COVID-slastičarna kod predsjednika Vučića

Hvala Termomontu na divnom poklonu, dobio sam tortu-bolnicu, napisao je na Instagramu Aleksandar Vučić (Instagram / buducnostsrbijeav)

Pandemija korona virusa u Srbiji postala je, osim borbe protiv te globalne pošasti, svojevrstan bazar na kojem domaći zvaničnici kao da se utrkuju ko će duže ostati upamćen po bizarnim postupcima, izjavama, tumačenjima, neznanju, površnošću, neutemeljenom samohvalisanju, pametovanju, ali i ironiji i sarkazmu.

Moglo bi se reći da se ovde sve češće radi ne samo o bizarnom postupanju, već se, u nekoliko slučajeva, uveliko  poklapa sa morbidnim, ponašanjem od kog se normalnom čoveku “diže kosa na glavi”.

Počelo je tvrdnjom kontroverznog pulmologa i člana Kriznog štaba Branimira Nestorovića da je korona “najsmešniji virus u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji” i njegovim savetom ženama da mogu slobodno u šoping u Milano, u trenutku kad je korona već divljala na severu Italije.

Cerekali su se, stojeći iza Nestorovića, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš. Smejala se u popriličnom broju i nacija, kojoj je taj humor razvodnjavao svest o dolazećem zlu.

‘Možemo i napraviti vakcinu’

No, nije dugo vremena od toga prošlo da, zatim, Vučić optuži medije kako su izmislili da je virus proglašen najsmešnijim: “Nemojte da lažete, niko nije rekao da je najsmešniji virus. Niko!.”

Potom je taj isti Nestorović autoritativno tvrdio kako “virus ne napada trudnice” i da je “potpuna besmislica” zatvaranje aerodroma i granica. Dok su Kinezi već uveliko samodisciplinovano postrojavali svoje resurse u borbi protiv korone, ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdio je da Srbija može napraviti vakcinu.

“Mi – ako bude bilo potrebe – možemo da uradimo vakcinu i za korona virus, a možemo da pomognemo, ako to bude interes Kine ili nekog drugog, da se to uradi, jer imamo ljude koji to stvarno znaju”, izgovorio je, ne trepnuvši, ministar Lončar.

Ređali su se potom saveti od “nosite maske” i “maske ne štite od korone” do alarmantnih apela da se maske nose i na otvorenom, pa se u širem građanstvu stvorio opšti zbun zbog obilja kontroverznih saveta i preporuka. Istina, mnogo šta se može objasniti činjenicom da ni svetski stručnjaci u početku nisu bili načisto šta je najbolja zaštita od korone i kako se suprotstaviti se širenju zaraze.

Ali, u samoreklamiranju i promotiranju predsednika Vučića granica nema, pa je, tako, u vreme pred izbore, proglašena “pobeda” nad korona virusom, a on je krenuo da deli respiratore bolnicama po Srbiji, što su pojedni mediji nazivali “respirator kampanjom”.

‘S nestrpljenjem čekamo prve pacijente’

Kad je početkom decembra, za četiri meseca izgrađena i otvorena specijalizovana COVID bolnica u Batajnici sa 930 kreveta, od kojih 250 u intenzivnoj nezi, predsednik Vučić nazvao ju je “veleleponom”, a premijerka Srbije Ana Brnabić “svemirskim brodom”, kao da je reč o luksuznim hotelima sa pet-šest zvezdica, a ne mestu gde se smeštaju ljudi u teškim patnjama i sa neizvesnošću ishoda lečenja.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Direktorica te nove bolnice Tatjana Adžić Vukičević potom je ushićeno uskliknula da “s velikom, velikom željom i nestrpljenjem” iščekuju prve pacijente (?!). Izrekla je to u jednom dahu, pred kamerom javnog servisa, a sve je ličilo pre na iščekuje svatova, a ne pacijenata kojima će sa svojim kolegama, pod krovom te bolnice, pomagati da prežive i ozdrave.

Pa ipak, čini se da je (za sada, doduše) vrhunac korona bizarnosti svakako objava predsednika Srbije na Instagramu – fotografija na kojoj stoji pored torte u obliku buduće COVID bolnice u Kruševcu, poklon građevinske firme Termomont.

“Hvala Termomontu na divnom poklonu. Dobio sam tortu-bolnicu, ali mnogo važnije od toga i pravu bolnicu u Kruševcu, koja će nam mnogo pomoći u borbi protiv COVID-19, a koju završavamo za tačno sedam dana! Živela Srbija!”, napisao je Vučić 10. decembra na svom profilu na Instagramu.

U nekoj drugoj prilici mogla bi se ta torta i samohvalisanje šefa države protumačiti i drugačije, ali u vreme kad Srbija danima ima po 6.000 ili 7.000 novozaraženih i kad dnevno umire više od 50 obolelih, dok hiljade porodica strepi šta će biti s njihovim srodnicima, to Vučićevo samozadovoljstvo uz fotografiju s COVID-tortom izgleda morbidno.

Morbidnije čak i od njegove potrebe da, kad god ugrabi priliku (a njih je beskonačno) stane pred kamere i – “meri rep” sa državama u okruženju i Evropi po broju umrlih i zaraženih.

Sumanuti sunovrat empatije

“Plaćamo visoku cenu po broju mrtvih i tu smo među najmanje neuspešnima u celoj Evropi, pa i u regionu”, tek je jedna od Vučićevih izjava koje ponavlja poput refrena u toj vanpameti vlastitoj “utrci” prebrojavanja mrtvih.

Naravno, ne može se poreći, niti bilo kome razumnom pada na pamet, da je Srbija za kratko vreme izgradila dve strateški svrsishodne bolnice, ali… Čemu taj sumanuti sunovrat empatije? Niti je povod veseo, niti se taj gest graditelja može protumačiti ikako drugačije no (najblaže rečeno) neukusnim, kao i reagovanje poklonoprimca, uz to šefa države.

Razmišljam, a nisam jedina – društvene mreže već vrve od brojnih komentara čuđenja i osude – ko je, uopšte, mogao da zagrize i jedan jedini zalogaj te COVID-torte.

“Izvol’te, predsedniče – hoćete li komad od prijemnog odeljenja ili intenzivne nege?”

Morbidno da ne može biti morbidnije. Ili može, vrag bi ga znao?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera