5G mreže – glupost će putovati još brže

Mreža 5G je promovirana kao tehnologija koja će produbiti borbu protiv klimatskih promjena (Reuters)

U doba izolacije možeš ući na gotovo svaku virtualnu izložbu i poslušati baš svaki kućni koncert bilo gdje na svijetu. Održavaju se alkoholni partyji preko Zooma, grupe na WhatsAppu množe se eksponencijalno – brže čak i od virusa – a društvene mreže eksplodirale su od pritiska. Što od gluposti, što od obične zafrkancije.

U jednom trenutku zaštekali su i FIFA 20 i Netflix, ali brzo se sve to ispravilo, a stvari dobro funkcioniraju i na drugim poljima: bez problema može se naručiti svježe jagode i veš mašinu, jogurt i novu osobnu iskaznicu, dobru knjigu i chia sjemenke. Sve, baš sve je dostupno – kvragu, evo je čak i hrvatska birokracija najednom otkrila da nekako može preživjeti i bez famoznih taksenih maraka, kopije domovnice i rodnog lista ‘ne starijeg od šest mjeseci’.

Globalizirani smo, braco, a bogme i solidno digitalizirani. Čak možemo precizno pratiti i taj nesretni virus od Papue Nove Gvineje do Moskve i od Gambije do Novog Zelanda, pa u realnom vremenu – kad već nema sporta – eventualno se kladiti na njegovu statistiku, ukoliko posjedujemo dovoljnu količinu morbidnosti i bešćutnosti. Svega, kažemo, imamo zahvaljujući tehnologiji – mi normalni ljudi, ali jednako tako i svaki, recimo to tako, pameću deficitaran čovjek na ovome planetu.

Čak se koji put učini da su takvi ponešto bolje organizirani i sinkronizirani.

‘Što je teorija luđa, to je vjerovatnija’

Globalizirani smo, braco, pa tako danas prosječni klipan iz najveće balkanske zabiti, recimo iz mjesta Bibinje u okolici Zadra, bilježi potpuno jednak manjak informacija i pati od potpuno jednakog nedostatka sposobnosti razumnog rasuđivanja  kao i bilo koji njegov vršnjak iz Švicarske, Nizozemske ili, šta ja znam, predgrađa Liverpoola. Ovih dana vjerojatno nešto više vremena provodite na Facebooku i teško ste i uz najbolju volju mogli izbjeći tu sortu ljudi: o svemu imaju stav koji je najčešće radikalan, ali se argumenti odbijaju od njih kao od teflona. Hrane se teorijama zavjere, preziru medije ali istovremeno vole širiti lažne vijesti, ignoriraju znanosti ali u zvijezde kuju kvaziznanstvenike po principu ‘što je teorija luđa, to je vjerojatnije’. 

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

To je neka nova generacija: ne radi se više o ljudima koji ništa ne čitaju, dapače. Čitaju puno, ali mahom ono neprovjereno i naprosto netočno štivo.

I tako nastaju akcije poput one ovotjedne u spomenutim Bibinjama, gdje su se nepoznati junaci pod okriljem noći obračunali s friško postavljenom opremom za besplatni bežični Internet, usput razbivši i nadzornu kameru pred dječjim vrtićem. Nesretnici, mislili su da se radi o antenama za novu 5G tehnologiju.

Brutalni obračun s tehnologijom

Jednako kao njihovi kolege u spomenutoj Švicarskoj, Nizozemskoj ili okolici Liverpoola, koji se već tjednima brutalno obračunavaju s raznom telekomunikacijskom opremom. Bila ona velika ili mala, 4G ili 5G, bijela ili crvena, stara ili nova: činjenice su činjenice, ali antena je antena. Kao seljaci koji su prije stoljeće ili dva vilama naganjali đavle i vještice po selu, tako golobradi mladići posljednjih tjedana ruše đavlije naprave.

Ima ironično u toj otkačenoj, suludoj ideji da ‘5G prenosi koronavirus’ jednako kao i u onim ranijim o ‘chemtrailsima’ kao metodi masovnog zaprašivanja ljudi, a da ne spominjemo teoriju o cjepivu koje uzrokuje autizam: to, naime, da se ove priče šire upravo zahvaljujući razvoju i napretku tehnologije.

Došli smo do stadija u kojemu je ona počela raditi sama protiv sebe.

Stara izreka kaže da neke stvari pametnima ne trebaju, a nepametnima ne pomažu, pa je naprosto besmisleno sada nabrajati sve one argumente poznate svakomu tko će začačkati malo dublje od rezervoara s ljudima-gušterima i Zemlji kao ravnoj ploči koju pridržavaju četiri slona: to, naime, da 5G zapravo koristi iste frekvencije kao i 4G mreža, da najobičniji WiFi uređaj koji se već nalazi u svakom  domu radi na višoj frekvenciji i da, ukratko, na zdravlje ne može utjecati tehnologija – nego eventualno zračenje određenom snagom na određenoj frekvenciji. A to je u Europi vrlo strogo i precizno propisano, u Hrvatskoj čak dodatno strože.

Svi sve znaju

Pa ako ima smisla rušiti 5G odašiljače, jednakom logikom bi iz domova trebalo izbaciti, recimo, radijatore. Štetni su otprilike jednako.

Ovu novu tehnologiju predstavlja se kao najveći faktor za razvoj gospodarstva još od izuma parnog stroja, pogonsku mašinu na kojoj će izumrijeti birokracija i do kraja se razmahati digitalizacija, a ako postoji neka ozbiljna bojazan ona se prije svega odnosi na moguće smanjenje privatnosti, ili čak kršenje ljudskih prava, pa je rasprava svakako dobra i poželjna. Po mogućnosti, trebala bi se voditi argumentima.

Ali šta ćeš kad smo, braco, toliko globalizirani da mulac iz Bibinja i klipan iz Liverpoola već sve znaju. U tom smislu, 5G će po svemu sudeći samo potencirati probleme: lažne vijesti, teorije zavjere i opasne ideje možda hoće putovati na istoj frekvenciji, ali će to činiti puno jednostavnije, brže i lakše.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera