Slovenija se vraća kući, na Balkan

Prvi slovenski policajac, Aleš Hojs, zatražio od podređenih da na osnovu snimaka identificiraju i kazneno progone sve učesnike protesta (EPA)

Najavljeno je da slovenske prodavnice neće raditi prva dva dana maja, zato su Slovenci posljednjeg aprilskog dana nagrnuli u šoping i pokupovali sve. Svo, dakle, svo pivo s polica jedne od najvećih i najpopularnijih trgovina, pokupili svo voće, povrće i, naravno, meso. Neka dva sata prije zatvaranja.

Jer – treba sutra dernečiti.

Praznik je.

Rada.

A Slovenci su radan i vrijedan narod.

A i narod koji već nekoliko dana može čak i izlaziti s područja svoje općine.

Narod koji je zato našao način, uprkos kolektivnoj poslušnosti, po kojoj se Slovenci potpuno razlikuju od ostalih naroda bivše Jugoslavije, te proslavio praznik kako i priliči – uz roštilj, u drušvu prijatelja i rodbine, skriveni u baštama kuća, naravno bez maski, koje nisu obavezne, osim u zatvorenim prostorima, naravno, bez rukavica, koje već neko vrijeme nisu obavezne nikako i nigdje u deželi.

Strah vlastodržaca da će svi navaliti na obalu se pokazao kao neosnovan. Još uvijek aktualnu zabranu druženja poštovali su i na omiljenim izletištima Bledu i Bohinju.

Po nekoliko stotina ljudi se, kao i u ponedljak 27. aprila, kada je Slovenija obilježavala još jedan državni praznik, Dan borbe protiv okupatora, sve poštujući pravila o fizičkoj udaljenosti okupilo na ljubljanskom Trgu republike, u centru Maribora i u Novoj Gorici.

Mnogo više od njihovih razloga za proteste je medije zanimalo kako će ovaj put odgovoriti policija. U ponedjeljak je, naime, prvi slovenski policajac, Aleš Hojs, na Twiteru zatražio od svojih podređenih da na osnovu snimaka identificiraju i kazneno progone sve učesnike protesta, jer su kršili zabranu javnog okupljanja. Baš kao što su je u više navrata kršili i slovenski političari, uključujući i predsjednika Pahora, ali oni mogu. Jer svi znamo onu Orwellovu, da su sve životinje jednake, samo su jedne jednakije od drugih.

Hojs ni ovaj put nije svojim ljudima dao ništa drugačije upute, iako mu je odvjetnica Nataša Pirc Musar,  koja se intenzivno bavi tematikom, takođe na Twiteru objasnila da je takvo što izvan njegove nadležnosti. A šta će, ne zna, ministruje tek manje od dva mjeseca. Zato je, vjerovatno, ovlastio policiju da piše kazne građanima koji su prije dvije sedmice pred zgradu Parmalenta lijepili stopala od papira s porukama u kojima su iskazivali nezadovoljstvo vlašću. Uhvaćeni na djelu će, ako se šta u međuvremenu ne promijeni, platiti oko četiri stotine eura kazne.

Nisu kršili nikakav zakon i nijedno pravilo.

A zašto se u Sloveniji protestuje?

Razloga je mnogo. Pomenuću tek nekolicinu. Važno je reći da je 2019. godina na trgu rada u Sloveniji bila najbolja od kada se, od 1993. godine, mjeri. Kada je Covid-19, prije nešto manje od dva mjeseca, nokautirao naš dio svijeta, isto je snašlo i Sloveniju, prvu Italijinu susjedu. S tim da to nije bilo jedino zlo koje nas je snašlo: u petak 13. marta je država dobila i novu vladu koju je, nakon iznenadnog odlaska prethodne i političkih igara koje su uslijedile, oformio znani desničar, a nekada okorjeli komunista, Janez Janša.

