Odlazak ‘Letećeg Finca’

U penziju je otišao s pet olimpijskih medalja (od čega četiri zlatne), 46 pobjeda u Svjetskom kupu, četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava i 76 plasmana na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu (EPA)

Sa samo osam godina odvažio se na svoj prvi skijaški skok nedaleko od rodnog grada da bi već koju godinu kasnije ostvario i prvu pobjedu. Tako je počela karijera legende, velikana sporta, koja nije prošla bez mrlja. I to velikih.

Matti Nykanen preminuo je u ponedjeljak u 55. godini, a iza njega su ostale osvojene zlatne i srebrna medalja s Olimpijskih igara, brojne medalje sa svjetskih prvenstava, deseci pobjeda u Svjetskom kupu (koji je osvojio nekoliko puta), optužbe za porodično nasilje, zatvor, alkoholizam, svađe s najmilijima…

Govorio je da su skokovi njegov život, s 13 godina skakao je od osam ujutro do osam navečer. Taj marljivi rad mu se isplatio, kao i velika pomoć trenera Mattija Pullija.

Dominacija u Sarajevu

Dominacija “Letećeg Finca” u skijaškim skokovima počela je u februaru 1981, kad je postao svjetski juniorski prvak. Krajem iste godine došao je do prve pobjede u Svjetskom kupu da bi prvi “Kristalni globus” osvojio 1983.

Godinu kasnije mnogi su na Balkanu zavoljeli skijaške skokove upravo zbog tog mladića. Sarajevo je bilo domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara, na Igmanu su se pratili skakači i letači, a Nykanen je bio jedan od onih od kojih se najviše očekivalo. To je opravdao osvojivši srebro na maloj skakaonici i zlato na velikoj, a njegova prednost od 17,5 bodova u odnosu na drugoplasiranog rekordna je.

Te i sljedeće godine obarao je rekorde, 1985. postao je prvi čovjek koji je preskočio 190 metara, osvojio je Svjetsko prvenstvo da bi u Calgaryju 1988. osvojio sve tri zlatne olimpijske medalje u skakačkim takmičenjima (mala, velika skakaonica i timsko takmičenje).

U penziju je otišao s pet olimpijskih medalja (od čega četiri zlatne), 46 pobjeda u Svjetskom kupu, četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava i 76 plasmana na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu.

Slaba tačka

No, kao i svaki mit i legenda, i Nykanen je imao svoju slabu tačku – alkohol. Navodno je počeo piti kad je imao 14 godina da bi do sredine 1980-ih taj porok imao žestok utjecaj na njegovo ponašanje, pa i na rezultate.

Zabilježeni su incidenti s fizičkim obračunima, razbijanjem prozora golim rukama, pritvori u policijskim stanicama, pijani intervjui, protjerivanje s takmičenja. Kažu da su mu na sve načine pokušavali pomoći da se riješi te navike, koja ga je i uništila.

Alkohol u kombinaciji s povredama ubrzali su Nykanenov sportski pad. Do 1991. završena je priča o njegovim takmičenjima, ali ne i o (ne)zgodama. Zbog hiperaktivnosti i nemogućnosti njenog ublažavanja kroz skokove, Finac je postao još agresivniji.

Kad je skakao i bio svjetski as, u skijaškim skokovima baš se i nije previše moglo zaraditi, pa je brzo došao u finansijske probleme. Njegova karijera pjevača imala je obećavajući start, ali je ubrzo propala. Navodno je prodavao svoje medalje, radio na telefonskoj seks-liniji i bio striper.

‘Dr. Jekyll i Mr. Hyde’

Imao je šest brakova s pet žena; dvaput mu je supruga bila nasljednica finskog carstva kobasica Mervi Tapola. S njom je imao burne veze, ispunjene svađama, zabranama pristupa i brojnim zahtjevima za razvod braka.

Ukupno je proveo 30-ak mjeseci u zatvoru zbog fizičkih obračuna. Jednom je nožem napao i ranio prijatelja tokom svađe u zatvoru. Kad je izašao iz zatvora, ubrzo se vratio iza rešetaka zbog napada na suprugu. Nekoliko godina kasnije ponovo je napao Tapolu i pokušao je zadaviti pojasom kućnog mantila. Tada je dobio 16 mjeseci zatvora.

U jednom od posljednjih intervjua za finske medije rekao je da su mu sin i kćerka zabranili viđati unuke i da mu to vrlo teško pada. Nadao se da će oni promijeniti mišljenje, ali izgleda da to nije dočekao.

“Doktor Jekyll i Mr. Hyde” govorili su za Nykanena zbog njegove preobrazbe zbog alkohola. Taj porok koštao ga je porodičnog života, vjerovatno i bolje i ispunjenije karijere koja je bila i ostala impresivna.

Izvor: Al Jazeera