Petak 13. – Dan ljubaznosti

Nema ništa ljepše od osmijeha, uljudnosti i kulturnog čovjeka, piše autorica (EPA)

Jeste li ljubazni u odnosu s ljudima?

Znate već, da se osmijehnete prolazniku, izvinite ako ga slučajno očešete ramenom, pa bilo to tek neznatno, srdačno se zahvalite prodavačici koja se osam sati ne diže ispred kase nekog tržnog centra, pogotovo u vrijeme korone, pa je možda počastite čokoladom, da osjeti pažnju.

Ili ste bahati?

Znate već, jer ste jako bitni, veliki u svojim i očima sljedbenika i ulizica, koji samo čekaju da se ogrebu o vašu funkciju, pa zaposlenike, komšije, prolaznike, čak i rodbinu tretirate kao manje važne, kao neku nižu vrstu.

Zaista, nema ništa ljepše od osmijeha, uljudnosti i kulturnog čovjeka.

I nema ništa ružnije od bahatosti, arogantnog i primitivnog čovjeka, ma ko da je.

Bahatost caruje

U današnjim vremenima čini se da bahatost caruje. U društvu poljuljanih vrijednosti sve je sad naopako, ono što je bilo nepoželjno sada je poželjno, tako da danas mnogi ljubazne i dobronamjerne doživljavaju kao gubitnike.

Vrlina je postala mana, životna praksa to često pokazuje.

Pažnja i lijepa riječ su na kušnji.

Ako se nasilje i bahatost odobravaju, pravdaju ili zataškavaju, vremenom dobijaju sve više sljedbenika.

Pred njima vrlina je diskriminirana, oni koji su do jučer bili uz nju preko noći od te iste vrline odstupe i pridruže se onim jačim, bahatim, i tako ih je iz dana u dan sve više.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Lijepa riječ postaje sumnjičava, slaba i bolesna, nasuprot eskalirajuće arogancije.

Ljubaznost kao da sad živi u nekoj drugoj dimenziji.

Daleko od nas.

Daleko od Bosne i Hercegovine.

Ovdje često, ugodni, srdačni i susretljivi kao da i nisu potrebni. Izgleda da je i njihov jezik nijem, jer čuju se samo oni neljubazni, oni što viču…

Lijepa riječ kao da je oteta.

Ili nečujna u žamoru necivilizacije.

Pa ipak, i pored takve realnosti, ljubaznost je stvar našeg izbora.

Lijepa gesta, riječ dopre u odgoju i do djeteta.

Kako da roditelj odgaja dijete u svemu tome? Da ga uči neljubaznosti, bahatosti, zabrinut da li drugačiji može opstati u nakaranosti.

Uzor bahati političari

Ili da, ipak, dijete odgoji kako treba, u nadi da će jednom ovdje sve biti drugačije i da će ljubaznost nadvaladti nad bahatošču, kao što se svi nadamo da će dobro biti jače od zla.

Nije to lako. Bahatim, bezobraznim, prgavim učenicima su uzor bahati političari, bahate zvjezde… Oni na toplinu, finoću, suosjećajnost, brižnost… gledaju kao na slabost.

Poštovanje se dobija znanjem, sposobnošću i ljubaznošću. Svi koji ga žele steći drugačije, upravo su drugačiji.

Danas je petak 13. – Dan ljubaznosti.

Željela bih da nam svaki dan bude taj petak 13.

Da ljubaznošću drugima uljepšamo dan i život.

A dobro se dobrim vrati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera