Javno zdravlje zanemareno zbog lokalnih izbora

Vlasti su se tek nakon izbora počele suočavati sa činjenicom da je vakcinisano nešto više od 40 posto građana Sjeverne Makedonije što je daleko, gotovo dvostruko manje od evropskog prosjeka.

Iako su sertifikati o vakcinaciji potrebni za ulaz u trgovačke centre i restorane, veoma malo lokala sada izvode redovne provjere (EPA)

Nakon nekoliko nedelja tišine, makedonski ministar zdravlja, Venko Filipče konačno je izašao u javnost kako bi govorio o najnovijim vladinim taktikama protiv COVID-a 19. Virus je divljao prethodnog meseca, ne samo u Severnoj Makedoniji, već i širom Evrope. U Severnoj Makedoniji slučajevi svakodnevno rastu sve više (400 do 700 slučajeva dnevno, sa indikacijama da će brojevi biti viši), te smo redovno svedoci kako desetine ljudi umiru kao rezultat posledice zaraze.

Ako se prisetimo nekoliko prethodnih meseci, realnost oslikava dva različita filma. Prvi je bio prikazivan u toku kampanje za lokalne izbore koji su završili 31. oktobra. Izbori su dominirali nad bilo kakvim diskusijama o COVID-u 19 u tom periodu, iako je broj slučajeva još uvek bio visok u poređenju sa nekoliko prethodnih meseci. Političke stranke bile su striktno fokusirane ka dobijanju glasova, promovišući nove projekte i koketirajući sa mogućim koalicionim partnerima.

U tom periodu, Venko Filipče mogao je da bude viđen samo na nekom od političkih mitinga na kojima je govorio kako njegova stranka, SDSM, očekuje dominantnu pobedu na izborima (to nije ispalo previše dobro). Na početku novembra noćnim klubovima bila je data dozvola da produže sa svojim radom. Međutim, tajming tog koraka bio je problematičan. Novi talas zaraze već je počeo da udara, te je ta mera izgledala (i još uvek izgleda) kao nešto neprikladno. Uistinu, samo nekoliko dana kasnije, ministar je upozorio građane da dolazi novi talas i da bi trebalo da budemo oprezni.

Među najnižim stopama vakcinisanosti

Drugi film bio je prikazan nakon kristalizacije rezultata sa lokalnih izbora. Konačno, vlasti su morale (na nekakav način) da počnu da se suočavaju sa činjenicom da je u Severnoj Makedoniji vakcinisano nešto više od 40 procenata stanovništva, daleko ispod evropskog proseka, koji pokriva oko 75 procenata.

Nedavno su najavljene i nove mere u borbi protiv virusa. Zaposleni u javnim institucijama biće primorani da obezbede sertifikat o vakcinaciji (sa barem jednom primljenom dozom) ili negativni PCR-test (ne stariji od 72 sata) kad se pojave na poslu. Privatni sektor ne podleže ovoj meri, iako postoji preporuka da privatne kompanije prate ovu praksu i traže iste dokumente od zaposlenih. Osim toga, počevši od 15. novembra, građanima je dozvoljeno da ulaze u zatvorene objekte (restorane, trgovačke centre, itd.) samo sa pokazivanjem sertifikata o potpunoj vakcinaciji.

U ovom filmu treba da se brinemo o svome zdravlju sa krajnjom ozbiljnošću. Više ne bi trebalo da se brinemo oko izbora, jer su oni stvar prošlosti. Ali, prethodno nas nisu hranili ovom informacijom. Pre jednog meseca, sve što smo mogli da čujemo iz medija i izjava javnih zvaničnika bilo je kako oni dobro rade i da su im potrebni glasovi kako bi upotpunili svoju misiju. Sada, novi talas širenja virusa konačno je priznat kao snaga koja treba da bude uzeta u obzir.

Potreban je sistemski pristup

Disparitet u pristupu institucija mučno je gledati. Paralelno sa najnovijim merama zaštite, vlasti zaboravljaju da su dozvolili velika okupljanja u noćnim klubovima i restoranima (kafanama) samo pre nekoliko nedelja. Iako je njima dozvoljeno da rade sa samo 50 procenata svojih kapaciteta, društvene mreže su preplavljene slikama punih noćnih klubova, a pritom niko u njima ne nosi masku.

Povrh svega, iako su sertifikati o vakcinaciji potrebni za ulaz u trgovačke centre i restorane, veoma malo lokala sada izvode redovne provere. Da ne govorimo o policijskim proverama sertifikata (koji navodno lako mogu da budi falsifikovani, problem o kojem vlasti u Evropi tek sada postaju svesni), umanjujući značaj ove mere.

Mere, kao što su poslednje u vezi zaposlenih u javnom sektoru, mogu da rezultiraju višim stopama vakcinacija (ali avaj – broj zaposlenih u administraciji je postao prevelik tokom godina), no samo ako je njihovo sprovođenje pod nadzorom. Osim pojedinačnih izjava ministra, vlada ne insistira na vakcinaciji. Umesto da preuzima kontradiktorne mere za borbu protiv virusa (omogućujući noćnim klubovima da budu otvoreni dok u isto vreme ohrabruje građane da ostanu kod kuće), vlada treba da vodi informativnu medijsku kampanju, kako bi edukovala građane u vezi sa vakcinama i zašto su one efektivne (građani treba da budu i upozoreni oko mogućih nuspojava).

U protivnom, Severna Makedonija će ostati u zoni evropskih država sa najnižom stopom vakcinisanih. I biće među poslednjima koji su se otarasili smrtonosnog virusa.

Izvor: Al Jazeera