Zašto Sarajevo ne voli Bosnu?

Veća je Bosna od svih nas, više ona znači gradu i državi od svih uprava, no – možda je to njen i najveći problem? (Facebook/ KK Bosna Royal)

Želimo Vas obavijestiti da, nažalost, nismo u mogućnosti pozitivno odgovoriti na vašu molbu za finansijskom podrškom. Gradska uprava se opredijelila da ove godine završi već započete kapitalne projekte, kao što je organizacija EYOF-a, završetak radova na Trebevićkoj žičari, Olimpijski muzej… Te je tako kreiran i usvojen budžet za 2019. godinu.

Zahvaljujemo Vam se na razumijevanju i nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku za uspješnu saradnju…

Faksimil odbijenice [Facebook/ KK Bosna Royal]

Ovako glasi odbijenica koju je Košarkaški klub Bosna Royal dobio od Gradske uprave prijestolnice države čije ime desetljećima nosi.

U agoniji je i velikan ženske košarke u Sarajevu. Željezničar je na posljednjem mjestu, zbog dugova mu prijeti gašenje, prošle sedmice “Plave” nisu igrale protiv tuzlanskog Jedinstva, a vjerovatno neće ni u utorak protiv Mladog Krajišnika, banjalučkog tima s kojim su se nekada borile za vrh tabele.

Fudbal da, košarka ne

Bosna, nekadašnji prvak Evrope, i to tačno prije 40 godina, uvjerljivo je posljednji tim bosanskohercegovačkog prvenstva i samo ju je fuzija s Royalom spasila od nestanka ne tako davno.

Izgleda kako u Gradu Sarajevu nisu zadovoljni, pa “Studentima” odbijaju pomoć, navodeći “kapitalne projekte” koje moraju “završiti” u ovoj godini, premda su za te projekte dobili značajna sredstva i od domaćih institucija, i odstranih donatora…

Samo, među ovim kapitalnim projektima ne spominje se kako Grad Sarajevo finansijski pomaže i nogometne klubove iz ovog grada. Prije nekoliko dana je potpisana finansijska podrška FK Željezničar, a prije nešto više od mjesec dana i FK Sarajevo.

“Grad Sarajevo nastavlja podržavati istaknute sportske kolektive iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, u cilju postizanja što boljih rezultata, ali i promocije mladih, sporta i zdravog života…”

Tako se navodi u saopćenju nakon što je potpisana saradnja s timom sa Koševa. Ne treba sporiti kako treba pomoći i ovim klubovima, ali zar KK Bosna ne spada u sami vrh sportskih kolektiva kojima se treba dičiti, koje treba podržati i pomoći?

Boša i Kindže

Ne treba navoditi da balkanske prijestolnice i veliki gradovi sa stotinama hiljada eura pomažu svoje sportske klubove, pa ni da manje sredine u Bosni i Hercegovini daju veliku podršku svojim sportskim ambasadorima i utočištima za djecu i mlade od negativnosti koje ulica nosi.

Odmah će se naći neki vrli znanac da postavlja pitanja tipa: “Gdje su nekadašnji milioni?”, “Zašto se ne oduzima imovina i novac onima koji su Bosnu doveli do propasti?”, “Zašto više Bosni treba toliko pomagati?”…

Ta pitanja slabo će pomoći “Studentima”, zapravo ona, kao i ovakvi stavovi kao Uprave Grada Sarajeva, samo zakivaju eksere u mrtvački sanduk KK Bosna, evropskog prvaka, tima koji je nekad vodio Bogdan – Boša Tanjević, a dres mu nosio Mirza – Kindže Delibašić.

Pjevalo se “Ko je naša ljubav? Bosna, Bosna!”, ali od ljubavi se, nažalost, ne živi. Možemo mi svi voljeti Bosnu, željeti joj nove titule, novu mladost za velike uspjehe, ali… Izgleda da je zaludna bila borba “Studenata” da se vrati iz nižeg ranga u Prvu ligu Bosne i Hercegovine, zaludna borba s dugovanjima, blokadama računa, tužbama…

Nedosanjani san

Ako sam Grad Sarajevo nema želje, volje, potrebe, htijenja da pomogne KK Bosni, onda – čemu da se košarka u bh. prijestolnici nada? Šta je sa Željezničarom, timom koji je nekada “harao” bh. košarkom i regionalnim takmičenjima?

Zbog čega da dječaci i djevojčice gađaju koš i žele postati zvijezde u ovom gradu, na betonskim terenima i pohabanim koševima u mahalama i četvrtima stambenih zgrada, ako je san da zaigraju za Bosnu i Želju samo to – nedosanjani san?

Prođe EYOF, prošle su i Olimpijske igre, prošle su i proći će brojne gradske uprave Sarajeva, no da li će ova ostati upamćena kao ona koja je odbila pomoći Bosni i “Studentima” kada im je bilo najteže?

Željezničar duguje nekoliko hiljada eura, nema se za sendviča, kamoli za šta drugo, ali djevojke žele i dalje igrati. Kao i momci koji nose dres Bosne. Veći su Bosna i Željo od svih nas, više oni znači gradu i državi od svih uprava, no – možda je to njihov i najveći problem?

Izvor: Al Jazeera