Kada svi zatvore granice: Spas u vlastitoj proizvodnji

Samo ono što sami proizvedemo u krizama poput ove je nešto na šta možemo sigurno računati (Al Jazeera)

Srbija je jučer donijela “Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo”. Odluka je donijeta u skladu sa Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju, sa ciljem “ublažavanja posljedica nestašice nastale usljed potrebe stanovništva za povećanim snabdijevanjem prouzrokovanim širenjem virusa SAR-Cov-2”, tj. korona virusa. Odluka se najvećim dijelom odnosi na osnovne životne namirnice kao što su brašno, ulje, šećer, te neke higijenske proizvode kao što su sapun, deterdženti, pelene, zaštitna odijela, itd.

Zašto je bitno imati vlastitu proizvodnju, sada nam je valjda jasno. Samo ono što sami proizvedemo u krizama poput ove je nešto na šta možemo sigurno računati. Sve drugo može biti na dugom štapu. Zato, uzdajmo se u se(be), i u našu domaću proizvodnju.

U kriznim situacijama odgovorne nacije zbijaju redove i pronalaze rješenja za svoje probleme. Pojednostavljeno, vode se maksimom “hajmo mi uradit’ ono što je do nas”. Ako mi to ne uradimo, teško da će nas se neko sjetiti.

Jer, svako se o sebi zabavio.

Normalne vrijednosti dolaze do izražaja. A logika postaje ponovno nešto čemu se vraćamo. Bila kriza ili ne, važno je proizvoditi. Koliko proizvodiš, toliko vrijediš. Kada se granice zatvore, i susjedi proglase karantin, jedino što ostaje je zdrav razum.

A on nam kaže “kupujmo domaće” jer drugog možda ne bude više.

Svako zlo za neko dobro

Zato, neka nama naših domaćih proizvođača (a i našim susjedima njihovih brendova), i onih koji nas sigurno snabdijevaju, neka nama našeg Klasa, Vispaka, Solane, Sprinda, Hife, Hoše, AS-a, Binga, Bimala, Oaze, Dukata, Bosnalijeka, Violete, Akove, Madia, Sarajevske mljekare, ZIM-a, Meglea, itd., itd.

Ipak, svako zlo za neko dobro. Tako bi se otprilike mogla razumijeti krilatica “kriza je šansa”. Nije sve crno, i korona virus nam je ako ništa proširio vidike. Sa ekonomskog aspekta, neočekovano se otvorila jedna zanimljiva mogućnost za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region.

Pandemija je uzrokovala prekid lanca snabdijevanja industrijskim robama iz Kine i dalekog Istoka. Ova nimalo ugodna situacija ukazala je na činjenicu da bi Evropa trebala potražiti alternativna rješenja, a tu je Balkan u prednosti, jer bi mogao postati proizvodna baza za potrebe EU.

A da bi se to desilo, potreban nam je dogovor.

Balkan zapravo hitno treba dogovor. Jer, Balkan se nekontrolisano prazni. Prije nekoliko godina sam na ovom portalu napisao da nam je potrebno 100 godina mira, jer je prvih 100 godina uvijek najteže. Može li nas korona ujediniti? Ona nam je zajednička nevolja, a Balkan i mi na njemu tako funkcionišemo, reagujemo na zajedničkog neprijatelja. 

E sad, s obzirom na to kakvi smo mi ovdje na Balkanu, jedino ostaje dilema, da li nam je korona dostojan protivnik ili smo mi jači virus od nje.  

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera