Pismo Petevu: Čudna smo mi zemlja

I pazi da pred svojim šefom Vicom Zeljkovićem ne kažeš da razumiješ bosanski.

Ivaylo Petev novi je trener nogometne reprezentacije BiH (Reuters)

Здравей Ивайло. Казвам се Бакир. За съжаление ние сме обречени един на друг. Ще си сътрудничим по силата на обстоятелствата в моята страна. Виждам, че и в България не е чудесно за вас, не е Европейският съюз, който беше, така че трябваше да дойдете в Босна и Херцеговина. Добре дошли!

Nastavio bih ti pisati na bugarskom, ali ne daju urednici. Cjepidlake su to. Krvopije. Kažu, Ivaylu Petevu piši na bosanskom. Da te naši ljudi razumiju.

S loptom su na ”vi”, a od fudbala dobro žive

Ti kažeš razumiješ ”naš”. Pazi da pred svojim šefom Vicom Zeljkovićem ne kažeš da razumiješ bosanski. On ti je blizak predsjedniku države Miloradu Dodiku koji često zna reći i da Bosna i Hercegovina nije država, da nema nas Bosanaca i nema bosanskog jezika. Nešto slično, što ovi vaši političari s identitetom i jezikom rade Makedoncima. Ma, čim dođeš, drugi dan skontat ćeš. Samo upali TV.

I ako budeš trebao putovati u Sjedinjene Američke Države na razgovoru u ambasadi ni slučajno ne spominji Mileta i nikoga od ”miletovih”. Ako ćeš ponijeti kakvu ikonu od kuće, čuvaj je k'o oči u glavi.

Da te ne peglam više s teškim temama. Evo o fudbalu ću. O poslu koji si dobio u državi gdje cvjeta nezaposlenost. Znam, znam. Plata nije neka. Nemamo. Besparica. Petnaest hiljada eura ako uzmeš mjesečno dobro si prošao. Toliko su imali Safet Sušić, Mehmed Baždarević i Robert Prosinečki. Realno, ako i tebi daju k'o i njima na konju si. Budimo pošteni.

Tvrdiš da dobro poznaješ fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i čast ti je što si postao selektor. Jasno ti je onda da smo gori tri puta nego prije skoro sedam godina kada smo igrali na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U svlačionici zna biti i javašluka. Neka ti je dragi Bog na pomoći!

Ovi što su te izabrali dadoše ti ugovor na dvije godine. Kontaju možda nas odvedeš i ti na Mundijal. Ako ćeš me poslušati, ne slušaj ih ništa. Gotovo svima ovima iz našeg Saveza da nije rodbinskih i direktnih političkih veza fudbal bi u najboljem slučaju gledali na TV-u. S loptom su na ”vi”, a od fudbala dobro žive. Tuga.

Konstatuješ i da su ti ”kritike javnosti na izbor motiv više”. Moj ti je savjet u navijače ovdje ”ne čačkaj”. Uostalom, znaš kako je sa njima. Skidoše te svojevremeno oni u Levskom za nekoliko sati.

Vidi, Ivaylo. Stvarno niko nema ništa protiv tebe. Bože sačuvaj. Međutim, pokušaj shvatiti i ateriraj. Izabran si zahvaljujući klasičnoj koaliciji iz političke arene poslanoj na fudbalski teren, uz glasove četvorice preletača.

U izbornoj trci pobijedio si Sergeja Barbareza. Nemamo ti mi puno legendi. Mala smo zemlja. A, Barba ti je ovdje mnogim ljudima zakletva. Tetoviraju ga na tijelu. Opjevan je u pjesmama.

Evo. Da ti bude jasnije. To bi ti, otprilike, bilo isto kao da u Bugarskoj u konkurenciji Hrista Stojičkova za selektora izaberu, za tamošnje prilike, našeg prosječnog trenera. Nemoj se ljutiti za ovo ”prosječni”. Niko sretniji od mene, ako nas  demantuješ u kvalifikacijama sa SP.

Tvrdiš voliš ćevape. Sjajni su. I oko toga se mi svađamo. Da li su bolji u Sarajevu, Travniku ili Banjoj Luci?! Vjeruj, odlični su u svakom gradu. Moj sin i ja jeli bi ih svaki dan, ali ne da ona moja žena. Pusti je. Stalno gunđa ”ćevapi su nezdravi, ćevapi su nezdravi”. Zato, i ti pazi.  Pogotovo da te ovi što te dovedoše ne pošalju brzo po ćevape.

Voliš Merlina. Čovječe, odeš u Skoplje, Zagreb, Beograd, Ljubljanu, kod vas na skijanje u Bansko, u kafićima drma ”Bosnom behar probeharao”, ”Vremena su kokuzna”, ”Pala magla do pola Sarajeva”, ”Jednom kad sve ovo bude juče”… Gigant. Mada sam ti više za Čolu i ”Ti može sve, al’ jedno ne”.

Čudna smo mi zemlja

Čudna smo ti mi zemlja Ivaylo. Neki dan smo u srcu Evrope slavili festival demokratije. Poslije 12 godina održani su izbori u našem najljepšem gradu, Mostaru. To ti je rodni grad Sergeja Barbareza. I njegov sugrađanin Ivan Beus glasao za tebe. Njemu ako budeš pjevao ”na uho” obavezno onu ”Ostat će istine dvije”.

Pa, ovdje ti firma koja se bavi uzgojem malina nabavljala respiratore u pandemiji korona virusa. Iako si Balkanac, priznaj ovo nije palo na pamet ni tvojima u Bugarskoj.

I još nešto. Prije nego dođeš u Bosnu i Hercegovinu obavezno se vakciniši. Mi ti ovdje jedva vakcinu za gripu nabavimo. Protiv korona virusa još nikoga ”ne ubodoše”.

Šutimo. Trpimo. Stekli smo imunitet krda.

Izvor: Al Jazeera