Moja pobjeda je ljubav umjesto mržnje

Odluka kojom je Vlada FBiH smijenila rukovodstvo Zavoda Pazarić, ne pokazuje spremnost onih koji su prethodno bili protiv na promjene, pokazuje samo snagu koju imaju građani ove zemlje kada zajedno podignu glas (Anadolija)

Ja sam PTSP-ovac, ja to znam. Znam po nemiru kojeg osjećam, znam kada me obuzme tuga koju ne mogu objasniti, znam kada poželim da me niko ne vidi, da me niko ništa ne pita.

Pobijedila sam rat, moja pobjeda je ljubav, a ne mržnja. Otvorila sam svoje biće. Otvorila sam sebe jer naprosto drugačije ne znam. Bio je potreban period u kojem ću ozdraviti od svog iskustva, ozdraviti od sebe….

Mir je na početku bio čudno stanje mog snalaženja.

Mir me danas sve više pritišće. Možda sam zbog toga odlučila da ne pratim vijesti, barem ne onim intenzitetom kao što sam ranije pratila. Možda sam baš zbog toga odlučila pažljivo birati sadržaj koji će se postati dijelom mog razmišljanja.

Ubijedila sam sebe da je takav način življenja ispravan, lažno ušuškana u svijetu u kojem postoje samo dragi ljudi i selektivno izabrane informacije. Sve do Pazarića.

Najokrutniji prikaz društva

Sve do fotografija i snimka. Sve do najokrutnijeg prikaza društva u kojem živimo. Najboljeg prikaza nas, pa i mene, jer sam odustala, jer sam se povukla…Jer sam pokušala zaboraviti na nepravdu, jer sam pokušala zaboraviti koliko nas pobješnjeli primitivizam ždere iz dana u dan. Jer sam negdje u sebi potisnula  sve informacije o ubijenoj djeci u miru, o ubijenim ženama, djevojkama u miru, o uništenim fabrikama u miru, o uništenom zdravstvu u miru, o uništenom obrazovanju u miru, o djeci koja napuštaju Bosnu i Hercegovinu u miru, o uništenim životima u miru.

Shvatila sam da je to njihov način da nas natjeraju da odustanemo, na koji sam i ja pristala.

Nakon samo dva dana protesta roditelja koji se bore za svoju djecu, odbijam da dodam stručni opis kojim su obilježena djeca, jer dijete je dijete! Roditeljska ljubav je ljubav.

Nakon što su građani dali svoju podršku roditeljima  i jasno rekli STOP nehumanom odnosu. Stop nasilju nad djecom, stop vezivanju, stop modricama, stop dječijem plaču, stop krađi, desila se promjena.

Ta promjena ne umanjuje stid kojeg ne osjećaju oni koji su svojim glasom bili protiv ili suzdržani, mada ću se usuditi suzdržanost ocijeniti većim licemjerstvom. Odluka kojom je u petak Vlada FBiH smijenila rukovodstvo Zavoda Pazarić, ne pokazuje spremnost onih koji su prethodno bili protiv na promjene, pokazuje samo snagu koju imaju građani ove zemlje kada zajedno  podignu glas.

Snažan šamar

Pazarić je snažno opalio i meni šamar i mom licemjerstvu i mom povlačenju i mom življenju u kojem je sve u redu i ne mogu misliti šire, jer mi je tako lakše preživjeti i živjeti ovu verziju života  u Bosni i Hercegovini.

Od nas se očekuje da odustanemo, tako će lakše manipulisati nama i sa nevjerovatno bestidnom lakoćom manipulisati žrtvama.

Koliko će snažno ostati urezane fotografije iz Pazarića, toliko snažno treba u nama ostati spoznaja da se danas zahvaljujući onima koji nisu odustali  i onima koji se nisu sklanjali pred istinom -desila promjena!

Dana 19.11 prema mjerenjima kvalitete zraka u glavnim gradovima u cijelom svijetu, Sarajevo je bilo četvrti najzagađeniji glavni grad. Jedan od komentara ispod objavljenog teksta je bio – „Čišći zrak nismo ni zaslužili“. Pomislila sam možda je zrak zagađen i od nas kada smo dopustili da se desi Pazarić!

Možda je zagađeni zrak i neugodni miris koji nam puni nozdrve miris naših života. Svaki put kada pomislite da vas se ne tiče, prizovite iz svog sjećanja fotografiju svezanog djeteta iz najmanje dva razloga zbog djeteta, a i iz bog vas, jer ste i vi, jer smo i mi sve ove godine vezani!

Izvor: Al Jazeera