No, čak i njegovi politički neistomišljenici su bili mišljenja da se radi o dobrom kriznom menadžeru s iskustvom i da postoji optimalna mogućnost da iz epidemije izađe kao politička zvijezda koja je državu provela kroz nezapamćenu krizu s minimalnom štetom. U tom je smislu Vlada brzo i efikasno pripremila zakone, popularno ih nazvavši koronazakoni i obećala nabavku medicinske opreme, kao i pomoć svim ugroženim preduzećima, porodicama, pojedincima. Na invalide su zaboravili, minimalni su to propusti, zar ne?

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Posao nabavke zaštitnih maski, vrijedan 30 miliona eura dobilo je preduzeće koje se bavi potpuno drugom djelatnošću a u kojem je na jednoj od čelnih funkcija zaposlena mama novog ministra odbrane. Uz to je izabrana firma, ta u kojoj mama radi, tvrdila kako će njihova zarada biti minimalna, tek da pokriju troškove, a novinari su ustanovili da govore istinu, zaradili su samo malo više od sto posto poslujući s vladom. Petnaestak miliona.

Novinari, pogotovo oni zaposleni u javnom servisu, RTV Slovenija, su postali mete napada predsjednika Vlade koji je svoju omiljenu društvenu mrežu Twitter u par navrata koristio i da im zaprijeti i da im objasni da ih je svakako previše. A i predobro su plaćeni. A da ne govori tek tako i u prazno dokazao je i nizom smjena koje su uslijedile odmah kada se nakon godina na opozicijskoj klupi vratio na vlast. Smijenjivao je redom i ne obazirući se na epidemiju, ali možda je, uz sve apsurde ipak najapsurdniji taj da je u jeku epidemije smijenio šeficu Nacionalnog instituta za javno zdravlje i njenu uhodanu ekipu i na njihovo mjesto doveo svoje ljude.  Nekako je sve manje čudno što ga politički analitičari svjetskog glasa porede sa mađarskim premijerom i često pominju finansijsku ovisnost Janševe stranke (SDS) od saradnje s Orbanom.

Pomoć gospodarstvu se vrlo brzo pokazala kao još jedna u nizu farsi: preduzeća koja trebaju pomoć jer su direktno ili indirektno ugrožena situacijom koju je donijela epidemija, da bi je dobila moraju imati plaćene sve dadžbine koje država od njih očekuje, što, pojednostavljeno, znači da je uslov da mali privrednici i samostalni poduzetnici dobiju pomoć –  da ne trebaju pomoć.

Hrana je svaki dan skuplja, iako je rečeno da su poskupljenja u tom periodu zabranjena. Fabrike fiktivno šalju radnike na čekanje, što znači na sedamdesetodstotnu platu, iako se normalno radi, jer na taj način mogu doći do državnih sredstava. Velenjsko Gorenje je otpustilo više od osam stotina radnika! Dodaci obećani zaposlenima u trgovinama još uvijek su samo obećanje.

Frizerski i kozmetički saloni, ugostiteljske bašte, određeni sportovi – sve je to od ponedjeljka i u Sloveniji kao i u većini drugih evropskih država, ponovo u pogonu. Dozvoljene su, uz mjere predostrožnosti, čak i posjete u staračkim domovima u kojima se korona virus najintenzivnije širio.

Učenici prvih, drugih, trećih i devetih razreda se vraćaju u školske klupe, najvjerovatnije već 11. maja. Kakva je razlika ako govorimo o korona virusu između 12. marta i 11. maja teško je reći.

Ali, proizvodnju je potrebno ponovo pokrenuti i važnije je radnicima obezbijediti čuvanje nego obrazovanje djece. Ostali mogu ostajati sami, pa će se sami od kuće i školovati. Kako god.

Da bi slika trenutne slovenske političke scene bila potpuna, treba reći i to da će se u ponedjeljak 4. maja, na pobudu predsjednika Vlade, na Brdu pri Kranju održati čak druga sjednica savjeta za nacionalnu sigurnost na kojoj će se, između ostalog, govoriti i o mega popularnoj temi – 5G mreži.

Revolucija, naravno, najintenzivnije bukti na Facebooku i ostalim društvenim mrežama.

Baš kao i online šoping.

Sretan nam Praznik rada.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera