Hipokrat još živi u Sarajevu

"Uvjeti rada daleko su bolji, raspoloživa oprema, prostor i kadar pružaju nam sigurnost da se možemo izboriti i s ovim 'nevidljivim', ali smrtonosnim neprijateljem", piše autor (Ustupljeno Al Jazeeri)

“U času kada stupam među članove ljekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti… Najvažnija briga bit će mi zdravlje mog pacijenta… Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.”

(Izvod iz Hipokratove zakletve donesene u Ženevi 1948. na Kongresu Međunarodnog saveza ljekarskih društava)

***

S prvim izvještajima o pojavi nove virusne infekcije u Kini svijet je upoznat krajem 2019. U kratkom periodu bolest se proširila u više zemalja, s velikim brojem oboljelih i umrlih od posljedica te zaraze. Prvi slučajevi oboljenja u našem okruženju registrovani su krajem februara u susjednoj Republici Hrvatskoj, a već 5. marta i u Bosni i Hercegovini. Entitetska ministarstva zdravstva pokrenula su brojne aktivnosti na sprečavanju širenja zaraze, uključujući i mobilizaciju svih resursa u zdravstvenim ustanovama širom države.

Dana 15. marta 2020. na svom Facebook-profilu prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, pozvao je penzionisane ljekare, interniste, infektologe, epidemiologe, neurologe, ginekologe i hirurge koji se osjećaju sposobnima i spremnima za rad i žele pomoći u ovoj teškoj situaciji da se jave u Opću bolnicu. Poziv se odnosio i na sve druge doktore, kao i doktore s Biroa.

Sve je drugačije, a opet isto

Već sutradan nas trojica – prim. dr. Dragan Stevanović, prim. dr. Željko Ler i dr. Bakir Nakaš, autor ovog teksta, bivši zaposlenici Opće bolnice – bili smo u osam sati u kancelariji direktora Kravića. Nas trojica dugogodišnji smo prijatelji, oficiri bivše JNA s višegodišnjim iskustvom rada u internoj medicini, epidemiologiji i infektologiji, koje smo stekli u bivšoj Vojnoj bolnici, a tokom opsade Sarajeva i u tadašnjoj Državnoj / Općoj bolnici Sarajevo.

S kolegama, sadašnjim zaposlenicima Opće bolnice, prisustvovali smo jutarnjem sastanku i dogovoru o novoj organizaciji rada u uvjetima prijeteće epidemije u Bosni i Hercegovini uzrokovane korona virusom, COVID-19. U mislima sam se vratio 28 godina unazad, kada smo u maju 1992. na istom mjestu planirali organizaciju i rad novoformirane Državne bolnice u vrijeme nadolazeće ratne katastrofe.

Danas je situacija drugačija. Uvjeti rada daleko su bolji, raspoloživa oprema, prostor i kadar pružaju nam sigurnost da se možemo izboriti i s ovim “nevidljivim”, ali smrtonosnim neprijateljem. Ono što je isto sada kao i te ratne 1992. jest opredjeljenje ljekara, medicinskih sestara i ostalog osoblja da u različito organizovanim timovima izvrše sve planirane obaveze i zadatke koje pred nas postavlja neizvjesni razvoj situacije sljedećih dana, sedmica i mjeseci. Raduje nas što ćemo, ponovo, imati priliku svoje dugogodišnje iskustvo u organizaciji bolnice i liječenju pacijenata staviti u funkciju zaštite zdravlja naših sugrađana.

Savjeti i prevencija

U ovom periodu naša funkcija u bolnici prije svega je savjetodavna. Svako od nas u svom području pruža podršku i pomoć u rješavanju pitanja kvalitetnije i sigurnije organizacije prostora, opreme i kadrova u skladu s predviđenim razvojem situacije. Osim savjetodavne funkcije, pojedinačno ili kao tim, uključeni smo u proces izrade pojedinih specifičnih procedura i protokola. U slučaju potrebe spremni smo se uključiti i u osnovne funkcije bolnice kao zdravstvene institucije.

Kao iskusni ljekari koji su kroz dugogodišnji rad i društvene aktivnosti stekli povjerenje naših sugrađana, aktivno smo se uključili i da posredstvom različitih medija podijelimo naša znanja i iskustva s njima i promoviramo i podržimo sve aktivnosti koje se provode u prevenciji širenja zaraze. Trudimo se pomoći i u sprečavanju širenja straha i nepotrebne panike.

Posebno smo ponosni na još pedesetak ljekara, penzionera i drugih koji su se na ovaj poziv direktora Opće bolnice javili i iskazali spremnost biti angažovani u okviru svojih specijalizacija. Svi oni, u skladu s ukazanim potrebama, bit će uključeni u pružanje usluga našim pacijentima. Iako su mnogi prijavljeni u trećoj životnoj dobi, s bolestima i stanjima koja ih svrstavaju u rizičnu populaciju, njihova spremnost da se odazovu pozivu pokazuje da Hipokrat još živi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera