Kad muški sudovi presuđuju o muškoj pohoti

Mladoj policajki je naloženo da plati 110 eura sudskih troškova i izdatke seksualnog uznemiravača i njegovog odvjetnika (EPA)

Statistika nije precizna, ali ipak puno govori: na jedan prijavljen slučaj seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj dolazi 15 do 20 neprijavljenih koji – žrtve su uglavnom žene – izazivaju traume do kraja života s posljedicama i za zlostavljane i za njihove obitelji. Razlog zašto se ovakvi slučajevi tako rijetko prijavljuju nije teško dokučiti. Sustav u kojem živimo tek je odnedavno seksualno uznemiravanje izdvojio iz društveno prihvatljivog ponašanja muškarca kao krkana koji po prirodi stvari – čitaj fizičkoj dominaciji i poziciji moći – ima pravo sam odrediti granicu gdje završava zavođenje, a počinje zlostavljanje. Uz to, kad žrtve i prijave što im se dogodilo, nerijetko se dogodi da sud – opet su tamo uglavnom muški – za njih ima razumijevanja jedva nešto više od zlostavljača. Primjera je bezbroj. Izdvojili smo tek nekoliko.

Bila je to godina 2005. Ženski košarkaški klub „Gospić Industrogradnja“ bio je pun ambicija pa su u ličku metropolu dovedene i američke igračice, među kojima je bila i 28-godišnja djevojka Ilisha Jerret iz Illinoisa. Stanovale su u hotelu „Ante“ u vlasništvu stanovitog Jose Mraovića, povratnika iz Australije, koji se – osim bogatstvom – kitio i nadimkom „Lički Tuđman“. Jedne večeri Josi se učinilo zgodno da ode u sobu kod Ilishe. Kucao je na vrata. Amerikanka je otvorila jer je mislila da je na ulazu njena cimerica i kolegica iz ekipe Rhonda Smith. Međutim, bio je tamo Joso željan zabave. Pokušao je nagovoriti da legne s njim u krevet i počeo je dirati po tijelu. Ilisha ga je pokušala spriječiti, ali nasrtljivi Mraović nije odustajao. Čak joj je zabio i prst u anus. Snažna košarkašica ipak se nekako uspjela oduprijeti i izgurati silovatelja iz sobe. Prijavila je slučaj i pet dana nakon tog događaja zauvijek pobjegla iz Hrvatske. Policija je reagirala, Mraović je priveden i održano mu je suđenje. Ali, nije nevažno za priču, suđeno mu je u Gospiću gdje ga je sudac Branko Milanović oslobodio krivnje konstatiravši da je guranje prsta u anus nalik rukovanju. Mediji su odmah takav čin napastovanja nazvali „ličkim rukovanjem“. Viši sud presudu je ukinuo, pa je Mraović ipak 20 mjeseci proveo u zatvoru.

Kažnjavanje žrtve

Sličan ili čak možda i gori slučaj od ovoga iz tada još koliko-toliko mlade hrvatske demokracije dogodio se 2016. godine. Portal Telegram donio je u četvrtak priču o mladoj policajki koja je tokom noćnog dežurstva bila izložena iživljavanju pohotnog šefa s kojim je morala provesti noć u policijskom automobilu kraj graničnog prijelaza Bajakovo. Policajac je tokom smjene pokušavao nagovoriti na spolni odnos, pitao je da li je spavala s drugim kolegama, upozorio da neće odustati, a u jednom trenutku – kako je ispričala na sudu – nagnuo se prema njoj, rukom prelazio po bedru, hvatao je za koljeno. Bezuspješno ga je molila i tražila da prestane, na što je on uhvatio za bradu kako bi je poljubio. Izišla je iz automobila. Kad se vratila se smirio pa opet krenuo po istome. Ovaj put bez diranja. Odmah nakon povratka u Vinkovce policajka je ispričala nadređenom što se dogodilo, objašnjavajući da je bila „uznemirena i ponižena i to kao žena koja je u tom trenutku bila u službi policije“, posebno zato što je s tim kolegom prije normalno komunicirala.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Slučaj je, baš kao i onaj iz Gospića, rješavalo lokalno pravosuđe. Već pogađate kako je završilo. Općinski sud u Vukovaru nepravomoćno je presudio da okrivljeni nije kriv, jer da bi bio proglašen krivim „nužno je da se spolno uznemiravanje ponovi bar jednom i da je proizvelo strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“, a u ovom slučaju je utvrđeno da se „radi o samo jednom događaju, te proizlazi da se postupanjem okrivljenika nisu ostvarili elementi kaznenog djela već eventualno prekršaja“. Policajac je rekao da nije kriv i da je možda slučajno jednom ili dvaput slučajno dodirnuo po tijelu. Osim toga, policajki je naloženo da plati 110 eura sudskih troškova i izdatke seksualnog uznemiravača i njegovog odvjetnika. Policija je protiv njega pokrenula stegovni postupak zbog teže povrede zbog čega mu je Policijski disciplinski sud izrekao mjeru prestanka radnog odnosa uvjetno na četiri mjeseca.

Zakon jedno, praksa drugo

Da ovakva presuda nije iznimka, potvrdila je za Jutarnji list pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je kazala da joj je poznata sudska praksa prema kojoj je za počinjenje kaznenog djela spolnog uznemiravanja potrebno da se dogodi više od jedanput, premda zakonska regulacija tako nešto nigdje ne spominje. Objašnjava da se ovakvim presudama podriva povjerenje žrtava u sustav i da se upravo zbog rijetko prijavljuju, premda je početkom godine izmijenjen Kazneni zakon kojim je kazna za spolno uznemiravanje povećana s jedne na dvije godine zatvora, ali se često zaobilazi, pa se – pogotovo kod partnerskog nasilja u obitelji – spolno uznemiravanje goni kao prekršaj.

Ishod? Policajka je ostala u službi i odustala od žalbe. Uostalom, tužitelji su odbacili njenu kaznenu prijavu protiv napasnika pa je kasnije sama podnijela optužnicu koju je sud prihvatio i odlučio kako je odlučio. Policajac, inače oženjeni suprug i otac četvero djece, nakon otkrivanja slučaja otišao je u starosnu mirovinu.

Nije baš motivirajuće za sve one se koje susreću s pohotnicima, ali alternativa šutnje nikako nije bolja. Možda primjer Damira Škare, nosioca olimpijskog srebra u boksu i nekadašnjeg zastupnika HDZ-a, dokaže da se može i drukčije. On je seksualno zlostavljao podređenu koja je skupila snagu i prijavila ga. Navodno joj ponuđeno 80.000 eura da šuti. Nije ih prihvatila. Škaro je priveden i čeka suđenje. Baš kao i cijela javnost.

Izvor: Al Jazeera