Rekonstrukcija Trga Republike: Fušeraj i pljačka građana

Zamjenik gradonačelnika morao je priznati da su na kolovozu postavljene pogrešne kocke, piše autor (Al Jazeera)

Prošlonedeljni komentar pod naslovom Samoodbrana od Vučića žestoko je pogodio, što bi rekao Svetislav Basara, “komentatorluk” na društvenim mrežama. Ti vođini plaćenici za obavljanje prljavih poslova na internetu bljuju vatru plitkoumnih vulgarnosti i fraza na svakoga ko se usudi da drugačije misli od nesuđenog vođe huligana, kome je pošlo za rukom da sa svojim političkim krilom okupira i zarobi celu državu. Odgovaram, međutim, samo jednom od njih, koji je napisao: “Čoveče, svakog dana nova kolumna u kojoj pljuješ Vučića. Dokle, bre?”

Prvo, o tom huliganskom uzurpatoru naše države i pljačkašu naših života, koji nam svakodnevno preko medija bezbroj puta soli pamet, u kolumni za Al Jazeeru ili u svojoj emisiji Sportska galaksija pišem ili govorim samo jednom u sedam dana. A drugo, na svakodnevne argumente sile i moći nelegitimnog predsednika države jednom nedeljno pokušavam da odgovorim silom argumenata. I to ne Aleksandru Vučiću lično, već nosiocu funkcije predsednika, makar i nelegitimnom, pa zvao se on Vučić, papa ili Isus Hristos. Jer, po još uvek važećem Ustavu ove zemlje, predsednik države, pa prema tome i Vučić, nije suveren, već je suveren narod, odnosno svi građani Srbije.

I ne može biti da sve ono što mi svakog dana vidimo, čujemo i osećamo nije tačno, nego je istina samo ono što nesuđeni vođa huligana u funkciji predsednika države kaže.

Ko je stvarni nadzorni organ?

Evo neoborivih dokaza da čovek koji obavlja funkciju predsednika države mora da odgovara za to što skriva i brani počinioce očigledne pljačke narodnih para putem rekonstrukcije i dodatne popravke tek rekonstruisanog Trga Republike u Beogradu. Prošle nedelje, zbog velikog pritiska javnosti, zamenik gradonačelnika Goran Vesić morao je da prizna da su na kolovozu postavljene pogrešne, neadekvatne, grube, navodno kamene kocke od granita. Krivica je svaljena na kompaniju koja je izvodila radove i koja će, kako Vesić kaže, sada morati da presloži, odnosno okrene ploče na ravnu površinu.

To će biti urađeno o trošku izvođača i bez zaustavljanja saobraćaja, dodao je Vesić. Ni jednog trenutka zamenik gradonačelnika nije pomenuo nadzorni organ, koji je, po svim propisima, trebalo da nadgleda ispravnost radova i da odobri puštanje u saobraćaj. Ne zna se ko je nadzorni organ, jer po onome što sledi, ispada da je funkciju ,adzornog organa obavljao Goran Vesić, u sadejstvu sa svojim političkim mentorom, predsednikom države lično. Evo dokaza, odnosno autentične priče Vučića i Vesića prilikom obilaska radova na Trgu Republike sredinom avgusta.

VUČIĆ: Ovo izgleda divno… Evo, kažu da je ova kocka 25 kilograma, Vesiću, kažu da je to večno… To Vesić i ja ne možemo da podignemo. Može Zoran [valjda misli na gradonačelnika) verovatno, jer vežba svako jutro, on trenira svako jutro. Ali, to su veoma dobre i kvalitetne ploče… Pogledajte kako sada izgleda Trg… Znači, kocka će biti podloga i za automobile?

VESIĆ: Tako je, s tim što ćemo sada malo da ih srežemo, pa ćemo ih malo spustiti za dva prsta, to mora tako da bude, to sada radimo…

VUČIĆ: A kakav je ovo kamen?

VESIĆ: Granit jablanički… a ne, ne, slovenački, Dušice, jel’ slovenački? Ovo je granit slovenački.

