Korona u sjeni virusa zločinaca

Aktuelnoj vlasti Aleksandra ovakva predavanja nastavnika istorije prijaju uhu, piše autorica (Al Jazeera)

“Od Hitlerove Nemačke u Srbiji je izabran Milan Nedić, čuveni general iz Prvog svetskog rata, veoma poznati heroj i veoma bitna nacionalna figura. Više puta je odbio ponuđenu čast, međutim, shvativši i čuvši za zlodela koja se čine u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, misleći da će moći da pomogne bar koliko toliko, Milan Nedić je 29. avgusta 1941. godine, prihvatio da formira vladu nacionalnog spasa, iako je, verovatno, znao da takva saradnja sa okupatorom, neminovno vodi, takođe, njegovoj propasti.

Formirao je odrede državne straže, koje će, po njegovom imenu, dobiti ime – Nedićevci. U toku cele svoje vladavine trudiće se i nagovarati narod da se ne dižu protiv okupatora, jer, zbog teških zverstava koje je okupator činio, pogotovo zbog Hitlerove čuvene naredbe da za svakog ubijenog nemačkog vojnika da strelja se sto, a za svakog ranjenog 50 taoca, bez obzira na pol, starost, veroispovest ili grupu, mislivši da je to čisto gubljenje srpskog nacionalnog tela. Sem toga, u toku rata, spasiće 400.000 izbeglica iz Slovenije i Hrvatske, koji će doći na teritoriju Srbije.”

U Srbiji, u vreme korona virusa, traje televizijska nastava za sve osnovce. Navedeni citat je deo predavanja nastavnika istorije za osmi razred osnovne škole. Podelivši ovaj deo njegovog časa za osmake na društvenim mrežama, saznajem da se učitelj na Fejsbuku zove Milojko Schwarz Hadzic. U odgovoru na pitanje jednog od Fejsbuk korisnika u vezi sa temom o kojoj predaje napisao je: “Ok sam bio zastupao, sve strane u ratu.. Dobro vodio računa da se niko ne naljuti.. I sve morao da spakujem u 29 min”.

Osim očigledne nepismenosti, nesvojstvene obrazovnom radniku, pogledavši fotografije ovog nastavnika istorije na njegovoj Fejsbuk stranici, videla sam ga golog do pola, istetoviranog i pre-nabildovanog kako pozira pored svog automobila. Takođe, gomilu relativizatorskih i krajnje, sa stanovišta morala i etike, problematičnih, takozvanih, postova.

Napomenimo da je čak i vladavinu Aleksandra Vučića, ratnog huškača i profitera tokom ratova devedesetih, obeležilo odbijanje rehabilitacije ovog saradnika Hitlerove Nemačke – Milana Nedića. Apelacioni sud je 23. aprila, 2019. godine potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu od 11. jula 2018. godine, kada je odbijen zahtev za rehabilitaciju Nedića. Kako je navedeno, zadatak prvostepenog suda je bio da utvrdi da li je lice čija se rehabilitacija traži, usled političkih ili ideoloških razloga bilo lišeno slobode, a potom da li je iz tih razloga lišeno i drugih prava te da li su se stekli uslovi za utvrđenje ništavosti sudskih ili administrativnih odluka, a čija ništavost je posledica rehabilitacije lica.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Odatle je prvostepeni sud, sledeći ovaj zadatak samo na osnovu do sada istorijski nepobijenih činjenica, zaključio da se nisu stekli uslovi za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika vlade koju je postavio okupator Srbije nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i njenog raspada, koje je usledilo usled neprijateljskog napada Nemačke oružanom silom, a u međunarodnim okvirima priznatu vladu okupator je nagnao u izgnanstvo zajedno sa vladajućim monarhom”, saopštio je tada sud.

Platforma za manipulaciju

Razume se da se bivši potrčko i saradnik osuđenog ratnog zločinca – Vojislava Šešelja – nije bavio školskim sistemom (kao što to nije radila ni vlast Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, pre njega), koji je, prema svedočenju, relevatnih i antisistemskih istoričara, poput Dubravke Stojanović, profesorke Filozofskog fakultetu u Beogradu, maltene, još od početka rata u bivšoj Jugoslaviji, gotovo nepromenjen. Rehabilitacija četništva i slavljenje onih koji su ubijali ljude po nacionalnoj i verskoj osnovi bila je odlična platforma za manipulaciju među građanima, uterivanje straha, i pokretanje potpuno amoralnih i neetičkih vrednosti, kako bi se naterali da idu na ratište u susedne republike, danas nezavisne države, ubijaju i žrtvuju se za ratno zločinačku i ratno profitersku tadašnju vlast Slobodana Miloševića.

Posmatračima ovdašnjih prilika, jasno je i da aktuelna vlast Aleksandra Vučića, s obzirom na njegovu mračnu i zločinačku prošlost, koje se nikada nije odrekao, ovakva predavanja nastavnika istorije Milojka Schwarz Hadžića, prijaju uhu… Takođe, jasno je da, imajući u vidu neprikosnoveni uticaj na sudsku vlast, nije sudovima naredio rehabilitaciju Hitlerovog saradnika Milana Nedića zbog Evropske unije, procesa pristupanja, odnosno novca i podrške koju Srbija dobija iz Unije. Posledice njegove manipulacije, odnosno tog značajnog dela srpske kulturne i obrazovne elite, prebacuju se na obične ljude, poput ovog nesrećnog nastavnika istorije. Posledice se dalje prebacuju direktno u mozak “naše” dece, koja danas imaju svega 14 godina dok slušaju kako je “heroj” Milan Nedić imao “čast” da ga izabere Hitler da mu bude saradnik…

Taj virus je prisutan unazad trideset godina i nema mu leka.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO