Kad vrag odnese zavjeru

Danima prije uništavanja opreme među stanovništvom su kolale glasine kako lokalni vlastodršci, u strogoj tajnosti usred noći, instaliraju opremu za 5G mrežu (Reuters)

Samo zamislite taj prizor. Pod velom noći dok običan puk sniva, skupina maskiranih građana penje se po zgradi na kojoj se nalazi neidentificiran uređaj. Uvjereni u moralnu ispravnost svog protuzakonitog čina, protagonisti uništavaju uređaj vjerujući da pritom spašavaju sokak od štetnog zračenja koje bi inače ubilo sve zdravo u ljudima, kao i sav leteći životinjski svijet. 

Prizor iz nekakvog niskobudžetnog akcijskog filma loše radnje zaista se dogodio, i to u Bibinjama, malenom mjestu nadomak Zadra. Tamo je, naime, početkom tjedna uništena oprema za bežični internet, koju su junaci iz uvoda zamijenili za odašiljačku opremu za 5G mrežu. Sve one teorije zavjere o mreži pete generacije tako su u ovom dalmatinskom mjestu zaživjele u obliku tragikomičnog čina vandalizma koji je ubrzo postao čitana vijest u cijeloj Hrvatskoj.

A pričalo se po selu da nešto ne štima. Danima prije uništavanja opreme među stanovništvom kolale su glasine kako lokalni vlastodršci, u strogoj tajnosti usred noći, instaliraju opremu za 5G mrežu. Takve su priče zaživjele u tolikoj mjeri da je i sama Općina Bibinje morala reagirati priopćenjem. Iz Općine su poručili kako je nevjerojatno da se šire takve dezinformacije, a potom su obavijestili javnost da su takve lažne vijesti dovele do najgoreg – radnje opisane u prvom paragrafu ovog teksta.

Nije, međutim, neistina da se nešto instaliralo po mjesnim objektima. Kako su naveli iz Općine, tijekom veljače jesu izvedeni radovi na postavljanju opreme, međutim, riječ je o opremi za bežični internet dobivenoj u sklopu projekta WiFi4EU koji se financira sredstvima Europske unije. Riječ je o inicijativi kojoj je cilj bežičan internet učiniti dostupnim na javnim mjestima kao što su parkovi, trgovi, muzeji itd.

‘Nema toga što 5G ne uništava’

A baš ta inicijativa, u jeku pandemije koja svijet gura u ekonomsku krizu, Bibinjcima se ipak pokazala kao najveća ugroza. Kako i ne bi – apokaliptične informacije o mreži pete generacije ovih dana stižu sa strana. Naime, nema toga što 5G mreža, sudeći po raznoraznim teorijama s opskurnih portala, ne uništava. Ne samo samo da potiče razvoj malignih bolesti, ubija pčele i ptice, već i utječe na širenje pandemije korona virusa. Ne samo da utječe, nego su te dvije pojave direktno povezane, tvrde teoritičari zavjera specijalizirani za 5G.

embed:render:node:368712:right]

Da je odnio vrag zavjeru, shvatili su i u YouTubeu. Njihov je glasnogovrnik nedavno za britanski Guardian potvrdio da će uklanjati sav sadržaj koji u uzročno-posljedičnu vezu dovodi mrežu pete generacije i bolest COVID-19. Ubrzo nakon što se pandemija počela širiti van Kine, koja je krajem prošle godine uvela 5G mrežu, takvi su videozapisi postigli visoku gledanost. A onda su krenule konkretne akcije. Kako izvještavaju britanski mediji, u posljednjih mjesec dana diljem Velike Britanije zabilježeno je najmanje 30 slučajeva uništavanja odašiljača, kao i napada na radnike koji su radili na njihovom održavanju. Bibinjci su imali na koga se ugledati.

U ovom slučaju, kada se komedija ovog slučaja stavi sa strane, dobijemo čistu tragediju kakvu može prouzročiti dezinformacija koje je svoje plodno tlo našla u neznanju. Bespuća interneta inficirana su iskrivljenim verzijama stvarnosti za koje njihovi kreatori imaju potrebu podijeliti ih sa ljudima, sve kako bi im objasnili kako stvari zapravo stoje.

A publike za lažne vijesti ima po cijelom svijetu. U postčinjeničnom dobu u kakvom živimo, takve “istine” svakim danom uzimaju sve više maha. Za demokraciju, nema opasnije ugroze od one kakvu mogu donijeti neinformirani, odnosno, dezinformirani građani.

Dovoljno je nekoliko glasina

Zbog takvih ovih dana najviše posla imaju na Faktografu, hrvatskom portalu koji se bavi činjeničnom provjerom tvrdnji iznesenih u javnom prostoru. U posljednja dva tjedna, novinari su objavili desetak članaka u kojima pobijaju netočnosti koje se vežu za 5G mrežu, i u kojima provjerenim informacijama udaraju po lažnim vijestima. Ne, frekvencija mreže ne probija ljudske stanične membrane. Ne, mreža ne ubija pčele – o tome piše, kažu s Faktografa, i American Bee Journal, stručni časopis posvećen pčelarstvu. Ne, u Zagrebu nakon potresa nije bilo tajne operacije postavljanja 5G odašiljača.

Krajem siječnja ove godine protivnici mreže organizirali su i prosvjed u nekoliko hrvatskih gradova, zahtjevajući odgodu uvođenja 5G mreže. U Zagrebu se tako okupilo desetak prosvjednika, a podršku im je dao i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, stranke koja iza sebe ima bogatu povijest zagovaranja teorija zavjera. Malen broj prosvjednika koji se tada okupio pokazuje kako teorija o štetnosti 5G mreže ipak nije zarazila velik dio građana.

A ipak, malo je dovoljno, što pokazuje i i slučaj iz Bibinja. Svega nekoliko dezinformiranih pojedinaca i nekoliko glasina koje su kolale mjestom bilo je dovoljno da se oprema vrijedna 15.000 eura djelomično uništi, a samim time i odgodi projekt omogućavanja dostupnosti WiFi-ja što većem broju građana. Iz Općine Bibinje poručili su kako su smatrali neprimjerenim usred pandemije COVID-19, dok istovremeno svi trebaju ostati kod kuće, hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama. Možda su, ipak, trebali.

Građani Bibinja sada mogu mirno spavati. Mreže pete generacije neće biti neko vrijeme, kao ni besplatnog WiFi-ja na svojoj glavnoj šetnici.

Mašala!

Izvor: Al Jazeera