VUČIĆ: Slovenački? Što, je'l nije bio neki Srbin… a srpski, pa ste slovenački uzeli? Zahvalan sam čika Stojanu, koji 60 godina ovaj posao radi, što je tako vredno pristupio postavljanju ovih kocki od 25 kilograma, za koje kažu da su izuzetnog kvaliteta i da će izdržati i autobuse i automobile koji budu tu godinama i decenijama posle završetka radova na Trgu Republike prolazili.

VESIĆ (sledećeg jutra na TV otkriva da je Vučić sve znao): Mogu da Vam otkrijem jednu tajnu. Mi smo imali nekoliko varijanti, to bi bile obične kocke betonske, to bi bilo nešto jeftinije, a onda sam ja razgovarao sa predsednikom Republike, gospodinom Vučićem. I on je rekao: “Ne, radi se centralni gradski trg, stavite sve najbolje za Beograd, jer taj trg se radi za nekoliko vekova.” I bio je potpuno u pravu. Stavili smo zaista najbolje granitne kocke, ono što je najbolje za Beograd.

Umesto posle nekoliko vekova, centralni gradski trg je morao na popravku već posle dve nedelje od otvaranja. Pod pritiskom, pre svega, vozača Gradskog saobraćajnog, taksista, automobilista i biciklista, Vesić je morao da prizna da je na Trgu napravljen “marsovski” kolovoz. Okrivio je izvođača radova, a sledećom izjavom nedvosmisleno potvrdio ko je nadzorni organ.

VESIĆ: To je nedopustivo, presložiće se sve kocke, vratiće se, namestiće se tako, izravnaće se sve, tako da mogu da koriste biciklisti… Ja vam kažem, imaju 35 do 40 dana i neće me biti sramota da ih svaki put vratim za svaku kocku koju nisu dobro uradili. Ovaj posao mora da se uradi kako treba…

Problem nije pod tepihom, nego pod pijeskom

A posle svega,  uzurpator vlasti u Srbiji ne da na Vesića i, po ko zna koji put, glumi javnog pravobranioca, advokata i sudiju za svoje poslušnike rečima: “Ne razumem razloge za toliku histeriju oko novih radova? Vesić je uradio baš sve kako je trebalo, jer nije problem stavio pod tepih.”

Da, zaista nije problem stavljen pod tepih, već u pesak. Jer, kad su čika Stojan i radnici počeli da vade kocke, ispostavilo se da one nisu od granitnog kamena, kako su u glas tvdili Vučić i Vesić, već od betona, što je kudikamo jeftinije, a što je Vučić navodno odbacio kao rešenje. Može se samo nagađati kolike su razmere ove korupcionaške rekonstrukcije i ko se sve tu ugrađio. Za ceo projekat grad je izdvojio 10 miliona evra, a stručnjaci kažu da sve što je urađeno ne vredi više od 4,2 miliona evra.

Takva pljačka građana i takav fušeraj može proći samo u zemlji u kojoj je jedan čovek predsednik države, vlade i parlamenta, ministar svih ministarstava, vrhovni tužilac i sudija i, na kraju, nadzorni organ za sve radove.

I neka mi sada neko zameri da pišem kolumne u kojima pljujem Vučića. Kad se obelodane ovakvi pljačkaški argumenti, a takvih i sličnih ima na desetine od kako je na vlasti, onda to nije pljuvanje nego jasan i glasan razlog da nelegitimni predsednik, ne samo da mora otići sa te funkcije, već mora da ide i na sud.

Uostalom, više on pljuje i ponižava, i to svakodnevno, nas građane i funkciju koju neustavno obavlja, nego svi mi kritičari zajedno njega lično. A nema nikakve dileme, jer se iz aviona vidi da svi koji “obožavaju” Vučića ne žive od svog rada, već su, kao i Vučić i Vesić i njihov finansijski manipulant Siniša Mali, na grbači ojađenog naroda.

Izvor: Al Jazeera