Znanje je moćnije od oružja

Obrazovni cilj mastera je da kroz međureligijski program podijeli znanje sa svima onima koji će ga za bolje sutra i koristiti (Facebook/ Me?ureligijski studij)

Poznato je da je 2017. godine u oktobru počeo zajednički master pod nazivom „Međureligijski studiji i izgradnja mira“. On je nastao kao rezultat rada velikog broja entuzijastičnih pojedinaca i institucija.

Zajednički program zapravo su počela izvoditi tri teološka fakulteta u Bosni i Hercegovini: Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, te Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, koji je dio univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovo je jednogodišnji master studij, koji je bio i ostao otvoren i za druge studente društvenog smjera. I njegov obrazovni cilj je da kroz međureligijski program podijeli znanje sa svima onima koji će ga za bolje sutra i koristiti.

A, znanje je moćnije od oružja, jer ono i afirmiše vrijednosti suživota koje je utemeljeno i na učenju vjere. Ono i podstiče kulturu mira i suživota.

Nagrade ‘Male škole’

U Sarajevu je tako, u iščekivanju treće generacije master programa „Međureligijske studije i izgradnja mira“, u Malom atrijumu Fakulteta islamskih nauka netom održana promocija, pored navedenog master programa, i dodjela nagrada „Male škole“ za izgradnju mira projekta Pro-Budućnost.

Prisutnima i budućim potencijalnim kolegama i kolegicama su se  prvo obratili kao govornici polaznici prve i druge generacije programa. Pastor Bojan Topić, je tokom svog kratkog govora, istakao da je: „Ovaj master pun pogodak, naročito u vremenu u kojem živimo. Nadam se da će više mladih generacija proći ovaj studij.“

On je i ukazao koliko je internet obrazovanje često i loše i nesistematsko. Ovog studenta prve generacije istoimenog mastera, čini sretnim druženje sa drugačijim.

„To što smo različiti, a možemo sjediti zajedno i razumjeti se, to je meni i dalo vjetar u leđa, da nastavim da radim svoj posao. Mi, ‘narod’ možemo ljude motivisati na pravo pomirenje. Uostalom, Isusova izjava i kaže: ‘Istina će Vas spasiti’. Drugim riječima trebamo shvatiti svoje greške, a ne biti indiferentni. Ono što ja želim ljudima da poručim je da je najveća vrijednost ‘čovječnost'“, kaže Topić.

Njegova kolegica iz druge generacije Almina Šatrović je kazala da su njen glavni motivator za ovaj master bila njena djeca. Jer, ona su dolazila kući sa brojnim pitanjima vezana za različitost.

„Pohađajući ovaj master stekla sam uvid u svoju religiju, a i na adekvatniji način sam se upoznala sa druge dvije religije. Tolerancija ne znači trpiti drugoga što je drugačiji, tolerancija je širina. Poenta je shvatiti druge osobe i sa drugačijim osobama graditi nešto zajedničko. Meni je ovaj master, lično koristio.“

Mir i razumijevanje

Dok je đakon, Milan Đukić, (student druge generacije) istakao da se uključenost studenata na ovom masteru u različite teme pokazala korisnim i primjenjivim. On je master upisao „zbog društvene odgovornosti“. Na ove riječi đakon je prisutne i podsjetio: „Blago mirotvorcima, jer će se sinovima Božijim nazvati“.

Srđan Vidaković, koji je inače magistrirao međunarodno pravo i bavio se proučavanjem međunarodne krivične odgovornosti, iskreno je rekao kako je njemu kao čovjeku apsurd bio da neko ko je vjerovao u Boga, da je zločin činio.

„Vidio sam da nema stabilnog i trajnog mira kroz pravosuđe bez jednog šireg zahvata. Potrebno je obuhvatiti i sve one koji su traumatizirani i one koji imaju teška iskustva. Ta vrsta pravde nije bila dovoljna za postizanje trajnog mira i to me je zapravo motiviralo da upišem ovaj studij“.

Dekan Hasanović se osvrnuo i na razmišljanja studenata koji studiraju ili su studirali, naglašavajući da su svi složni u jednom: „Treba nam mir i razumijevanje – to je ono što ističu svi studenti mastera, bez obzira na to iz kojeg kraja Bosne i Hercegovine dolaze ili kojeg su obrazovanja“.

Da, našoj zemlji u kojoj ima previše skeptika, treba ideja međureligijskih studija, jer nam je dosta konflikata, lažnih heroja i ratova.

Nikako srcem da naučimo šta je mir, vjera i tolerancija.

Izvor: Al Jazeera