Zapošljavanje prema horoskopskom znaku

Kada je u pitanju horoskopski znak, tu svi javno ističemo posebnosti i izuzetne talente ovog znaka (Reuters)

Od kada je svijeta čovjek teži da se izdigne na višu frekvenciju. Da pronikne u buduća dešavanja, da vidi nevidljivo, nešto što je iza brda, iza horizonta. U tim naporima potpomažu mu razne discipline od kojih neke téže da imaju naučna utemeljenja, kao što su astrologija i hiromantija, npr. Da bi minimizirali rizik, odagnali strah od novog, nepoznatog, neočekivanog, tražimo često labava uporišta, savjet, trag, sugestiju, jer niko ne želi pogrešnu odluku i odabir.

Čitala sam da na susretima maturanata nakon 20 i više godina svi u svojoj glavi nose istu misao: „Vidi kako su ostarili, a ja se odlično držim.“ Neki ovo izgovaraju, a neki o tome mudro ćute. Ali kada je u pitanju horoskopski znak, tu svi javno ističemo posebnosti i izuzetne talente ovog znaka: „mi vodolije smo kreativne, mi ribe talentovane, mi lavovi imamo stav!“ I jedno i drugo nam govori o tome da smo svi nerealni i svi težimo boljim vibracijama i posebnim darovima, koje su, eto, dati baš nama ili zapravo meni, dok je kod drugih sve lošije.

Simpatično je ovo dok savjete astrologa ili nekog ko se izdaje za vidovnjaka tražimo i slušamo u mladosti, dok je sve na nivou đačke simpatije i pitanja: „Da li sam ja jedina njegova ljubav i koliko duboko se urezujem u njegov dlan?“

Poslovni astrolog

Ali šta ako se naši šefovi i poslodavci, ministri ili drugi donosioci životno važnih odluka oslanjaju na savjete vidovitih ili na aspekte iz natalne karte? Koliko je to pouzdano i da li moj i naši životi zavise od retrogradnog Merkura, ili još gore, od savjeta koji je moj poslodavac dobio od neke možda priučene manipulativne osobe?

Hrvatski mediji su u prošloj godini učestalo prenosili ovakve informacije. Brojni ministri i politička i poslovna elita pohodila je kako astrologe, tako i vidovanjake, posjećivala ih u tajnosti i zapisivala njihove savjete. Ako čitamo horoskop, te koja su zanimanja pogodna za koji znak, nije teško zapaziti da je menadžer u svakom od njih. Menadžer je izgleda idealno zanimanje za sve ljude. I dizajnera, poslovnih savjetnika, motivacionih govornika je pun zodijak. Ni u jednom horoskopskom znaku nisam našla rudara, jer se rudari pod posebnim zvijezdama rađaju.

Novo vrijeme rađa nova zanimanja i jedno od tih koje postaje sve popularnije kao mjesto stalnog angažmana u velikim kompanijama, ekvivaletno je savjetničkoj poziciji, i zove se stručno „Poslovni astrolog“. Šta je njen/njegov posao – da osobu na menadžerskoj funkciji savjetuje o natalnim pozicijama i vremenskim aspektima naklonjenim dobrim poslovnim rješenjima. I drugo, da buduće zaposlenike biraju i raspoređuju na osnovu astrološke kompatibilnosti sa direktorom, ili bitnim kolegama. Vjeruju mnogi, a poslovni astrolog posebno, da su ovo ključne stvari za budućnost dobrog poslovanja. Poslovni astrolozi počinju upravo i da se razvrstavaju po poljima stručnosti, pokrivaju razne oblasti, pa tako imate: poslovnog astrologa za finansije i onog za ljudske resurse. Ova dva aspekta poslovanja svakako su ključna za svaku firmu i svakog čovjeka, pa se astrolozi upuštaju i u izrade dugoročnih strategija preduzeća. Zamislite sad kako vašu prijavu za zaposlenje odbijaju jer vaš znak i natalni aspekti nisu u harmoniji sa poslodavcem ili ostalim kolegama, što vašu stručnost potpuno zanemaruje!

Da li se više zanimaju za donošenje pravih poslovnih odluka, ili ih više opsjeda strah od bolesti i  nemoći koja bi natjerala njihove šake da puste dizgine koje godinama bjesomučno i nepopuštajući drže, no priča se da ima menadžera na Balkanu koji u borbi za idealan savjet i eliksir mladosti, na osnovu savjeta vidovnjaka i iscjelitelja sami sebi vade krv koju obogaćuju nekim antitijelima i ubrizgavaju na druga mjesta u tijelu. Kažu da to poboljšava opšte stanje organizma!

Praznovjerje i položaj zvijezda

Bila sam jednom na konferenciji, gdje se predavač našalio govoreći kako je nešto poslovno neodrživo, pa rekao: “To vam je osuđeno na propast kao na primjer brak između lava i XY znaka” (da ne navodimo kojeg da se neki čitaoci ne bi unaprijed razočarali). Prijateljica Gorana i ja smo to slušale, no ona je panično rekla: „Pa moj brak je spoj lava i tog i tog znaka!“ Dugo smo se prisjećale i uz kafu ismijavale neznanje tog predavača, tvrdeći da pojma nije imao, no kada se Gorana nakon par godina razvela, rekavši da brak od početka zapravno nije funkcionisao, javila se tom predavaču i pitala od kud mu takvo poređenje, koje se ispostavilo istinito, on je rekao: „Slušaj, te stvari se provjere prije vjenčanja.“

E sad, da li i koliko neko od nas želi da bude na ovakav način provjeravan od strane poslodavaca i emotivnih partnera? Koliko su ove stvari naučno ili barem empirijski dokazive? Koliko je samo odličnih brakova između nespojivih zodijačkih znakova? Koliko li je bitnih ljudi u BiH oslonjeno na poslovne astrologe i da li takvih kod nas ima? Kako znati koliko je ovdje maniplacija ljudskim životima zastupljena? Ili je nama sreća što se u BiH zapošljava stranačkim i rodbinskim vezama, pa tu astrološka podudarnost ne igra nikakvu ulogu?

Da li ima stvarne potpore u ovome, ili je sve samo uzaludna i prividna borba, kao kada se antibakterijskim sredstvima borimo protiv virusa, ne znam. Ali znam sigurno da je dobar osjećaj prepoznati sebe u nečijem dlanu.

Da li pronalaze uporište ili smisao, da li su vođeni praznovjerjem ili položaj zvijezda zaista utiče na donošenje ispravnih menadžerskih odluka, teško je znati. Ali, kada vidimo koliko u BiH zapravo ima istinskih menadžera, koliko su zaista visoki i bitni položaji koji se kod nas visoko kotiraju, možda nije teško zaključiti da svaki horoskopski znak, svaki položaj zvijezda doprinosi našem ukupnom sunovratu. Ili je Mjesec u znaku Vodolije i na to se naprosto ne može uticati. Ali će proći. Panta Rei

Izvor: Al Jazeera