Crna Gora: Stanovništvo ubrzano stari, a mladi iseljavaju

Ako se ostvari ambiciozni plan Vlade Crne Gore o povećanju plata, postavlja se pitanje: hoće li građani Crne Gore živjeti bolje?

Razlozi za povećanje plata u Crnoj Gori nisu samo rezultat dobre ekonomske politike, piše autor (EPA - Ilustracija)

“Tito mi nije ni za jedno jaje”, kažu da je bila izjava jednog građanina Crne Gore tamo potkraj osamdesetih. Inflacija je galopirala i čovjek je rekao istinu. Socijalističke vlasti, još uvijek sa alatima prisile u rukama, hapse vlasnika citata s početka teksta zbog vrijeđanja lika i djela maršala Tita koji se nalazio na novčanici. Po odluci suda dobiće i obezbjeđenu egzistenciju u narednih nekoliko mjeseci o državnom trošku u zatvoru u Spužu, nedaleko od Podgorice.

Ovo naravno nije zaustavilo inflaciju i slom javnih finansija. Jednostavno, silom nikada niste mogli poraziti stvarnost. Ta stvarnost je kulminirala u jednoj od najvećih inflacija ikada zabilježenih u svijetu 1993. godine. Zato je uvođenje njemačke marke, a zatim eura kao sredstva plaćanja u Crnoj Gori dočekano sa odobravanjem javnosti. Niko nije želio da se podsjeća na te dane.

Zahvaljujući činjenici da je platežno sredstvo euro, vlasti ne mogu odavno da koriste omiljenu disciplinu iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. I pored te činjenice inflacija je moguća, a naravno u takvim okolnostima i bolna.

Vlada Crne Gore je prije nekoliko dana najavila značajno povećanje plata. Od tada traju rasprave među ekonomistima o realnosti Vladinog prijedloga. Neki iznose pesimističke scenarije, drugi pak govore o procvatu, a istina je, nažalost, negdje na pola.

Razlozi povećanja plata

Nisam ekonomista, ali vjerujem da će do osjetnog povećanja plata sigurno doći. Možda ne onoliko koliko Vlada obećava i ne samo po njenoj zasluzi. Razlozi za povećanje plata u Crnoj Gori nažalost nisu samo rezultat dobre ekonomske politike, iako je do određenih ekonomskih pomaka došlo zahvaljujući solidnoj turističkoj sezoni.

Dva su, po meni, faktora koja će natjerati poslodavce na povećanje plata. Prvi je odliv radne snage. Stanovništvo Crne Gore ubrzano stari, a mladi se iseljavaju. Pošto sa postojećim platama poslodavci u Crnoj Gori ne mogu privući ni radnu snagu iz Bangladeša i Nepala, ostaje im očajnički pokušaj da povećanjem plata zadrže makar dio radne snage. Ovo naravno mnogi poslodavci neće moći da izdrže i moraće da zatvore postojeće biznise.

Drugi razlog za povećanje plata je divljanje inflacije. U Crnoj Gori su u posljednjih godinu dana porasle cijene bukvalno svega: nafte i naftnih derivata, građevinskog materijala, hrane, usluga svih vrsta, vode, odvoza otpada itd. Ostalo je još da poskupi električna energija i da krene novi val poskupljenja. Sasvim je jasno da je inflacija obezvrijedila trenutne plate i penzije u Crnoj Gori.

Hoće li građani živjeti bolje?

Vlada Crne Gore je odlučila da minimalnu platu podigne sa 250 eura na 450 eura, a prosječnu sa 530 eura na 700 eura. Ako se ostvari ovaj, realno ambiciozni plan postavlja se jedno pitanje: hoće li građani Crne Gore živjeti bolje? Bojim se da je odgovor potpuno odričan.

Spirala povećanja cijena i plata u nezavidnu situaciju će da dovede penzionere i korisnike socijalne pomoći. Za njih, povećanje od 17 posto neće značiti ništa u ovako skupoj državi (samo gorivo je poskupilo 14 puta u posljednjih godinu dana).

Kupovina lijekova ili kvalitetna ishrana za većinu penzionera u Crnoj Gori će, kao i do sada, ostati misaona imenica. S tim što će se broj ljudi u stanju socijalne potrebe sigurno povećati.

Još jedan problem koji ja vidim je realno obezvređivanje doznaka iz inostranstva. Euro u Crnoj Gori ima sve manju vrijednost, a novčana masa koja stiže izvana uglavnom ostaje ista. To slabi ovaj izvor socijalne stabilnosti u Crnoj Gori. Dakle, spadam u one koji su sigurni u značajnije povećanje plata u Crnoj Gori. Desilo bi se to i bez Vladine odluke o tome. Ono gdje mislim da Vlada treba hitno da interveniše jesu najsiromašniji slojevi stanovništva. Pomoć mora biti brza i efikasna.

I mora da bude obimna, a ne samo gašenje požara. To mora biti izraz činjenice da Crna Gora mora biti država socijalne pravde. I još važnije: da se u kompleksnoj situaciji u kojoj se nalazimo sačuva stabilnost društva. Ako se to ne desi i najsiromašniji ne budu imali mogućnost da zadovolje osnovne životne potrebe, bojim se da će to biti samo još jedan kamenčić u mozaiku crnogorskog horora.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike BLOG
POPULARNO