Oprezno sa širenjem sadržaja na internetu

Lažne vijesti i nenamjerno podjeljen, neprovjeren izvor, nije isto, ali na kraju ima istu težinu (EPA)

Situacija u kojoj smo se trenutno našli nije laka. Svako na svoj način pokušava da usmjeri svoje misli, a da nisu usmjerene na korona virus. Mada je to u ovom trenutku nemoguće, jer smo bombardovani iz časa u čas sa novim obavještenjima. Mnogo je negativnih informacija, proročanstava, teorija zavjere i lažnih vijesti. Kao neko ko pokušava da ukaže na značaj medijske pismenosti, smatram da u ovim trenucima nije lako ni onima koji znaju kako neke stvari funkcionišu, da “vide” pravu istinu.

Hakeri i oni koji žele da prikažu neke ljude, organizacije, medije, poslodavce u lošem smislu nisu ni sad mirovali, tokom ovih kriznih trenutaka, nego su brže bolje počeli sa svojim radnjama. Vidjeli smo informaciju da će se smanjiti plata prosvjetnim radnicima u [bh. entitetu] Republici Srpskoj zatvaranjem škola, tako što je iskorišten logotip Radio Televizije Republike Srpske (RTRS). Što, naravno, nije tačno.

Takođe, manipulativno je napadnut UNICEF u Hrvatskoj da u svojoj aplikaciji za dopisivanje dijeli informacije o korona virusu, što su iz UNICEF-a demantovali. Takođe, internetom se šire i pozitivne lažne vijesti tako da treba paziti i na to. Tako smo mogli vidjeti da Cristiano Ronaldo pretvara svoje hotele u bolnice kako bi pomagao zaraženima od korona virusa. Što je još jedna netačna vijest.

Kako otkriti lažne vijesti?

Lažne vijesti i nenamjerno podjeljen i neprovjeren izvor nisu isto, ali na kraju ima istu težinu. Prema tome sa sadržajima na internetu treba u tom smislu biti veoma oprezan. Neke od preporuka kako prepoznati da je neka vijest lažna, na prvom mjestu jeste da pogledate link sa koje informacija stiže. Ako vam se link čini sumnjiv i nije onakav kakav je oduvijek bio, znači da nešto nije u redu. Provjerite zatim da li ima impressum (kontakt, tj. broj telefona osobe koja je zadužena za stranicu, adresu te osobe, a da nije generično da upišete svoje podatke kako biste s njima komunicirali).

Nakon provjere impressuma, a sve vam se čini da je u redu, sačekajte sat-dva od objave u slučaju da informacija nije tačna i da je došlo do izmjene. Ako ipak podijelite link i informacija se pokaže netačnom, nemojte samo obrisati link, nego podijelite opet i kažite da je ta informacija lažna.

Čuvajte se lažnih profila i brojeva telefona koji od vas traže novac, predstavljajući se kao osoba koju znate. Provjerite da li je to tačno. Provjerite da li pravoj osobi dopunjujete račun za telefon ili žiro račun. Nije sramota biti na oprezu i kad želite od srca, odmah da pomognete.

Možda se čini banalnim, ali nije bitno da budete prvi u informisanju drugih, nego da budete tačni. U ovom slučaju pratite medije koji su se u vašim očima pokazali kao neko ko radi dobro svoj posao, organizacije koje su stručne za ovu temu i njihove prave stranice na društvenim mrežama.

Postoji dosta lažnih stranica, najlakše se možete orijentisati ako pogledate pored fotografije da se nalazi plava kvačica. Neke od stranica koje, između ostalih, možete pratiti su UNICEF (unicef.org) i Svjetska zdravstvena organizacija (who.int). Takođe, možete ih naći i na društvenim mrežama.

Ono što možete uraditi bez straha

Ako vam se sve ovo čini komplikovanim i bojite se podijeliti sadržaj na internet, a ne osjećate da imate dovoljno koncetracije za provjerom, uvijek možete podijeliti sadržaj koji je veoma koristan.

Na društvenim mrežama kruže prilike koje se ne mogu propustiti, kao što su besplatni kodovi za kupovanje knjiga, otključani programi na televiziji, besplatni kursevi sa svjetskih fakulteta, kursevi regionalnih marketara, a najavljeno je (i već počelo), na primjer, online gledanje predstava, baleta i opera u Narodnom pozorištu u Beogradu. Mnogi su otključali svoje drajvove sa filmovima, a drugi dali popuste na svoje usluge. Fitnes instruktori su dali svoj doprinos tako što pojedini drže vježbe preko Viber grupa. Neki od muzeja su dali ponudu online obilazaka. Sadržaja, zaista, ima mnogo.

Potražite takve informacije i proslijedite ih dalje. Osjećaj da pomažete na taj način, vjerujem da nije zanemarljiv. Međutim, previše provedeno vrijeme na internetu i televiziji nije dobro. Pravite pauze. Ako ste mladi, pitajte komšije da im pomognete. Sad im je pomoć potrebna. Solidarnost, empatija, lijepe riječi, “izvini” i gvozdena vrata otvaraju. Situacija nije najbolja, ali i iz ove situacije barem možemo pokušati da izvučemo nešto pozitivno. Ostanite kod kuće, čuvajte sebe i druge.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera