Period pogodan za proklizavanje – sa pameti

Ako je nekome teško da obavlja administrativne poslove za koje su preplaćeni, onda hajde da mi sve preuzmemo u svoje ruke, piše autorica (EPA)

„Zimski period karakterističan je po većem broju saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju pješaci i biciklisti, što je posljedica nepropisnog kretanja kolovozom, pijanstva, kao i nekorištenja svjetloodbojnog prsluka van naselja. Veći broj građana nosi tamnu odjeću /jakne i kape/, što umnogome otežava vozačima da ih uoče, a posebno u ulicama i mjestima koja nisu osvijetljena“, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina, Bosna i Hercegovina.

Dodala bih na ovo samo da je zimski period u Bosni i Hercegovini karakterističan i po većem broju saopštenja vladajućih struktura na svim nivoima koji vrijeđaju inteligenciju građana.

Pomislila bih da je saopštenje, u kojem se od građana zahtijeva da se malo živahnije oblače, neka satira da nam ovakva saopštenja nisu svakodnevnica. Meni je potpuno normalno postalo da se protiv pomora pješaka po našim mrkim kozjim stazama koje se nazivaju magistralnim cestama bori zabranom nošenja crnih kapa i jakni.

Noćna mora

Rješavanje rasvjete na kritičnim tačkama ili izgradnja pješačke i biciklističke staze tamo gdje je očito neophodna za građane (jer niko normalan magistralom ne hoda zato mu se šeta nego vjerovatno zato što mora)… Projektovanje prepreka koje onemogućavaju pješacima i biciklistima saobraćanje tamo gdje nema potrebe ili gdje je rizično, postavljanje radara, znakova upozorenja… To nikome ni u snu neće pasti na pamet. Zato, u našoj svakodnevnoj noćnoj mori, zvanoj vladajuće strukture Bosne i Hercegovine, nema kakva im sprdnja neće pasti na pamet u radno vrijeme.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Tako će se vlasti sa svih nivoa od državnog do lokalnog, u ovom zimskom periodu, pogodnom za proklizavanje sa pameti, dosjetiti rješenja kojih se ni sam đavo ne bi sjetio da nas namuči. U vrijeme dok nas dave ispušni gasovi automobila, oni nama uvedu dodatnu naknadu pri registrovanju vozila koja troši gas.

Gas ima znatno manju emisiju štetnih čestica u odnosnu na ostala goriva. Ja ga ugradim da spasim astmatična pluća i novčanik, a umjesto pohvale dobijem penal od stotinjak marki na svaku registraciju.

Kada se po Sarajevu ne vidi hodati od smoga, Vlada vam ponudi obavještenje na web stranici da vam je zrak toksičan, a onda od mjera sprovede molbu da koristite javni prevoz, da smanjite grijanje, da pazite kuda hodate i da kolektivno molite Boga da puhne vjetar niz Miljacku. Prevedeno, ja treba da ostavim u garaži automobil koji vozim na plin i sjednem u trolejbus na čijim je rukohvatima sanitarna inspekcija jedne godine našla od bakterije e.colli do uzoraka materija koje nisu za nabrajanje u pristojnoj kolumni.

U pretrpanoj “troli” osim gripe, možete vjerovatno fasovati i kugu. U toku liječenja od te kuge prvo platite participaciju za vađenje nalaza, a onda platite participaciju i za lijek protiv kuge jer nije na esencijalnoj listi. A, od svake plate i honorara vam se dobar dio otkine baš za tu besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Šifra ludila

Ovdje dolazimo do šifre našeg ludila. Mi smo država sa najvećim procentom administracije, odnosno vlasti po glavi stanovnika na cijelom svijetu. Da bismo održavali sve nivoe vlasti, od neophodne policije pa do ministarstava vremenskih promjena, naši porezi su ogromni. Veći dio onoga što zaradimo mi nikada ne vidimo jer time plaćamo administraciju da se umjesto nas brine o rasvjeti na cestama, smanjenju stope zagađenosti zraka, kvalitetu javnog prevoza, obrazovanjem djece, ugledom naše države u svijetu.

Nama se odbija vodna naknada od plate da bismo… Ljudi, zna li neko šta je „vodna naknada“? Ukratko, mi plaćamo porez da ne razmišljamo o tome šta ćemo obući da nas neko ne ubije na magistrali. Kada imaš nečije državljanstvo, recimo američko, to znači da te Ujedinjene Američke Države kao pojedinca svim svojim materijalnim i ako hoćete i vojnim resursima štite kao pojedinca bilo gdje da si na svijetu, pa i u svemiru.

To je ideja demokratske države.

Kada ti neko kaže kako se moraš oblačiti negdje, kada ti uzima više nego što zaradiš, ako svaki put kada je kriza u budžetu rješenje bude povećati poreze na hljeb naš svagdašnji, onda to nije država – to je feudalizam.

Ako mi, građani ove zemlje, moramo odabirom odjevne kombinacije da se branimo na cestama, ako nas koriste samo kao tijela na kojima parazitiraju parafiskalnim nametima onda mi nismo građani nego kmetovi. Zašto smo pristali na to, a da nismo nigdje potpisali?

Naša vlast je sramotno previše plaćena da za nas obavlja sve ove dosadne poslove. Oni nemaju pravo tražiti od nas da se brinemo za ono za što su već uzeli novac. Nemojte da im budemo zahvalni što se odavno nisu sjetili da nas opet koriste kao topovsko meso. To vam je ta zahvalnost koja zrači iz naše krilatice „dobro je samo neka ne puca“. Mi nismo kmetovi. Mi smo građani.

Čast kao plata

Ako je nekome teško da obavlja administrativne poslove za koje su preplaćeni, onda hajde da mi sve preuzmemo u svoje ruke. Vi nama isplatite bruto plate, a mi ćemo sami sebi graditi ceste, parkove, gasovode, održavati šume, birati gdje ćemo se liječiti i čime.

Sami ćemo se organizovati kao i do sada i ovu zemlju predstavljati svojim sportskim i umjetničkim dostignućima, a ne vašim diplomatskim gafovima.

Ali, kada preuzmemo odgovornost za smog, za saobraćaj, za ekologiju, za obrazovanje i javni red i mir, možemo onda i pravdu uzeti u svoje ruke. Pa, onda lagano, oko za oko, zub za zub, ili kako već čiji moral nalaže…

A vi, koji se umjesto rješavanjem problema, bavite saopštenjima za javnost, možete ostati raditi besplatno na svojim funkcijama. Neka vam satisfakcija bude puno srce ponosa kada napišete na Facebooku da ste premijer, načelnik policije, ministrica saobraćaja, zastupnica u Parlamentu…

Neka vam plata bude čast što obavljate tako važne zadatke.

Izvor: Al Jazeera