Ubi nas ugalj!

Mnogi koji su uspješno došli do čistog zraka su prvo zaustavili grijanje domaćinstava na čvrsta goriva.

Zagađenost grada je kompleksan problem (Haris Memija)

Sarajlije boluju od štokholmskog sindroma.

Svi smo oboljeli od takozvanog sindroma emocionalne veze i identifikacije s agresorom.

Sarajevo je u vrhu svjetske liste najzagađenijih gradova svijeta. Svjesno pristajemo na to. Svi znamo da će ovako biti desetljećima. I niko ništa.

Građanska letargija, odnosno demokratska nepismenost, lijenost u neizražavanju bunta na ovakvo alarmantno stanje po sopstveno zdravlje je zaista ozbiljan slučaj za psihoanalizu.

I da se razumijemo, cijeli region Balkana boluje od ove boljke. Putem sarajevskog primjera, skrećemo pažnju i na ostala zagađena mjesta u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i BiH.

Ovaj fenomen prevazilazi sve ideologije i sve stranke. Ovo se tiče svih ljudi, životinja i biljaka. Ne mogu da se dogovore u Vladi KS da 10 posto jednogodišnjeg budžeta izdvoje i riješe problem zauvijek?!

Drugim riječima, ne postoji nikakav razlog da se svi politički subjekti ne uključe i odmah počnu raditi zajednički. Znamo mi vrlo dobro da je političarima jedini cilj ostanak na vlasti, ne mareći pri tom naročito prema svome poslodavcu – građanima.

Navikli smo da su bahati, lijeni, neprofesionalni… Ali su kroz opijenost samima sobom izgleda zaboravili da su i oni smrtnici. Političari, ako vam je draže duže i zdravije živjeti s vašim najmilijima, hoćete li bar zbog sebe nešto uraditi?!

Neznalice i ljenčuge će uvijek mistificirati posao koji se nalazi ispred njih. I oni koji misle da se nešto ne može uraditi, obično su u pravu.

Problem lako riješiti

A problem zagađenosti zraka je vrlo lako riješiti. Mnogi koji su uspješno došli do čistog zraka su prvo zaustavili grijanje domaćinstava na čvrsta goriva. London je preko noći došao do čistog zraka kada su ukinuli loženje uglja. To izgleda kao bolan rez za domaćinstva koja se griju na čvrsta goriva (ugalj, plastiku, gumu i smeće), ali nije ako će se vlast potruditi da alternativna ponuda bude jeftinija. Gasifikacija, smanjiti cijenu tog energenta, nametnuti sankcije prekršiteljima i nemilosrdno pravedno ustrajati u sprovođenju zakona.

Odlazeća Vlada KS je pokrenula izradu Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period 2021-2031.g., što je svakako pohvalna činjenica. A nadajmo se da nova Vlada neće odbaciti ovu ideju, štaviše, da će je još više dinamizirati.

Nije sezona prljavog zraka jedino vrijeme kad je aktuelna ova tema. Ovaj se problem može do sljedeće zime otkloniti. Ili neće, pa će se sami od sebe građani otkloniti migracijom u zemlje gdje će im djeca normalno disati.

Zagađenost zraka automobilima je jedna teorija zavjere s kojom se najviše bave oni kojima je lakše donijeti neke zabrane, nego uhvatiti se ukoštac s realnim problemom. Da, tačno je da kancerogene čestice proizvode i loši SUS motori. I to je jednostavan problem, ukinite korupciju na tehničkim pregledima. Motorna vozila koja ne zadovoljavaju ekološku normu ne smiju biti na cesti. Nije samo ekološka norma starost automobila, svjedočili smo svi i novijem tipu automobila koji iza sebe ostavlja dimnu zavjesu otrova.

(Haris Memija)

Urbicid koji je napravljen sa zabijanjem klinova od raznih zgradurina u sarajevsku kotlinu je najmanji problem za zagađenje. Mnogo je veći u estetskom smislu i funkcionalnosti grada. Ne mjeri se izgrađenost grada brojem objekata, već upravo suprotno. Neka vlast stavi moratorij na ovu kič gradnju, a počne graditi druge sadržaje koje doprinose zdravijem življenju građana, gostiju i turista.

Otkazivanje aviosaobraćaja

Zbog prljavog zraka aviosaobraćaj se otkazuje, ili je nepouzdan. Šta na ovo reći, osim da se stidim toga.

Znate, kad god uhvatim priliku, nastojim da djecu izvedem na čist zrak. Kad izlazimo autom iz otrovnog oblaka, prvo što primijetim jeste da izlazim iz mraka na svjetlost. A kada se vraćamo, ulazimo u horor. I svakim tim povratkom postajem sve ljući i ljući. Plaćam ih da rade svoj posao, a vrijeđaju mi inteligenciju. I vrijeđaju me kao čovjeka.

Zagađenost grada je kompleksan problem. To ne znači da se Vlada KS treba paralizovati time, već im to treba biti motiv da krenu stvar po stvar rješavati. I raditi neumorno dok ne završe. Ako ne počnete raditi, narod će vas skinuti. A ako vidimo da radite, eto vam vlasti opet. I to vam je zagarantovano, nema vam bolje političke kampanje od svakodnevnog podnošenja izvještaja šta ste uradili za građane. To vam je 365 dana u godini kampanja.

I još jedan savjet za vlast. Lav Nikolajevič Tolstoj je rekao: ”Omiljeno prebivalište đavola se nalazi u glavi lijenog čovjeka”. Dakle, ostavite prepucavanje s političkom konkurencijom, udružite se i konkretno se uhvatite posla.

Svima nama čist zrak,

a vama i vlast,

pa zar to nije slast?

Izvor: Al Jazeera