Bolnice su prepune, zdravstveni sistem puca po svim šavovima

Kad se virus razigra i ugrozi živote hiljadama ljudi, vlastima u Srbiji su puna usta demokratije i ljudskih prava.

U Srbiji je uprkos ranoj nabavci velike količine vakcina, svega 50-ak posto odraslog stanovništva vakcinisano (EPA)

Možda je italijanski filozof Franco “Bifo” Berardi malo preterao kada je prošle godine na početku pandemije, objavio “rastanak sa ljudskom istorijom”. Jer Zemlja, umorna od bahatosti, pokrenula je kampanju za uništavanje čovekove “volje za moć”. Po Bifou, o čijim filozofskim upozorenjima sam pisala i na ovom mestu, novi pokretači istorije su “kreaturice”, mala razigrana stvorenja koja čine čudne stvari poput izazivanja mutacija, odnosno virusi.

Živeći u Srbiji u ovo kovid vreme, pratim iz dana u dan kako “kreaturice” pišu istoriju: u septembru po 40-ak mrtvih svakog dana, u oktobru po 50… I po šest, sedam čak i osam hiljada novoobolelih dnevno. Bolnice su prepune, zdravstveni sistem puca po svim šavovima. Ono malo srpskih anesteziologa koji su ostali u zemlji su u “kovid zoni”. Ne postoji nijedan koji sa hirurgom može da uđe u operacionu salu i da na vreme operiše slepo crevo, kamen u žuči, ili, ne daj Bože, da preduhitri metastazu. Lekari koji rade u Kliničkom centru prebačeni su u Batajnicu. Pre godinu dana, režim je objavljivao da je ta novoizgrađena bolnica pravi “svemirski brod”, a očevici svedoče da se u njemu mogu snimiti verodostojne scene iz Danteovog pakla.

Očigledno je da te “kreaturice” progresivno napreduju kad “volja za moć” prevlada nad brigom za zdravlje, a ovde u Srbiji ona je pre svega personalizovana u režimu. Sa neukim objašnjenjima, mimo ostalog sveta, ne obazirući se ni na nauku ni na struku, bez osećanja za stradale, preko nacionalnih frekvencija uporno se emituje propagandni program o neverovatnim dostignućima čitave zemlje koju nam omogućava sveznajući, sveprisutni predsednik. On nam je nabavio respiratore, ne pitajući za cenu ni za njihovu efikasnost, on zna kako se oni priključuju, on je po svom izboru odaslao penzionerima vitamine, on proglašava narodno radovanje, on otvara tržne centre i parking mesta, on deli i novčanu pomoć, najavljuje za sledeću godinu ponajveću sumu, mesec ili dva pred izbore. Obećava pobedu i napredak, dok se virus sve više razigrava.

Zašto nema rezultata ispitivanja o Sinopharm vakcini?

Predsednik je nabavio vakcine kad ih zemlje u okruženju nisu imale i za to mu se lično zahvaljujem. Ali imam jednu primedbu. U Srbiji se ne objavljuje izveštaj Svetske zdravstvene organizacije od 3. septembra o efikasnosti Sinopharm vakcine, koju je primio najveći broj stanovnika. Nekoliko dana pre nego što je predsednik Srbije uzeo lopatu u ruku da bi lično utemeljio izgradnju fabrike kineske vakcine, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je ispitivanje “faze 3” u više zemalja pokazalo da ova vakcina ima efikasnost od 79 odsto protiv težih oblika razboljevanja i hospitalizacije. Ali, dodaje se u izveštaju, ispitivanje nisu uzimale u obzir osobe starije od 60 godina, trudnice i osobe sa komorbiditetima.

Upravo su “najstariji i najmiliji” vakcinisani Sinopharmom još u januaru, februaru i martu i kako je procurilo iz nezavisnih naučnih izvora, ispitivanje o efikasnosti ove vakcine na stariju populaciju u Srbiji je obavljeno, ali je objavljivanje rezultata stopirano.

Još u junu je dr Dragoslav Popović, konsultant za vakcine i vakcinaciju pri Ujedinjenim nacijama, tražio da se razjasni odluka o izgradnji ove fabrike. On se pozvao na odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, da koriste Pfizer kao treću dozu, umesto Sinopharma kojim je vakcinisano njihovo stanovništvo. Niko mu nije odgovorio.

Ko vjeruje u mere, ne vjeruje u vakcine

Da je vakcinacija najveće civilizacijsko dostignuće to iko pametan na svetu ne poriče. Ali u Srbiji je uprkos ranoj nabavci velike količine vakcina, svega nešto više od 50 odsto odraslog stanovništva vakcinisalo što je gotovo 20 odsto ispod evropskog proseka.

Čemu služi uspeh predsednika koji je prvi u svetu uspeo da ponudi vakcine na švedskom stolu, kada je u periodu od 31. jula do kraja septembra u Srbiji vakcinisano samo tri odsto, dok je u istom periodu na “takozvanom Kosovu” imunizovano 29 odsto stanovnika?

Služi da se pred izbore ne naljute antivakseri i antimaskeri. Da se bar do izbora ne uvedu mere koje su ostalom demokratskom svetu uvedene još u toku leta. Predsednik, inače naknadno unapređen u najboljeg studenta Pravnog fakulteta, tvrdi da kovid propusnice, i obavezna vakcinacija državnih službenika, ili bar medicinara, “nisu po Ustavu”. Mnogi pravni stručnjaci su dokazivali da to nije istina u epidemiološkim uslovima kada je ugroženo zdravlje stanovništva. Kako je broj novozaraženih narastao u sam svetski vrh, tako je predsednik prepustio premijerki Ani Brnabić da dokazuje nedokazivo.

A kako brojevi rastu, ona je pojačavala svoju veru u Vučića i njegov rejting. Na početku: “Ja ne verujem u mere, ja verujem u vakcinu”. Kao da vakcina može sama po sebi da se ubaci u špric i ubrizga u mišicu. A onda danas, kao vrhunac, na RTS-u: “Mere ne mogu biti iste kada imate vakcinu i kada je nemate zato što to praktično znači da vi u vakcinu ne verujete”.

Mjere najavljene, pa su se predomislili

Pobočno u glavni tok ove “verske diferencijacije” uključuju se i drugi unapređeni funkcioneri. “Vakcinacija nema alternativu”, uzvikuje profesorka epidemiologije koja je u toku epidemije avanzovala u ministarku za rad. “Nijedna druga mera nema nikakvu alternativu i nemojmo sada da skrećemo pažnju na nešto drugo”, dodaje samouvereno.

Ko je uopšte govorio o alternativi? U mnogim zemljama, čije slovo Ustava temeljno štiti ljudska prava sprovodi se obavezna vakcinacija državnih službenika i pre svih medicinara. Gotovo u svim razvijenim državama postoje kovid propusnice bez kojih se ne može ući u mesta gde se okupljaju grupe ljudi. Ako hoćeš da im se pridružiš, moraš da imaš ili potvrdu o vakcinaciji ili negativan test, ne stariji od 48 sati, kako bi se izbeglo nekontrolisano širenje zaraze.

Takva mera je uostalom i kod nas najavljena još pre više od mesec dana, a onda se naš Ustavobranitelj predomislio, dok je premijerka zaključila da ona “ne veruje u takvu intervenciju države”. Uprkos medicinskom delu Kriznog štaba koji su pod pritiskom javnosti i alarmantnim upozorenjima sa terena odlučili da progovore u prilog merama. Ali to je presekla politika.

U nizu apsurdnih opravdanja za nečinjenje, državni sekretar u ministarstvu zdravlja objavljuje da već odavno postoji u Srbiji strategija za “četvrti talas”. I pored najbolje volje, teško ga je razumeti. Najavljuje “agilnu i žustru” kampanju za vakcinaciju koju će predvoditi “najbolji medicinski stručnjaci”. A “četvrti talas” je uveliko u toku. Gde su ti stručni predvodnici?

Drugi vjeruju u mjere i vakcinaciju

I predsednika Francuske, Emmanuela Macrona, čekaju izbori u aprilu. I njemu je stalo da osvoji još jedan mandat. Ali zaboravite na Ajfelovu kulu, muzeje i biblioteke, ako nemate u svom telefonu sanitarnu propusnicu. Od devetog avgusta morate da pokažete kovid propusnicu u kafićima i restoranima, bilo da hoćete da sedite napolju ili unutra. Novina u francuskom ugostiteljstvu počela je da se primenjuje od ovog leta. Zaposleni drži svoj telefon sa upaljenom kamerom. Gost na svom telefonu pokazuje QR kod za skeniranje. Dokazuje da je primio obe doze vakcine. Ako nisu vakcinisani, gosti umesto toga moraju da pokažu negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati. Ako nemaju nijedno ni drugo, moraju napolje.

Digitalizovano društvo ima mnoge mane, ali su se u pandemiji ispoljile i njegove vrline. Kelner ne uspeva da naplati račun ukoliko na svojim telefonom ne klikne dokazom da je gost ispoštovao mere. Mito i korupcija tu nemaju šta da traže. Francuska danas ima bar 20-ak odsto više vakcinisanih građana nego Srbija.

A evo, baš ovih dana, prva vest na svim medijima kaže da je u Srbiju stigao “lek protiv korona virusa” (nabavio je Vučić) i lekovi su “katastrofalno skupi”.

Kanada još nije saznala za taj lek koji je nabavio Vučić, nego je predsednik vlade Justin Trudeau objavio da će svi državni službenici biti suspendovani bez naknade od prvog decembra, ukoliko ne pokažu sertifikate o punoj vakcinaciji do 15. novembra. Izuzetak su zaposleni čije bolesti su kontraindikovane sa vakcinom. Kanadski državljani koji nisu vakcinisani neće više moći da putuju vozom, brodom ili autobusom. Kanada je inače zemlja sa jednim od najvišim procentima vakcinisanih u svetu. Više od 80 odsto stanovnika starijih od 12 godina potpuno je vakcinisano. Trudeau nove oštrije mere pravda hitnom zdravstvenom situacijom, prouzrokovanim širenjem delta soja. O brojevima bolje da se dodatno ne zamaramo, jer u odnosu na broj stanovnika, oni su višestruko puta manji nego u Srbiji.

Kod nas vlada neka obrnuta demokratija, pa se, kao nigde u svetu, nevakcinisani voze gradskim prevozom, dok vakcinisani idu peške. Ko im je kriv…

Izvor: Al Jazeera