‘Stikeri’ opet rješenje za kosovsku krizu

Ako iz svijeta opšteg značenja riječi ‘stiker’ uđete u svijet politike, otvaraju se velike mogućnosti za primjenu te ljepljive hartije – u Srbiji je to posljednjih godina uglavnom u vezi sa Kosovom.

Za razliku od građana Srbije, kosovski građani mogu da budu zadovoljni jer poslije 10 godina više na granici neće kupovati privremene tablice i skidati kosovske (Reuters)

Na lepljivoj hartiji nazvanoj stiker (eng. sticker – nalepnica) može da se nađe sve i svašta, od malog žutog smajlija do poruke ili fotografije, pa uglavnom služe da nekome pokažete emocije, poručite nešto što mu ne bi rekli u oči, reklamirate proizvod ili uslugu.

Ako je ta hartija bele boje onda služi da nešto pokrijete, da sakrijete neku svoju grešku, gotovo isto kao što se nekada koristilo “belilo” kada pogrešite u kucanju teksta na pisaćoj mašini.

Ako iz sveta opšteg značenja reči stiker uđete u svet politike u Srbiji, onda se otvaraju velike mogućnosti za primenu te lepljive hartije.

U Srbiji je to poslednjih godina uglavnom u vezi sa Kosovom. Najnovija primena stikera je za registarske tablice. Ipak, stikeri na kosovskoj političkoj sceni nisu novina. Kad vam se nešto ne sviđa ili nije deo vaše političke retorike jednostavno zalepite stiker preko toga i sve savršeno ili što bi neki rekli – sve pet.

Stikeri na lokalnim izborima

Kao prvu primenu stikera koju pamtim na kosovskoj političkoj sceni bila je ona sa lokalnih izbora na kojima je pobedio nekadašnji predsednik opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić. Bio je pobednik lokalnih izbora koji su se po prvi put na severu Kosova održali po kosovskim izbornim zakonima.

I dok je još trajalo slavlje na tim izborima pre sedam godina, Pantić je sedeo u kancelariji zgrade koja je tada bila sedište Koordinacionog tela za Kosovo Vlade Srbije. Sećam se da je, dok smo čekali njegovu izjavu kao pobednika prvih izbora koje je organizovala Priština, u nekoliko navrata provirio sa prozora zgrade.

Bilo je nejasno zašto se ne raduje i slavi sa stranačkim kolegama. To su bili ponovljeni lokalni izbori nakon onih u kojima su u predvečerje izbornog dana polomljene kutije na biračkim mestima. Protivnici izborne liste koju je podržavao Beograd tada su tvrdili polomljene da su jer je Pantić gubio na izborima. Te tvrdnje ostale su nepoznanica, ali je tada izgledalo jako čudno što se pobednik ne raduje.

Sporan natpis u zaglavlju

Ubrzo smo saznali. Nije želeo da potpiše rešenje Izborne komisije na kojem je u zaglavlju stajao natpis Republika Kosovo. Bio je jedini gradonačelnik od četvorice sa severa Kosova koji to nije učinio, iako su mu nudili da taj natpis koji ga je mučio prelepi stikerom i da rešenje/izjava bude kako su tada tvrdili političari vlasti statusno neutralno.

“Nema statusne neutralnosti na izjavama koje su potpisane. Žalosno je šta su sve naši odbornici i gradonačelnici bili prinuđeni da prihvate. Ne samo da nam otimaju deo teritorije, već nam vređaju dostojanstvo i inteligenciju”, tvrdio je Pantić tada.

Objasnio je da bi stavljanjem potpisa ispod teksta na kome se nalaze grb Kosova i obeležja koja govore o tome da je Kosovo republika, prekršio Ustav Srbije.

Dve godine kasnije Pantić je rekao da se kaje što nije preuzeo funkciju gradonačelnika.

Nova realnost na kosovskim izborima

Nakon te epizode, stikeri odlaze u prošlost, a nova realnost na kosovskim izborima pokazuje da političarima koje podržava Beograd više ne smetaju natpisi Republika Kosovo. Uredno se polažu zakletve po kosovskom Ustavu i primaju plate iz kosovskog parlamenta.

Bez obzira na mesečni priliv na računu iz Prištine u evrima, natpis RKS i grb Kosova ponovo su veliki problem za srpske političare sa Kosova.

Ovaj put na registarskim tablicama.

Zato stikeri ponovo stupaju na scenu. Lepiće se na tablicama koje izdaje Priština, ali i na one koje izdaje Beograd. Jedina promena je što tablice moraju da se najpre obrišu, kako piše u uputstvu za primenu stikera, da se slučajno ne bi odlepio. Ako se odlepe videće se ono što kriju – natpis RKS i grb Kosova.

Za pola godine opet o tablicama

Apsurdno i gotovo tragikomično je da će se vozila sa kosovskim tablicama na kojima će biti stikeri koji prekrivaju RKS i grb Kosova, na putevima u Srbiji kretati dok im, recimo na autobusima, na zadnjem delu nalazi natpis prevoznika, kosovski telefon i adresa – Prishtina, Republika e Kosovës. Ipak, stiker veličine zadnjeg dela autobusa baš i nije praktičan.

Za razliku od građana Srbije, kosovski građani mogu da budu zadovoljni jer posle 10 godina više neće kupovati privremene tablice i skidati kosovske. Građani Srbije, ako žele na Kosovo, ipak će na prelazima dobijati komplet od četiri stikera i lepiti ih preko svojih tablica.

Za šest meseci stikeri opet odlaze u prošlost – do nove prilike. Do 21. aprila važiće režim stikera, a onda bi trebalo da bude predstavljeno konačno rešenje za registarske tablice.

Izvor: Al Jazeera