prašine i buke dizati.

Želio više od gradonačelnika

Međutim, što je i kako radio, i što je Bandić ostavio iza sebe tek će se saznati. Za očekivati je kako će novi gradonačelnik Zagreba, tko god to bio, kada zasjedne u fotelju vidjeti što se i kako radilo u Zagrebu, kakvi su pojedini ugovori, s kim je se poslovalo i na koji način ali i zašto… Za očekivati je kako će se narednih mjeseci i godina još mnogo toga doznati što će pojasniti Bandićevu vladavinu tijekom dva desetljeća tim prije što se njegovo ime u nizu slučajeva povezivalo s korupcijom.

Iako je 20 godina bio na čelu Zagreba nekoliko stvari Bandić ipak nije ostvario. Jedna od njih je izgradnja novoga nogometnog stadiona o kojemu se toliko priča. I sam Bandić je u nekoliko navrata obećavao to ali se dalje od toga nije otišlo. Imao je želju postati i više nego jedan gradonačelnik. Kandidirao se za predsjednika Hrvatske, a želio je i biti predsjednik Vlade. Nije uspio ali je zato izbjegao osuđujuće presude što svakako treba zahvaliti hrvatskom pravosuđu.

Za očekivati je i kako će Bandićeva smrt puno toga promijeniti i u političkom svijetu ne samo Zagreba nego i Hrvatske. Tek sada dvije najjače hrvatske stranke, HDZ i SDP, mogu žaliti što su kao kandidate za gradonačelnika kandidirali blijede osobe, a napravili su to upravo radi straha od Milana Bandića. Zbog svega toga za Milana Bandića se može reći kako je bio jedan, jedini i neponovljivi.

Izvor: Al Jazeera