Svi su pobjednici na izborima, osim makedonskih građana

Za sada, rezultati su daleko od obećavajućih za vladajuću stranku.

Preliminarni su rezultati uistinu dokazali da građani žele više opcija (EPA)

Raspoloženje u aktuelnoj vladi u nedeljno veče izgledalo je – najblaže rečeno – turobno.

Prvi krug lokalnih izbora bio je održan istoga dana. Za sada, rezultati su daleko od obećavajućih za vladajuću stranku.

Izbori signaliziraju povratak političke stranke koja je izgubila tri izbora zaredom (lokalne, predsedničke i parlamentarne) u proteklih nekoliko godina. Još od svog pada sa vlasti u 2016. godini, VMRO-DPMNE je neko vreme bila sa strane.

Sve do ove nedelje, čini se.

Opozicija opet poentira

Raspoloženje u taboru VMRO-DPMNE bilo je upečatljivo različito. Prethodne noći, Hristijan Mickoski, njihov lider, saopštio je da su osvojili više od 20 mesta na izborima za načelnike, da imaju vodeće kandidate u više od 20 opština, te da su ušli u drugi krug sa ogromnom šansom da pobede i u drugim opštinama.

Iako su i SDSM i VMRO-DPMNE proglasili pobede, dosad objavljeni rezultati uistinu oslikavaju različitu sliku. Slika u kojoj VMRO-DPMNE iznenađujuće vodi u glasovima za gradonačelnika Skopja (podržali su nezavisnu kandidatkinju Danelu Arsovsku), pretnja je vlasti sadašnjeg gradonačelnika Petreta Šilegova, sa neočekivanim krajem.

U jedan sati posle ponoći, premijer Zoran Zaev pojavio se ispred simpatizera svoje stranke i pokušao je da prizove optimizam.

„Mi se borimo za konačnu pobedu u drugom krugu u svim preostalim opštinama. Na kraju, SDSM će imati načelnike u više opština u poređenju sa VMRO-DPMNE. Nećemo dozvoliti da se zemlja vrati nazad“, rekao je Zaev.

Čini se da Zaev još uvek priziva prethodni režim VMRO-DPMNE koji je opterećen kontroverzama, kako bi ulio strah među glasačima. On implicira da ako glasači omoguće pobedu VMRO, tada će Severna Makedonija doživeti pad ka jednom kvazi-autoritarnom i kvazi-fašističkom režimu, a možda, samo možda, ta pobeda bi popločala put prethodnom premijeru Nikoli Gruevskom (sada u egzilu u Budimpešti) da potencijalno ponovo uđe u makedonsku politiku.

„Da li želimo da se ovo desi“, pita Zaev?

Nezavisni kandidati signaliziraju novu eru

Ali, čini se da je ovo pogrešno pitanje u pogrešnom vremenu. Za stranku na vlasti bilo bi produktivnije da upita sebe kakva je njihova odgovornost u gubljenju toliko mnogo glasova i „odstupanju“ tih glasova opoziciji.

Iako je atmosfera kod socijaldemokrata bila turobna, Zaev nije direktno priznao poraz i insistirao je na tome da „izbori još uvek nisu završeni“, kao i da bi njegova stranka „sigurno“ poboljšala svoj rezultat u drugom krugu, kroz dve nedelje, zahvaljujući svom navodnom kapacitetu da privuče glasače iz manjih stranaka koje neće biti prisutne u drugom krugu.

Lokalni izbori 2021. doneli su nekoliko nezavisnih inicijativa i političkih kandidata koji su se borili za „mesto za stolom“. Preliminarni su rezultati uistinu dokazali da građani žele više opcija.

Nekadašnji član SDSM, Maksim Dimitrievski, koji se kandidovao za gradonačelnika Kumanova kao nezavisni kandidat na ovim izborima (otkad je pao u nemilost u svojoj nekadašnjoj stranci), vodi u izbornoj trci nakon prvog kruga, te je favorit da osvoji izbore u drugom krugu.

Iako je imala podršku iz VMRO-DPMNE, Danela Arsovska ostvarila je uspeh čak i bez te podrške, a sada iznenađujuće vodi u broju glasova za dragocenu poziciju gradonačelnika glavnog grada.

Ovo je test jačine za glavne stranke i omogućava novi dimenziju u opštinskim savetima. Ljudi žude za opcijama koje ne pripadaju glavnim vršiocima dužnosti (SDSM ili VMRO-DPMNE) koji vladaju/vladali su zemljom u proteklih 30 godina.

Svi proglašavaju pobjedu

Ako ništa drugo, izbori su dokazali da građani nisu srećni sa sadašnjim političkim “bifeom”. SDSM je obećavao novu eru u makedonskom društvu, koje se još uvek oporavlja nakon potresa zbog žestokih skandala u koje je bio uključen prethodni režim Nikole Gruevskog. Obećavao je i članstvo u EU, više urbanog zelenila i stopiranje masivnih građevinskih radova. Obećavao je i nezavisno sudstvo i pobedu nad korupcijom.

Ipak, tu smo, samo nekoliko meseci do 2022, a još nismo ni otpočeli pregovore o članstvu u EU. Korupcijski skandali nezadržljivo jure u raznim društvenim oblastima. Vlada, u svojim nastojanjima da udovolji Grčkoj, a sada i Bugarskoj, na kraju je ostala praznih šaka. Sada, ona optužuje tela u EU jer nam ne dozvoljavaju ulaz u njihovoj porodici. Svako snosi krivicu, osim oni sami.

Nedavni požar u Tetovu kulminirao je sa još jednim pokazivanjem nedostatka odgovornosti. Kriv je bio požar što se pojavio kao rezultat oštećene električne instalacije. Ponuđene ostavke nisu bile prihvaćene – nazirali su se izbori – i život se vratio u “normalu”.

Drugi krug izbora zakazan je kroz dve nedelje. I pored toga što su SDSM i njegovo rukovodstvo još uvek optimisti u pogledu rezultata, oni će doživeti šok ako ne budu vodili brigu o upozorenjima koja su dobili.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike BLOG
POPULARNO