Elvedina Muzaferija – novi ram za uspjeh skijanja u BiH

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Cortini d’ Ampezzo skijanje Bosne i Hercegovine, zahvaljujući mladoj Elvedini Muzaferiji, ugledalo je, izgleda, svjetlo na kraju dugačkog tunela.

Elvedina Muzaferija apsolutno je opravdala premijerni nastup na planetarnom šampionatu (Anadolija)

Skijanje u Bosni i Hercegovini od nezavisnosti zemlje, nažalost, na niskim je granama. Nijedan reprezentativac BiH na velikim takmičenjima nije imao rezultat vrijedan posebne hvale.

Uglavnom su se njihovi nastupi svodili na ”važno je učestvovati”. Mnogi bili su poput izletnika. Turisti. Takmičare iz BiH kada bi se i pojavili lijepo obučeni na olimpijadama, svjetskim prvenstvima ili na ponekoj trci Svjetskog kupa, niko nije shvatao ozbiljno. Imali smo svojevremeno i naturalizovanu Slovenku Mojcu Rataj. Ispostavilo se, ništa ni od nje.

Bolni fakt

Talenata je bilo u mlađim kategorijama. No, niko nije napravio ništa vrijedno u seniorskoj konkurenciji na najjačoj međunarodnoj sceni. I sve se svodilo na fraze ”država nije prepoznala talent”, ”nema ulaganja”, ”nemamo uslove”, ”savez neorganizovan”… Sve je to tačno. Međutim, i veliki alibi.

Da biste zavrijedili pažnju i sponzora i države, pa i medijsku i šire javnosti (navijača) moralo se, ipak, nešto ozbiljnije napraviti. Realno, nije. I to je bolni fakt.

Ipak, na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Cortini d’ Ampezzo skijanje Bosne i Hercegovine ugledalo je, izgleda, svjetlo na kraju dugačkog tunela.

Elvedina Muzaferija apsolutno je opravdala nastup na planetarnom šampionatu. Napokon, zahvaljujući talentovanoj Visočanki BiH je imala ozbiljnog takmičara pri vrhu ”piramide”.

U prilog tome idu i izvještaji regionalnih i svjetskih medija sa šampionata u Italiji. Hvalili su je za nastup u spustu, u kojem je bila 25. na svijetu.

Da je malo bolje odradila terenske skokove i da nije bilo manjih grešaka u donjem dijelu staze, mogla je napraviti i svojevrsnu senzaciju. Hrabro je jurila zahtjevnom ”prugom”.

Imala zavidnu brzinu te da je sreća malo bila na njenoj strani, ali i iskustvo, mnogi skijaški stručnjaci rekoše ”mogla se ugurati najmanje među 15 na svijetu”. S iskustvom i greške bi se trebale amortizovati. A, sreća? Važan je faktor u životu, pa i sportu.

Kako god, niko ne može osporiti da bi BiH uskoro mogla imati veoma ozbiljnu takmičarku na najvećoj sceni u najzahtjevnijoj disciplini alpskog skijanja.

I kada su svi mislili ”to je to” – Elvedina je oduševila i dva dana kasnije u kombinaciji na SP-u, plasiravši se neočekivano na 16. poziciju. Skijaške neznalice i dežurni ”hejteri” pričali su ”bila je 16. jer mnoge nisu završile trku”.

Ko je jednom ”stao na skije” znat će da ovakvi komentari nisu vrijedni pažnje, jer dolaze od laika. Dakle, ”no comment”!

Muzaferija je u kombinaciji jednostavno uvidjela šansu za dobrim plasmanom, nakon eliminacija konkurentkinja.

Vidno umorna pametno je skijala drugu trku, bez ikakvog rizika kako bi ostvarila najbolji plasman za svoju zemlju na svjetskim prvenstvima u alpskom skijanju. Da li je trebala ići ”na glavu” pa u 21. godini života prokockati takvu šansu?! I daleko iskusnije takmičarke, iz mnogo većih skijaških zemalja činile su slično na ranijim prvenstvima.

Prilika za afirmaciju zemlje

Ostvarila je Muzaferija tako cilj skijaške reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu i pokazala da se na nju istinski može računati u narednim sezonama.

E, tek sada su na krucijalnom potezu država, savez, sponzori… Ukoliko želimo konstantno imati ozbiljnu takmičarku u Svjetskom kupu u brzim disciplinama, nekoga ko će na Olimpijadu otići kao takmičar u pravom smislu riječi, eto nam prilike.

Bila bi to svojevrsna afirmacija zemlje, dodatna promocija skijaškog – zimskog turizma, popravljanje imidža BiH na međunarodnom sportskom i globalnom planu.

Stvar nije bezazlena i nadležni bi Muzaferijin planetarni bljesak morali shvatiti ozbiljno. Neki od njih kako bi nastavili primati odličnu platu i ”ležati” u kancelarijama, reći će sigurno otrcanu neradničku frazu ”imamo mi većih problema u državi”. Imate i direktni ste krivci za njih.

Dame i gospodo, ovo nije problem. Ovo je prilika za lijepu priču iz Bosne i Hercegovine.

Pomozite Elvedini na spustu uspjeha. Dokazala je da na skijama itekako zna i smije juriti i više od 100 kilometara na sat.

Op, op, op…

Izvor: Al Jazeera